Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje Lietuvos kelių policijos Patrulių kuopos vyresnysis patrulis Eimantas M. (24 m.) ir buvęs jo kolega Stasys K. (33 m.) kaltinami piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Be to, Stasiui K. pateikti kaltinimai dėl oficialaus dokumento suklastojimo.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Matevičius teisme pagarsino, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog dar praėjusių metų gegužės 19-ąją Stasys K. savo kolegai Eimantui M. perdavė degalinių tinklo „Baltic Petroleum“ kortelę degalams į policijos tarnybinį automobilį „Audi A6” pilti, o E. Marcevičius į savo asmeninę mašiną „Volkswagen Passat“ įsipylė 40 litrų dyzelino.

Taip, pasak prokuroro, valstybei padaryta beveik 140 Lt turtinė ir didelė neturtinė žala.

Be to, ikiteisminio tyrimo duomenimis, Stasys K. suklastojo oficialius dokumentus – kelionės lape ir ataskaitoje už degalų panaudojimą nurodė, kad į tarnybinį policijos automobilį buvo įpilta 40 l dyzelino.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti pareigūnai kaltinimų nepripažįsta. „Nemanėme, kad tai, ką darome, yra nusikaltimas“, – teisme pareiškė jie.

Pareigūnai pasakojo, kad tą gegužės 19-ąją baigdami pamainą turėjo priduoti automobilį, bet suprato, jog jo bake yra daugiau degalų, nei rodė daviklis – skirtumas susidarė dėl to, jog tą mėnesį pareigūnai dažniau patruliavo ne miesto teritorijoje, o užmiestyje.

„Degalų išnaudojimas buvo skaičiuojamas pagal nuvažiuotą kilometražą – jis rodė, kad jau turime įsipilti degalų, bet kuro bakas dar buvo pilnas, – kalbėjo Eimantas M. – Tada Stasys K. pasiūlė įpilti benzino į mano automobilį – paskui mes jį garaže ištrauktume į kanistrus ir panaudotume tuomet, kai jo pritruks tarnyboje“.

Pareigūnas neslėpė, kad taip su kolega ir padarė – policijos garaže iš bako „ištraukė“ kurą į du po 20 l kanistrus. „Juos padėjome į spintelę“, – dėstė Eimantas M.

Jam antrino Stasys K.: „Vienas žmogus gali vairuoti kaip pensininkas ir taip taupyti kurą, o kitas, jaunesnis, mėgsta paspausti greičio pedalą ir taip išnaudoja daugiau kuro“.

Dabar jau iš tarnybos policijoje pasitraukęs Stasys K. tikino, kad į kanistrus supiltą kurą panaudojo praėjus kelioms dienoms po įsipilimo, o dar 9 l buvo likę kanistre.

„Viską panaudojau išskirtinai tarnybos reikmėms“, – pabrėžė kaltinamasis.

Jis tikino, kad kurą į kolegos automobilį pylė pirmą kartą. „Man tai buvo pirmas kartas, bet mačiau, kaip taip kiti daro – drąsesni važiuodavo į degalinę su kanistrais“, – dėstė jis.

Paprašytas nurodyti, kas tie asmenys, Stasys K. nebuvo linkęs jų atskleisti: „Nenoriu jų nurodyti, žmonės mato, kaip mane tampo metus, nenoriu, kad ir kitiems taip nutiktų“.

Buvęs policininkas taip pat pažymėjo, jog apie susidarantį kuro perteklių žinojo policijos vadovai.

„Apie tai daug kartų buvo kalbėta, bet mums buvo pasakyta, ką jūs maži vaikai, nejaugi nežinote, ką daryti“, – tikino Stasys K. Ir šįkart jis neišdrįso nurodyti, kas pareigūnams suteikė tokią „pamokėlę“.

„Bet viešai policija skųsdavosi, kad trūksta kuro, tai kaip tai suprasti?“ – kaltinamojo pasakojimu stebėjosi teisėjas Algimantas Valantinas.

„Nežinau, kaip buvo, bet mums gaudavosi perteklius“, – patikino Stasys K.

Kad ir kiti pareigūnai kuro perteklių pildavo į kanistrus, teisme aiškino ir Eimantas M.

„Visi taip elgėsi, visi pylė, na, tik gal ne į nuosavus automobilius, ir ne visus pagavo“, – pareigūnas taip pat teigė, kad savo kolegų nenori išduoti – lai jie patys išdrįsta pasakyti.

Pasak Eimanto M., po šio įvykio, kai Imuniteto tarnybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, buvo pakeistas policijos vadovybės įsakymas ir dabar patruliuojantiems pareigūnams nėra nustatytos kuro sunaudojimo normos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)