Trisdešimtmetis Scott Peden‘as ėmėsi gaminti ypatingo stiprumo narkotikų, kuomet jo bute Tollcross‘e, Škotijoje, įrengta narkotikų gamybos laboratorija sprogo.

Sprogimas įvyko kovo 21-ąją, nužudė šunį su kate, sužeidė kelis žmones ir apgadino turto už £1 milijoną.

Teisme S. Peden‘as pripažino savo nelegalią ir neatsargią veiklą.

Teisėjas lordas Armstrongas teisme kaltinančiajam sakė, kad jo veiksmai buvo „ypatingai neatsakingi“ ir sukėlė „siaubingų pasekmių“.

Teisme paaiškėjo, kad S. Peden‘as laboratoriją įrengė savo merginos bute, norėdamas gaminti „shatter“ narkotiką. Taip gatvėse vadinamas „butano medaus aliejus“ (angl. Butane Honey Oil), kas yra stipriai koncentruota kanapės forma (aliejus).

Kaltintojas Iain McSporran‘as sakė, kad bute būta „laboratorijos lygio įrankių“, pavyzdžiui, įvairūs vamzdeliai, butano dujos ir speciali „vakuuminė džiovinimo spinta“.

Kovo 21-ąją, narkotikų gaminimo metu išsiskyrę dujos užsidegė, sukeldamos sprogimą. Po jo kilusi ugnis ėmė sparčiai plisti, priversdama S. Peden‘ą ir jo du draugus bėgti iš buto.

Kaimyniniuose butuose gyvenę žmonės taip pat suskubo bėgti, o vienas iš jų, iššokęs iš savo buto antro aukšto lango, patyrė kelis kaulų lūžius.

Kiti du kaimynai, Ewa Uscitowicz ir Robert Andrezjewski, prarado sąmonę dar būdame viduje, nes pastatą greit užpildė tiršti, juodi dūmai.

Į įvykio vietą atvykę gaisrininkai išgelbėjo likusiuosius pastate, o jį užvaldę liepsnos buvo gesinamos dvi valandas.

Iš viso aštuoniems namo gyventojams prireikė gydytojų pagalbos – žmonės patyrė nudegimus, įkvėpė daug dūmų ar apsinuodijo anglies viendeginiu.

S. Peden‘as iš įvykio vietos pabėgo, tačiau kovo 31-ąją policijai pats įsidavė, pripažino buvęs buto virtuvėje, kuomet įvyko sprogimas, ir tikino, kad tai buvo tik „nelaimingas atsitikimas“.

S. Peden‘as taip pat patyrė nesunkius nudegimus, o į butą negrįžo du mėnesius.

Detektyvas David Stewart‘as teigė: „Sprogimas kilo dėl vyro kvailumo. Negaliu apsakyti, kokia neįtikėtinai savanaudiška buvo jo veikla. Stebiuosi, kad tiek pats S. Peden‘as, tiek jo draugai ir kaimynai nebuvo sunkiau sužeisti. Jam skirta bausmė tiesiogiai atspindi jo nusikaltimų sunkumą.“