Taip mano Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Ramūnas Šileika.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Artūras Šumskas penktadienį svarstė, ar 55 metų režisieriui toliau turėtų būti taikoma pati griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas. A. Maceina buvo suimtas iki balandžio 19-osios, todėl jeigu teismas jam būtų nepratęsęs kardomojo kalinimo, kaltinamasis Šv. Velykas būtų sutikęs jau namuose.

„A. Maceina – ne tas žmogus, kuris eitų kriminalinės karjeros keliu“, – sakė A. Maceiną ginantis advokatas Algirdas Gurauskas, išgirdęs prokuroro teiginius, jog nužudymu kaltinamas režisierius galėtų pasprukti į užsienį, jeigu būtų paleistas į laisvę.

Prokuroras R. Šileika teisme sakė, kad būtina A. Maceinai pratęsti suėmimą iki teismo nuosprendžio paskelbimo – esą dar ikiteisminio tyrimo teisėjai buvo nusprendę, jog labai sunkiu nusikaltimu kaltinamas režisierius gali pasislėpti nuo teismo.

„Būtina atsižvelgti į tą aplinkybę, kad jis gali pabėgti – turi artimų giminių užsienyje“, - sakė jis.

„Tai – visiška nesąmonė“, - su prokuroro teiginiais nenorėjo sutikti A. Maceina.

Vyras pripažino, kad užsienyje (Austrijoje ir Olandijoje) gyvena ir studijuoja jo vaikai, tačiau jie jokiu būdu negalėtų tapti jo prieglobsčiu.

„Kur aš pasislėpsiu, juk visi mane žino, be to, kalėjime man labai pablogėjo sveikata – pakilęs spaudimas, skauda galvą, dėl to geriu valerijonus“, - teisme aiškino A. Maceina.

Tuo metu jį ginantis advokatas A. Gurauskas mano, kad A. Maceinai galėtų būti skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, pavyzdžiui, namų areštas. Jis pabrėžė, kad nors teisme kol kas nėra sprendžiamas kaltės klausimas, tačiau būtina atsižvelgti ir į tai, jog kaltinimai dėl nužudymo gali būti pakeisti į būtinąją gintį ar jos ribų peržengimą.

Jis pabrėžė, kad A. Maceina per mirtimi pasibaigusį konfliktą taip pat buvo sužalotas. „Pirmą smūgį patyrė ji ir tik paskui smogė peiliu, tai – nelaimingas atsitikimas“, - sakė A. Gurauskas.

„Nemanau, kad jį tikslinga laikyti valstybės išlaikytiniu, jis net kasdien galėtų registruotis policijoje, o išvykti iš šalies negalėtų ir dėl to, jog ikiteisminio tyrimo metu iš jo buvo paimti dokumentai“, - advokatas siūlė atsižvelgti ir per gyvenimą nuveiktus A. Maceinos darbus.

Teismo tokie A. Maceinos ir jo gynėjo argumentai neįtikino. Teisėjas A. Šumskas nutarė kaltinamajam suėmimą pratęsti 3 mėnesiams. Tikimasi, kad per šį laiką jau bus išnagrinėta baudžiamoji byla.

Režisieriui yra pateikti kaltinimai dėl N. Karvelio nužudymo sausio 19-ąją.

Bylos duomenimis, A. Maceina, būdamas neblaivus, asmeninio konflikto metu peiliu tyčia sužalojo besisvečiavusio pas jį dailininko N. Karvelio koją. Sužalojamai sukėlė itin stiprų išorinį kraujavimą, dėl kurio žmogus netrukus mirė.

Abu įvykio dalyvius siejo ilgametė draugystė ir priklausymas menininkų bendruomenei.

Apklaustas įtariamuoju A. Maceina gailėjosi dėl šio savo poelgio ir pripažino kaltę.

Nužudytojo sūnus prašo priteisti beveik 55 tūkst. litų moralinei ir turtinei žalai atlyginti.