„Labai nuoširdžiai gailiuosi“, – ketvirtadienį Vilniaus apygardos teisme prisipažino šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) laikinai gyvenanti moteris.

Sėdėdama teisme moteris vis bandė žvelgti pro langą, nors laisvėje ir gyveno apgailėtinomis sąlygomis – neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos ir laikinai glaudėsi pas buvusį savo sugyventinį Dainių Mažeiką, pravarde Švarcą. Jo gyvenamoji vieta – nežinia kam priklausantis garažas.

Būtent dėl D. Mažeikos tyčinio nužudymo byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Šileika kaltinamąją pasiūlė įkalinti 9 metams.

Pasak jo, T. Borisova pati kalta dėl savo gyvenimo būdo – nors ją sugyventinis ilgą laiką skriaudė, tačiau ji turėjo galimybę jį palikti ir pakeisti gyvenamąją vietą.

„Širdžiai neįsakysi“, – kaltinamosios žodžius baigiamosiose kalbose citavo prokuroras.

Tiesa, jis mano, kad būtina atsižvegti ir į nužudytojo provokuojamąjį elgesį – jeigu ne jo smurtas, galbūt tragedijos ir būtų pavykę išvengti.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų spalio 27-osios rytą, būdama neblaivi (1,5 prom.) T. Borisova kartą peiliu savo sugyventiniui D. Mažeikai dūrė į šlaunį – vyras nukraujavo ir mirė, jo gyvybės negalėjo išgelbėti netrukus atvykę medikai.

Tragedija įvyko vos ne sostinės centre – Švitrigailos g. esančiame garaže. Čia pora keletą mėnesių gyveno kartu, todėl prokuroras moterį siūlė teisti dėl už savo šeimos nario nužudymą.

T. Borisova pasakojo, kad jos draugas dažnai smurtaudavo, taip buvo ir tą rytą, kai ji su peiliu pjaustė mėsą – esą girtas (2,5 prom.) draugas trenkė į nugarą.

„Nenorėjau daugiau kentėti, todėl net neatsisukusi jam dūriau peiliu“, – teisme kalbėjo moteris.

Anksčiau neteista kaltinamoji teigė, kad sugyventinio nenorėjo žudyti – viskas įvyko spontaniškai, esą ji tenorėjo vyrą tik pagasdinti.

Ji guodėsi, kad D. Mažeika dažnai smurtaudavo (ant jos kūno ekspertai aptiko ne mažiau kaip 32 įvairius sužalojimus), tačiau esą negalėjo palikti mylimojo, nors kartais tokios mintys ir kildavo.

„Jis manęs nepaleidžia“, – vienam savo pažįstamam guodėsi moteris.

Kad T. Borisova kentėjo smurtą, patvirtino ir kaltinamąją, ir nužudytąjį pažinojęs jų bendras draugas.

„Buvau net ant kelių atsiklaupęs ir prašiau Tatjanos, kad paliktų ji Švarcą, bet ji vis tiek su juo gyveno, – sakė jis. – Jis ją ir mušė, ir prievartavo, baisu net pasakoti, kokių dalykų buvo padaręs“.

„Kiek ją matydavau, ji visada būdavo mėlyna“, – teigė kitas poros pažįstamas.

Tuo metu T. Borisovos advokatas Algirdas Gurauskas mano, kad yra neteisinga moterį teisti dėl tyčinio nužudymo. Gynėjo teigimu, jai kaltinimai turėtų būti perkvalifikuoti į lengvesnius – neatsargus nužudymas arba būtinosios ginties peržengimas.

„Viskas įvyko po eilinio brutualaus išpuolio“, – pabrėžė jis.

Kaip T. Borisovos veiksmus įvertins teismas, paaiškės mėnesio pabaigoje.