Pirmadienį į Vilniaus miesto apylinkės teismą atvežtas antrankiais surakintas Gerardas Daleckis buvo sutvarstytas. Tiesa, tvarsčių nė nesimatė, o vyras nesirietė iš skausmo. Priešingai, jis ėjo iškėlęs galvą.

Į brolio gyvybę pasikėsinęs vyras teismas, anot advokato, turėjo likti namuose, o suimtas, nes esą brolis nė neketino skųstis. Teisme paaiškėjo, kad policijos pareigūnas Tujų gatvės gyventojai gerai žinomi - dėl triukšmo girtaujant ir muštynių gautas ne vienas iškvietimas.

Prokuroras Liutauras Rudzevičius teismo prašė ginkluotą brolio užpuoliką suimti trims mėnesiams, argumentuodamas, kad pareigūnams įvykio metu pasipriešinęs vyras gali imti slapstytis. Advokatas ėmė įrodinėti, kad anksčiau už sunkų nusikaltimą teistas vyras nė karto to nedarė (teistumas šiuo metu išnykęs). O brolis - nukentėjęs, net nenorintis būti pripažintas nukentėjusiuoju.

Teismas visgi nesiryžo paleisti įtariamojo, kuris gyvena tame pačiame bute kur ir užsimezgė konfliktas, galėjęs baigtis nužudymu. Tačiau prokuroro prašymas tenkintas tik iš dalies - G. Daleskis suimtas mėnesiui.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį, kai policijos pareigūnai vėl skubėjo į Tujų gatvėje esantį butą dėl pranešimo apie muštynes, ginklą G. Daleckis išsitraukė pirmą kartą. Pareigūnas sureagavo žaibiškai - atvykus į lauke stovėjusią porą G. Daleckis jau buvo nutaikęs nelegaliai laikomą ginklą "Brauning".

Po įspėjamo šūvio akivaizdžiai neblaivus G. Daleckis ginklą vis dar laikė nukreipęs į savo brolį, tad pareigūnas, įvertinęs situaciją, paleido kulką.

Policijos pareigūnai po įvykių informavo, kad pirma pareigūnai pamatė iš namo išbėgsią porą. Kai patrulis priėjo prie jų, iš namo išėjo vyriškis, kuris į policininkus nukreipė pistoletą. G. Daleckis priėjęs prie brolio, sudavė jam į veidą, o pastarajam parvirtus ant žemės, nukreipė ginklą į galvą ir pasakė, kad jį nužudys.

Esant grėsmei A. D. gyvybei, Vilniaus policijos pareigūnas iš tarnybinio pistoleto iššovė vieną kartą į vyriškį ir jį sužalojo.
Įtariamasis G. Daleckis (gimęs 1965 m.) dėl šautinės žaizdos mentėje paguldytas į ligoninę.

Nukentėjusysis į medicinos įstaigą nesikreipė.

Įvykio vietoje rastas ir paimtas (pirminiais duomenimis, turėtas nelegaliai) kovinis pistoletas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo policijai. Teismui pirmadienį pateiktoje medžiagoje G. Daleckiui pateikti įtarimai ir dėl pasikėsinimo nužudyti brolį ir dėl nelegalaus ginklo laikymo.

Policijos duomenimis, visi konflikto dalyviai kartu gėrė, susipyko, kilo muštynės. Porai pabėgus į lauką, juos išsivijo ginkluotasis. Visi konflikto dalyviai jau buvo turėję reikalų su teisėsauga.