Siautėjo senamiestyje

Kauniečių ir miesto svečių traukos vieta virtusiame senamiestyje daugiau nei du mėnesius siautėjo įžūlus vagis.

Jo taktika buvo labai paprasta − išdaužus automobilio langą iš salono pagrobti paliktus bent kiek vertingesnius daiktus. Dažniausiai ilgapirštį sugundydavo portfeliai, kompiuterių krepšiai ir rankinės.

Vagystėms iš automobilių nesiliaujant, susidariusia situacija ne juokais susirūpino senamiestyje veikiančias kavines ir barus valdantys verslininkai. Juk daugelis nukentėjusiųjų − čia pramogauti atvykę kauniečiai.

Dėl vagysčių kilus ažiotažui Kauno vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai sudarė jungtinę tyrimo grupę. Ne uniformas dėvintys pareigūnai visą parą slapta patruliuodavo senamiesčio gatvelėse, stebėdavo įtartinus asmenis, stengėsi su įkalčiais sulaikyti kauniečius terorizavusį vagį.

Atomazgos sulaukta vasario 24-osios popietę. Apie 16 val. 20 min. nusikaltėlis įkliuvo, kai Kumelių gatvėje išdaužęs automobilio „Toyota Avensis“ keleivio pusės galinių durelių lango stiklą, iš vidaus pagrobė krepšį ir bandė pasprukti.

Budrus pilietis padėjo sulaikyti

Pasak Kauno policijos atstovų, sulaikytas asmuo – praeityje ne kartą teistas 32 metų kaunietis, gyvenantis centrinėje miesto dalyje. Kiek vėliau įkliuvo ir vienas jo bendrininkų, kaip įtariama, epizodiškai talkinęs vykdant kai kurias vagystes.

Nors Kauno senamiestį terorizavusio vagies paieškai buvo mestos nemenkos kriminalistų pajėgos, nusikaltėlis įkliuvo, ko gero, jam pačiam netikėtomis aplinkybėmis.

Iš Kumelių gatvėje stovėjusio automobilio „Toyota Avensis“ krepšį pavogusį vyrą pastebėjo savo daiktų netekęs kaunietis. Jis kurį laiką sekė jo krepšiu nešiną vagį, galiausiai, padedamas supratingų praeivių, nusikaltėlį sulaikė.

Keli vyrai vagį senamiestyje pargriovė ir užlaužę rankas laikė, kol atvyko iškviesti policijos patruliai. Šiems beliko uždėti antrankius ir sulaikytąjį nuvežti į Kauno Centro policijos komisariatą.

Išvydę su įkalčiais sulaikytą vagį kriminalistai neslėpė džiaugsmo. Šis kaunietis buvo tapęs pagrindiniu įtariamuoju tiriant senamiestyje nuolat vykdytas vagystes iš automobilių. Nors pareigūnai žinojo, kokia veikla gali užsiimti šis ne kartą praeityje teistas ir narkotikus vartojantis Kauno gyventojas, su įkalčiais jo sulaikyti nespėta.

„Tai, kad žmogus pastebėjo nusikaltėlį ir padedant kitiems ryžtingai jį sulaikė, tik pagreitino procesą. Galime sakyti, kad mes sekėme šio veikėjo pėdomis, anksčiau ar vėliau jis neišvengiamai būtų įkliuvęs“, — sakė Kauno Centro policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Egidijus Plauska.

Recidyvistas pakeitė taktiką

Užfiksavus vagysčių iš automobilių bumą nusikaltėlio pėdomis ėmė sekti ne tik Kauno centre dirbantys policijos pareigūnai, bet ir Kauno apskrities vyriausiojo Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus operatyvininkai.

Jie pakaitomis stebėdavo, kas naktį vyksta senamiestyje, ir nustatė kelis įtariamuosius. Vienas jų buvo vasario 24 d. popietę pagautas ne kartą teistas narkomanas.

Komisaras E. Plauska pripažino, kad šis žmogus buvo sulaikytas, tačiau įrodyti, kad būtent jis vykdė serijines vagystes, tąkart nepavyko. Paprasčiausiai pareigūnai jo nesučiupo su neginčijamais įkalčiais – vogtais daiktais. Sulaikant pas jį rastas tik nedidelis kiekis narkotinės medžiagos – kanapių, kurias jis pripažino įsigijęs savo reikmėms.

Tačiau gerai jiems žinomo nusikaltėlio pareigūnai nepaleido iš akiračio. Išanalizavę ne kartą teisto ir dorai gyventi nenusiteikusio kauniečio įpročius, ėmė dar atidžiau jį stebėti.

Kad policijos operatyvininkai ėmė lipti ant kulnų, pajuto ir senamiesčio „siaubūnas“. Patyręs vagis netruko pastebėti, kad jo „medžioklės plotais“ tapusiose gatvėse intensyviai dirba jo veidą atpažįstantys policijos pareigūnai.

„Kai buvo sulaikytas, žinodamas, kad mes įtariame, kuo jis užsiima, šis žmogus toliau vogė. Ir tai darė labai įžūliai. Jis tiesiog pakeitė taktiką, vengdamas naktimis senamiestyje dirbusių pareigūnų ėmė vogti dieną“, − pripažino Centro komisariato kriminalistų vadovas, komisaras E. Plauska.

Sulaikė ir vogtų daiktų supirkėją

Pagaliau su įkalčiais įkliuvus apie du mėnesius Kauno senamiestį terorizavusiam narkomanui, jo elgesį ir ryšius jau anksčiau išanalizavusiems kriminalistams netrukus pavyko sulaikyti vieną bendrininkų – 32 metų kaunietį. Jis įtariamas epizodiškai talkinęs recidyvistui.

Netrukus buvo išaiškintas ir vogtų daiktų supirkėjas, kuriam vagis parduodavo savo grobį. Pasak policijos pareigūnų, atlikus keturias kratas pavyko rasti nemažai įkalčių. Tai − neabejotinai vogti daiktai, kurių netekę žmonės į policiją ne visada kreipdavosi.

Atliekant kratas rasti du nešiojamieji kompiuteriai ir daugybė jiems skirtų, deja, tuščių krepšių. Centro policijos komisariato vadovas E. Plauska neabejoja, kad juose buvusius kompiuterius vogtų daiktų prekeivis jau spėjo realizuoti.

Tarp policijos rastų vagies trofėjų – akordeonas, pneumatinis šautuvas, sportiniai bateliai, odinė striukė, skėtis, automobilio lempučių komplektas, automobilio multimedijos grotuvas, garso kolonėlės, koviniai ir medžiokliniai šoviniai.

Manoma, kad visi šie daiktai buvo pagrobti iš automobilių salonų išdaužiant stiklą. Jau nustatyta, kad savo grobiu užkietėjęs vagis stengdavosi kuo greičiau atsikratyti – vogtus daiktus iš karto nešdavo policijos jau išaiškintam supirkėjui.

„Kiekvienas patyręs vagis suvokia, kad kuo ilgiau jis turės vogtus daiktus, tuo didesnė rizika, jog sulaikant jie taps rimtais įkalčiais. Šis įtariamasis skubėdavo juos kuo greičiau parduoti“, − konstatavo kriminalistai.

Senamiestį rinkosi neatsitiktinai?

Pasak policijos pareigūnų, dabar vyksta intensyvūs procesiniai veiksmai, todėl dar nenorima atskleisti, kiek žmonių yra siejama su sulaikyto vagies „veikla“. Gali būti, kad įtarimai bendrininkavus vykdant masines vagystes iš automobilių ar supirkus ir realizavus vogtus daiktus bus pareikšti dar keliems kauniečiams.

Kauno kriminalistų teigimu, sulaikytas ir teismo sprendimu suimtas vagis-maniakas senamiestį buvo pasirinkęs ne veltui.

Šioje miesto dalyje veikia gana daug barų, restoranų, kavinių ir naktinių klubų. Į juos automobiliais atvykstantys lankytojai neretai savo daiktus mieliau palieka salone, nei nešasi vidun.

„Šioje miesto dalyje verda intensyvus gyvenimas, žmonės atvyksta, palieka automobilius ir nepasirūpinę savo turtu, eina savo keliais“, − sakė policijos pareigūnai.

Sučiuptas vagis, pasak kriminalistų, naudojo primityvią, tačiau gana efektyvią taktiką: vaikštinėdamas senamiesčio gatvelėmis per langus dairydavosi į automobilių salonus ir ieškojo grobiu tapti galinčių paliktų daiktų. Radęs grobį jį pasiimdavo išdaužęs langą.

„Net jeigu daiktai jums ir neatrodo vertingi, jų vis vien nerekomenduojame palikti automobilio salone. Kompiuteriui skirtas, tačiau tuščias krepšys, kosmetinė, rankinė ar kitas panašus daiktas iš karto pritraukia nusikaltėlių dėmesį. Vagis juk nežino, kad salone gulinčiame krepšyje nėra kompiuterio, ir išdaužęs langą jį pagrobia. Tada automobilio vairuotojas patiria nuostolių ir gaišta laiką keisdamas sudaužytą langą“, − nevilioti vagių automobiliuose paliktais daiktais patarė policijos pareigūnai.

Policija kiekvieno automobilio neišsaugos

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Raimondas Baltaduonis

„Neturime tiek pareigūnų, kad būtų galima budėti kiekvienoje gatvėje ir žiūrėti, kas dairosi į paliktus automobilius. Mūsų visuomenėje turėtų būti daugiau nepakantumo tiems, kurie slampinėja aplinkui automobilius ir juos nužiūrinėja.

Akivaizdu, kad tokie asmenys aplinkui automobilius sukinėjasi ne šiaip sau. Jie ieško jauko, žiūri, ką galima pavogti.

Su nusikaltėliais turi kovoti ne tik policija, visuomenė taip pat turi būti neabejinga. Juk žmonės mato įtartinai besielgiančius veikėjus, tačiau policijos apie tai neinformuoja.

Manau, kad nesunku paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba policijos budėtojams ir pranešti apie įtartinus asmenis, stovinčius automobilius su nežinia ko laukiančiais žmonėmis viduje. Atvažiavę policijos pareigūnai patikrins šiuos žmones. Tai − ne tik nusikaltimų prevencija, bet ir galimybė sulaikyti nusikaltėlius su vogtais daiktais.

Kviesčiau žmones susitelkti ir nelikti abejingais. Tik sukūrus visiško nepakantumo nusikaltėliams atmosferą, galima tikėtis, kad vagysčių sumažės. Nereikėtų rūpintis tik savimi – jeigu šiandien nenukentėjai, savo turto gali netekti rytoj. Kai visi aplinkiniai galvos, kad tai − ne jų reikalas, pagalbos ir pats nesulauksi.“

Vagys naktimis ardo automobilius

Kauno apskrities kriminalinės policijos padalinio Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas Aleksejus Gubenka

„Vagių taikiniu pastaruoju metu tapo automobilių multimedijos įrenginiai. Tačiau vagiama ne tik jie, bet ir vairai, oro pagalvės, buferiai.

Tokių vagysčių paplitimą lemia keli veiksniai. Šios dalys nesunkiai išimamos ir pritaikomos kitų markių automobiliams. Juk iš „Škodos“ išlupta multimedijos įranga bent teoriškai nesunkiai tiktų ir „VW Touran“ ar „VW Passat“ markės automobiliams, kuriuos gamina ta pati „Volkswagen“ įmonių grupė. Jos gaminamas automobilių navigacijos sistemas vagys mėgsta, nes šios nėra integruotos į patį automobilį, jas lengva išimti.

Mano darbo praktikoje pasitaikė ir toks atvejis, kai Vilniuje multimedijos įrangos netekęs automobilio savininkas atvyko į Kauną ir ją čia nusipirko. Dabar vyrauja nemaža dalių paklausa, kurią formuoja ir šešėlinio pasaulio atstovai – naktimis besidarbuojantys vagys.

„Volvo“ markės automobilių lempų vagysčių bumą lemia tai, kad jas gana nesunkiai galima išmontuoti. Įgudusiai vagių grupei tereikia 40 minučių ir žibintai − jau jų rankose.

Išdaužiamas arba išimamas automobilio stiklas, patekus vidun atidaromas variklio dangtis ir su akumuliatoriniais įrankiais išmontuojamos lempos.

Tendencijos šioje „rinkoje“ taip keičiasi. Jeigu anksčiau fiksuodavome ratlankių vagystes, dabar tokių nusikaltimų pasitaiko ypač retai. Nebent koks nors vagis-mėgėjas, pamatęs jam labai patinkančius ratlankius, nesugeba atsispirti pagundai.“

Daugiau skaitykite čia.