Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės I kuopos Mobiliojo būrio atstovai - būrio vadas Audrius Skiutė ir vyriausiasis patrulis Tomas Ribikauskas - padėjo užtikrinti viešąją tvarką ir bendrauti su lietuviais (vertėjauti, padėti nustatyti tapatybes ir pan.). „Mus pamatę lietuviai apsidžiaugdavo, kartais pradėdavo skanduoti „Lietuva“ ar kitus lietuviškus šūkius. Kai kurie patys prieidavo pasisveikinti, paprašydavo nusifotografuoti. Kitus atpažinti buvo galima iš įvairios lietuviškos atributikos“, - įspūdžiais dalijasi A. Skiutė.

Lietuvos pareigūnai dirbo skirtingose komandose – vienas dieną, kitas naktį, kartu su kolegomis estais, latviais ir suomiais, praneša Šiaulių apskrities policija.

Vasaros festivalyje didžiausia problema – narkotikai. Todėl renginio teritorijoje dirbo ir kinologų šuo, kuris padėjo išaiškinti ne vieną narkotinių medžiagų turėjusį asmenį. Į policijos komisariatą buvo pristatyti keli lietuviai dėl narkotinių medžiagų vartojimo ir disponavimo jomis.

Šiaulių pareigūnai turėjo progą susipažinti, kaip tokiose situacijose dirba kaimynai. Lietuvoje norint nustatyti, ar asmuo vartojo narkotinių medžiagų, tyrimus reikia daryti medicinos įstaigoje. Estijoje naudojamos pažangesnės technologijos – specialios priemonės leidžia iš karto vietoje nustatyti ar žmogus vartojo narkotinių medžiagų. Estai taip pat festivalio teritoriją stebėjo iš oro – dronu.

Į tris dienas trunkantį festivalį atvyksta dalyviai iš visų trijų Baltijos valstybių ir Skandinavijos šalių. Skirtingomis dienomis šiemet renginyje apsilankė iki 25 tūkstančių dalyvių.