Tačiau be žinios dingusios moters lavonas vieną dieną iškilo į vandens paviršių – pradėjus aiškintis jos nužudymo aplinkybes buvo nustatyta, kad auka iš įvairių bendrovių yra paėmusi keliasdešimt tūkstančių litų kreditų.

Šiandien 39 metų Jevgenijus ir 25 metų Rasa Subočiai dienas leidžia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime – laukia, kol Vilniaus apygardos teismas išnagrinės jiems iškeltą baudžiamąją bylą. Kaip tik ją antradienį buvo atvertusi trijų teisėjų kolegija – į teismą atvežti sutuoktiniai, atrodo, tapo mirtinais priešais: per vestuves prisiekę amžiną meilę, Subočiai dabar vienas kitam verčia kaltę dėl nužudymo.

„Parodymus norėčiau duoti po visų liudytojų apklausos“, – teisėjo Artūro Pažarskio paklaustas, ar sutinka papasakoti apie jam inkriminuojamus nusikaltimus, sakė J. Subočius. Jis teisme nurodė, kad visiškai pripažįsta kaltę dėl nužudymo.

Kas, kodėl ir kaip nužudė jauną Švenčionių rajone gyvenusią moterį, kol kas nepanoro pasakoti ir jo sutuoktinė. „Noriu parodymus duoti pati paskutinė“, – netikėtai pareiškė R. Subočienė. Ji teigė, kad kaltinimus pripažįsta tik iš dalies.

Teismo salėje sutuoktiniai buvo pasodinti atskirai ir stengėsi išvengti vienas kito žvilgsnio. Šaltai, be jokių emocijų jie klausėsi liudytojų pasakojimų – atrodė, lyg nieko nebūtų nutikę.

Bylos duomenimis, sutuoktiniai 2011-2012 m. sumąstė planą, kaip pragyvenimui užsidirbti iš svetimų žmonių pinigų – aukomis pasirinko dvi moteris. Vienos jų vardu iš greitųjų kreditų bendrovių paėmė beveik 16 tūkst., o kitos – daugiau kaip 21 tūkst. Lt. Būtent antrąją moterį – Aušrą K. jie kaltinami ir nužudę. Įtariama, kad sutuoktiniai išsigando, jog moteris pareigūnams atskleis, jog pinigus paėmė ne ji, o Subočiai, todėl ir buvo šaltakraujiškai nužudyta.

Pareigūnai nustatė, kad praėjusių metų balandį J. Subočius Aušrą K. nuvežė į vieną garažą, paprašė palaukti, kol atvažiuos R. Subočienė. Vėliau moteriai pasiūlyta nuvažiuoti prie ežero pasilinksminti – čia sutuoktiniai auką nugirdė, o kai ši apsvaigusi nuo alkoholio užmigo, ji tuoj pat buvo pasmaugta, grandine prirakinta prie grotų ir valtimi nuplukdyta į ežero vidurį, kur jos lavonas buvo išmestas į vandenį.

Tačiau po kelių savaičių jis išniro į paviršių – vienas Švenčionių rajono gyventojas teigė, kad žvejodamas Staškinės ežere prie kranto pastebėjo lavoną.

Pareigūnams pradėjus aiškintis, kas yra vandenyje rasta moteris, netrukus buvo nustatyta tiesa – Aušra K. jau kurį laiką buvo dingusi, jos ieškojo ir policijos tyrėjęs, pradėjęs tyrimą, kaip buvo imami kreditai. Į policiją pareiškimą buvo atnešusi kita moteris – buvusi R. Subočienės bendradarbė Joana Ch.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad paskola buvo paimta naudojantis Subočiams priklausančiu kompiuteriu, tačiau šie dievagojosi, jog nieko bendro su pinigais neturi, esą kompiuteriu galėjo naudotis kartais į svečius užsukanti jų pažįstama Aušra K.

Policijos tyrėjas teisme sakė, kad Aušros K. jam niekaip nepavyko surasti – telefono numeris, kurį jam davė R. Subočienė, buvo išjungtas, o namuose irgi jos nebūdavo. „Kartą man Subočiai atvežė raštą, kuriame Aušra K. parašė, jog ji naudojosi Subočių kompiuteriu“, – tvirtino pareiškimą dėl kreditų paėmimo tyręs policininkas.

Pareigūno teigimu, sutuoktiniai žadėjo Aušrą K. surasti, tačiau esą ir jiems nepavyko. Beje, pareigūnas teigė, kad J. Subočius anksčiau yra dirbęs gaisrininku, todėl jį iš matymo ir pažinojęs.

J. Subočiaus tėvas teisme patvirtino, kad grotos, prie kurių buvo prirakinta Aušra K., buvo paimtos iš jo namų.

„Aušrelė Subočių labai bijojo, jie kartą ją net buvo sumušę“, – teisme prisipažino nužudytosios giminaitė Zuzana Juršėnienė.

Moteris teigė, kad sutuoktiniai dažnai atvažiuodavo į jos namus – čia kurį laiką gyveno Aušra K.

„Ji man sakė, kad jie prašė nuimti pinigus, pati mačiau lapelį, jog nuo sąskaitos buvo nuimta 500 Lt, – teisme kalbėjo liudytoja. – Sakiau jai, kad nesusidėtų su jais, nes turės bėdų – ir mano neįgaliai mergaitei problemų J. Subočius buvo pridaręs – buvo paėmęs pasą, norėjo nuimti pinigus, bet nuvažiavau į banką ir viską užblokavau“.

Liudytoja teigė, kad nors ir giminaitę įspėjo apie gresiančius pavojus, tačiau ji vis tiek bendraudavo su Subočiais.

„J. Subočius su žmona ją į Vilnių nuveždavo, kad tik nuimtų pinigus nuo sąskaitos – jai už tai tik alaus nupirkdavo“, – Z. Juršėnienės teigimu, sutuoktiniai į jos namus buvo atvažiavę ir po Aušros K. dingimo – teigdavo, kad jos ieško ir niekaip negali surasti...

Pasak jos, sutuoktiniai Aušrai K. padarė ir pasą, ir asmens tapatybės kortelę – greičiausiai planuodami daryti nusikaltimus.

„Prieš dingimą ji gavo kažkokią SMS žinutę, susinervino, ją išsivežė, o paskui jau niekas jos ir nebematė“, – sakė moteris.

„Tai buvo labai gerai suplanuota žmogžudystė su detaliai apgalvotais atsitraukimo keliais“, – yra sakęs byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutaras Rudzevičius.

Subočiams pateikti kaltinamai dėl organizuotos grupės sukūrimo, neteisėtai įgytų elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų disponavimo, svetimo turto įgijimo apgaule ir bejėgiškos būklės asmens nužudymo iš anksto susitarus bei suplanavus. Už tai baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.