Neviešuose posėdžiuose baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Rosita Patackienė paskelbė, kad T. Tyčina pataisos namuose turės praleisti 10 metų 6 mėnesius, tuo metu jos nepilnametei dukrai skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant – teismas merginą įpareigojo tęsti mokslus ir nekeisti gyvenamosios vietos neinformavus jos veiklą kontroliuojančių institucijų.

Buvusi T. Tyčinos šeimos namų prižiūrėtoja Natalja Krasikova taip pat bus įkalinta – teismo nuosprendžio laisvėje laukusiai moteriai buvo skirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė. Tuo metu narkotines medžiagas įsigijęs vilnietis Viačeslavas Pavlenka lieka laisvėje – jis privalės neatlygintinai išdirbti 20 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

„Nusikaltimas išaiškintas atliekant nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus, t. y. teismo nutartimi asmeniui, kuriam suteikiamas visiškas anonimiškumas, leidžiama daryti imituojančius veiksmus: tiesiogiai ar netiesiogiai kontaktuoti visomis įmanomomis ryšio priemonėmis, vykti į susitikimus, įsigyti tiesiogiai ar per kitus asmenis iš T. Tyčinos ir jos dukros narkotinių ir psichotropinių medžiagų, už jas mokėti ir t.t.“, – pabrėžė teismas.

Nuosprendyje taip pat pažymima, kad nors kaltinamosios bylos nagrinėjimo metu teigė, jog buvo provokuojamos daryti minėtas nusikalstamas veikas, tačiau išanalizavus bylos duomenis, peržiūrėjus įrašus, nuspręsta, kad pastarosios pačios nusprendė elgtis nusikalstamai.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar negalutinis – jį bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Šioje byloje įtarimai dėl galimos prekybos narkotikais ikiteisminio tyrimo metu buvo pateikti ir „Čigonų laužo“ vadui J. Tyčynai, tačiau vėliau pareigūnai jo atžvilgiu įtarimus panaikino. „Jūs norite mūsų tautą ištrinti nuo žemės“, – anksčiau teisme piktinosi J. Tyčyna. Tiesa, pirmadienį jis teismo salėje taip ir nepasirodė.

Prieš teismą stoję kaltinamieji pripažino jiems inkriminuojamus nusikaltimus, tik T. Tyčina (jos pavardė skiriasi nuo sutuoktinio – registruojant santuoką Civilinės metrikacijos skyriuje buvo padaryta rašymo klaida) teisinosi, jog neprekiavo narkotikais – esą tik kartą ji pardavė tris dozes kanapių bei jų dalių.

Prekiavo heroinu

Ikiteisminio tyrimo metu T. Tyčinai buvo inkriminuojami keturi narkotinių medžiagų pardavimo atvejai bei vienas epizodas dėl itin didelio kiekio narkotinių miltelių laikymo.

Per kratą T. Tyčinos namų prižiūrėtojos N. Krasikovos namuose policijos pareigūnai aptiko krepšį, kuriame buvo 1 kg 371 g miltelių, kurių sudėtyje yra heroino ir fenobarbitalio. Juodojoje rinkoje šiuos miltelius buvo galima parduoti už 300 tūkst. Lt.

Be to, pareigūnai nustatė, kad T. Tyčina praėjusių metų liepos 13-ąją savo namuose, Eišiškių pl., už 300 JAV dolerių pardavė beveik 17 g kanapių.

Liepos 26-ąją ji už 140 Lt kaltinama pardavusi tris pakelius kanapių (3,48 g) pardavusi V. Pavlenkai, o rugpjūčio 8 ir 16 d. – už 60 Lt (1,1 g) ir 40 Lt (0,8 g) kanapių bei jų dalių moteris pardavė pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį veikusiam asmeniui. Jam šioje byloje yra taikomas anonimiškumas.

Tuo metu nusikaltimo padarymo metu penkiolika metų turėjusi T. Tyčinos dukra buvo kaltinama rugjūčio 28-ąją pardavusi 1,1 g kanapių ir jų dalių už 60 Lt. Juos nusipirko tas pats asmuo, kuriam taikomas anonimiškumas.

Per kratą pareigūnai Tyčynų namuose taip pat aptiko daug aukso, apie 200 tūkst. Lt grynųjų pinigų bei narkotikų fasavimo bei svėrimo priemones.

Kaltę tik dėl vieno epizodo pripažįstanti „Čigonų laužo“ vadovo žmona teisme teigė, kad niekada neprekiavo narkotinėmis medžiagomis, nors pripažino, jog vienas jos sūnus yra narkomanas, o dukra jau atlieka bausmę už prekybą narkotikais.

„Tą dieną, kai mane sulaikė, dukra į namus buvo parsinešusi šešis maišelius, sakė, kad rado prie miško, kažkoks narkomanas pametė, – teisme kalbėjo T. Tyčina. – Paėmiau iš jos tuos maišelius ir numečiau po savo lovos čiužiniu... Jeigu aš būčiau žinojusi, kad ir dukra parduoda...“.

Moteris pasakojo, kad tą pačią dieną prie jos namų privažiavo automobilis, iš kurio išlipęs vyras užkalbino.

„Paskui jam daviau cigaretę, bet jis man sakė: ne, nereikia man cigaretės, geriau žolės parduok, sakiau, jog neprekiauju, bet vaikai kažką parnešė, galiu duoti, – kalbėjo T. Tyčina. – Nuėjau ir atnešiau tris maišelius, jis man ėmė grūsti pinigus – sakiau, kad man jų nereikia, o jeigu jūs rūkote, turėkite, bet jis vis tiek savo: ne, močiute, paimkite 60 Lt. Ir išvažiavo. O aš tą pačią dieną pinigus vaistams išleidau, o to vyriškio daugiau nemačiau“.

T. Tyčina tikino, kad daugiau niekam nepardavė narkotinių medžiagų. „Čia viską padarė pareigūnai, kai mane uždarė, atėjo ir sako, jog čia tau už tai, kad parašei skundą ant pareigūnų į prokuratūrą, žinosi, kaip rašyti pareiškimus, – sakė ji. – Aš aiškinau, kad nieko nerašiau, tik rašiau, kad man langus išdaužė, nachališkaireikalavo parduoti narkotikus“.

Moteris neigė ir tai, kad pas savo buvusią namų prižiūrėtoją laikė krepšį su dideliu kiekiu narkotikų.

„Ji sako, kad tai buvo žiemą, bet tada aš gulėjau ligoninėje, negalėjau net vaikščioti – nežinau, kodėl ji taip kalba, gal dėl to, jog nuolat geria, ne kartą jai sakiau, kad baigtų išgerinėti“, – sakė ji.

Pardavė, nes bijojo narkomano

Tuo metu N. Krasikova laikėsi savo pozicijos – būtent T. Tyčina į jos namus atnešė krepšį, kuriame kažką laikė, o kai atėję policijos pareigūnai paklausė, ar ši nieko nelaiko draudžiamo, atidavė krepšį. „Tada iš karto supratau, jog čia galėjo būti kažkas ne taip“, – sakė ji.

Atsakomybės dėl narkotinių medžiagų pardavimo nesikratė ir T. Tyčinos nepilnametė dukra, šiuo metu besilaukianti kūdikio – teisme neneigė, kad pardavė tris maišelius kanapių nepažįstamam asmeniui. Kaltinamoji teisinosi, jog neturėjo kito pasirinkimo – prie namų atvažiavęs vyras ėmė jai grasinti.

„Tą dieną buvau viena namuose, atėjo narkomanas ir manęs prašė kanapių, bet sakiau, jog jų neturiu, bet jis vėl labai prašė, sakė, man labai blogai, – kalbėjo nepilnametė. – Paskui jis pradėjo elgtis agresyviai, aš jo labai bijojau – anksčiau buvo atvažiavęs vyras, kuris daužė langus, todėl nusprendžiau nueiti ir jam duoti tris maišelius. Jis man už tai davė pinigų“.

Kad narkotikus nusipirko prie T. Tyčinos namų, teisme patvirtino ir maždaug 6 metus kanapes rūkęs V. Pavlenka, tik jis negalėjo įvardyti, kas iš kaltinamųjų jam pardavė „žolės“.

„Šis sulaikymas mane paskatino pasikeisti“, – teisme sakė jis.