Gesintuvais neužgesino

„Sprogimo nebuvo, tačiau į šiukšliavežę iškraunant atliekų konteinerį akimirksniu pasirodė galinga liepsna. Atviro ugnies šaltinio gesintuvais darbuotojams nepavyko užgesinti, todėl į pagalba buvo pasitelktos ir ugniagesių pajėgos“, – apie įvykį pasakoja „Ecoservice projektai“ direktorius Andrejus Barinovas.

Jo teigimu, kol kas nėra aišku, dėl kokių medžiagų ar jų sąveikos kilo gaisras, tačiau viena akivaizdu – tokioms medžiagoms ne vieta maišuose, tuo labiau atliekų surinkimo konteineriuose.

„Padariniai galėjo būti ir dar skaudesni, todėl pasisekė, jog tuo metu arti nebuvo žmonių ir niekas nenukentėjo. Tuo tarpu automobilio vidus apdegė labai stipriai ir greičiausiai nepataisomai“, – komentuoja A. Barinovas. Anot jo, toks aplaidumas įmonei kainuos apie 10 tūkst. eurų.

„Tyrimas dėl šio įvykio bus, tačiau kaltininką vargu ar pavyks nustatyti, mat ugnis kilo viename ar keliuose iš daugybės konteineryje buvusių šiukšlių maišų“, – sako įmonės vadovas.

Toks atvejis – pirmas

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, per šiuos metus atliekų konteineriuose jau kilo 479 gaisrai, iš kurių net 234 – dėl neatsargaus gyventojų elgesio. A. Barinovas užsimena, kad panašių įvykių Šiauliuose ir kituose miestuose pasitaiko gana dažnai, tačiau tokio atvejo, kad atvira liepsna degtų visa šiukšliavežė – dar nebuvo.

„Paprastai su tuo susiduriame žiemą, kai žmones į konteinerius meta dar neatvėsusius pelenus. Tačiau, jeigu pastebimos rūkstančios atliekos, jos yra lengvai užgesinamos, šioms dar nespėjus kaip reikiant užsiliepsnoti. Kaip bebūtų, atliekų tvarkytojai nemato viso konteinerio turinio, o kai pastebimos galimai pavojų keliančios atliekos, jas ištraukiame. Taigi, visų pirma, patys atliekų turėtojai privalo elgtis atsakingai“, – komentuoja A. Barinovas.

Kur dėti pavojingas atliekas?

Pasak A. Barinovo, į atliekų surinkimo konteinerius ar maišus reikėtų dėti tik buityje susidarančias atliekas. Tuo tarpu antrines žaliavas – popierių, plastiką, stiklą reikia mesti į jiems skirtus konteinerius, o su pavojingomis atliekomis elgtis ypač atsakingai.

„Pavojingų ir degių atliekų, pavyzdžiui, lengvai užsiliepsnojančių flakonų, jokiu būdu negalima mesti į bendrą atliekų srautą. Jas būtina pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles“, – sako A. Barinovas. Išsamų tiek Šiauliuose, tiek visoje Lietuvoje veikiančių didelių gabaritų atliekų aikštelių sąrašą galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros internetinėje svetainėje.

„Šį kartą nukentėjo tik technika, bet nežinia, kas gali atsitikti kitą kartą, todėl norėčiau paraginti visus atliekų turėtojus būti atsargesnius – atsakingas šiukšlių rūšiavimas ne tik tausoja mūsų aplinką, bet ir padeda išvengti didelių nelaimių“, – patikina A. Barinovas.