Bijo kalbėti net mašinoje

Kaip atrodo kontrabandos „verslas“, žvelgiant pačių kontrabandininkų akimis? Prikalbinti nusikalstama kontrabandine veikla užsiimančius asmenis atviram pokalbiui, tuo labiau – duoti interviu spaudai, daugiau negu sudėtinga.

„Reklamos šitam verslui nereikia, – sakė jie. – Mus ir taip gaudo: pasieniečiai, muitininkai, kriminalistai, Rusijoje – visokie operatyvininkai. Ir išvis – mes negalime su jumis šitoje vietoje stovėti ir kalbėtis.“

„Neatsargu apie tai kalbėti automobilyje, tuo labiau, jeigu neišjungti telefonai, nes taip dažnai susekama“, – atsikalbinėjo kitas sienos pažeidėjas.

„Jūs turite įjungtą diktofoną? Mane gali pažinti iš balso“, – būgštavo dar vienas kontrabandininkas.

Vis tik šį tą išsiaiškinti pavyko. „Visi, kurie veža cigaretes, už tai moka“, – prasitarė vienas kontrabandos gabenimu užsiimantis asmuo. Tą patį paliudijo ir kiti. Jų teigimu, už kiekvieną pro sieną pergabentą kontrabandinių cigarečių bloką paprastai muitininkams yra paklojama po 3–4 litus – tai esą priklauso nuo dirbančios muitininkų pamainos ir pinigų keitimo kurso. Tačiau kontrabanda, pasak ją gabenančiųjų, apskritai nebūtų galima, jeigu ne ryšiai ir pažintys. Paprastai veikia toks modelis: paslauga už paslaugą.

Laukia degalų kainų šuolio

Daugelis kontrabandininkų taikosi prie jiems palankios dirbančių muitininkų pamainos, o kontrabandą veža nereguliariai. Jos gabenimui mažai įtakos turi ir paros laikas.

Prieš keletą metų buvusios bene populiariausios kontrabandininkų transporto priemonės – „Subaru“ markės automobiliai, pasieniečių teigimu, tebenaudojami, tačiau ruože vis dažniau pastebimi ir automobiliai „VW Transporter“, „Caravele“, kuriuose būna sumontuoti dvigubi dugnai, šonai. Taip pat kontrabandininkai naudoja „Audi“ markės automobilius ir netgi sniego roges (žiemos metu).

Pagrindine cigarečių kontrabandos gabenimo priežastimi ją gabenantieji įvardija nedarbą ir lėšų pragyvenimui stygių.

Tiesa, ne vienas cigarečių kontrabanda užsiimantis asmuo teigė, jog mieliau vežtų ir perpardavinėtų automobilių degalus.

„Tačiau tam reikalingos didesnės investicijos negu cigarečių kontrabandai, be to, reikia turėti nuolatinių pirkėjų ratą, – dėstė jie. – Šiuo metu per sieną legaliai galima pravežti tik du pakelius rusiškų cigarečių. Jeigu veši daugiau ir būsi sulaikytas – turėsi nemalonumų: jei kontrabandą ras su tavimi – važinėsi į teismus Kaune ir mokėsi baudą, o jei ją ras automobilyje – dar blogiau, nes jį konfiskuos.

Degalų gali vežti po pilną automobilio baką ir dar 10 litrų talpoje. Daug kas rizikuoja ir į šią talpą jų pila kokiais 2 litrais daugiau. Važiuoti per sieną gali kiek tik nori kartų. Bet Lietuvoje nukritus degalų kainoms, žmonės pradėjo pirkti lietuviškus degalus.“

Populiariausių cigarečių „Saint George“ ir „Jing Ling“ pakelis, nelegaliai atgabentas iš Rusijos, šiuo metu Lietuvoje kainuoja iki 3 litų. Tiesa, kontrabandininkai neretai juos didesniais kiekiais kiek pigiau atiduoda perpardavinėtojams. „Tada greičiau sukasi ratas“, – aiškino jie.

Pasak kontrabandininkų, iš Kaliningrado srities pargabentų rūkalų paklausa šiuo metu yra gerokai didesnė negu benzino arba dyzelino, bet labai laukiama pastarųjų kainų šuolio Lietuvoje, kad būtų galima ir jų gabenimu užsiimti rimčiau.

Rūkalai – populiariausia prekė

„Vyras perka rusiškas cigaretes „Bond“, nors ne visuomet jų įmanoma gauti. Šios cigaretės prastesnės už lietuviškas, tačiau kainuoja pigiau“, – „Mano Suvalkijai“ atviravo Jurbarko rajono Smalininkų miestelio gyventoja Lina Šauklienė. Moteris prisipažino anksčiau nuolat pirkdavusi ir nelegaliai iš kaimyninės šalies pargabentą benziną. Dabar sakė to nedaranti, kadangi pastebėjusi, jog lietuviškas benzinas yra geresnės kokybės. „Vienintelis kriterijus, skatinantis žmones pirkti kontrabandines prekes, yra jų pigumas“, – patikino smalininkietė.

Viena populiariausių ir labiausiai toleruojamų nelegalaus verslo šakų – cigarečių kontrabanda iš Kaliningrado srities. Dažniausiai gabenamos cigaretės – „Saint George“ ir „Jing Ling“. Užšalus Nemunui, jas bandoma gabenti ledu.

Šiemet tabako gaminių akcizas mūsų šalyje 1000 vienetų cigarečių bus didinamas net du kartus: nuo kovo 1 d. ir nuo rugsėjo 1 d. Prognozuojama, kad mažmeninė populiariausių cigarečių pakelio kaina kovą padidės 95 centais, rugsėjį – 1 litu ir 24 centais. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės ryšių su visuomene specialistės Astos Šimkuvienės teigimu, manoma, kad populiariausių cigarečių pabrangimas lems ir kontrabandos srautus. Mažėjant gyventojų perkamajai galiai, dalis rūkalių sieks įsigyti pigesnių kontrabandinių rūkalų.

Papirkinėjimo faktų – nedaug

Kol kas kontrabandos srautai nedidėja. „Pernai kelintus metus iš eilės mažėjo pažeidėjų, kurie ryžosi neteisėtai pereiti Lietuvos sieną. Juos atbaido pastaruoju metu sustiprinta VSAT infrastruktūra. Lietuvai rengiantis narystei Šengeno erdvėje, VSAT gerokai atnaujino savo technikos priemones, sienos apsaugos, stebėjimo bei kontrolės įrangą“, – „Mano Suvalkijai“ sakė A. Šimkuvienė.

Pasak pasieniečių, kontrabandininkai nuolat bando įvairius kontrabandos gabenimo būdus, keičia taktiką, analizuoja ir stebi pasieniečių veiksmus.

Pasak A. Šimkuvienės, bandymų papirkti pasienio pareigūnus užregistruota nedaug. Praėjusiais metais Pagėgių rinktinėje pradėtas tik vienas ikiteisminis tyrimas dėl pareigūno dalyvavimo kontrabanda užsiėmusios grupuotės veikloje. Pareigūnas iš darbo atleistas, o ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Mėginimų papirkti pareigūnus pasienio kontrolės punktuose būta ir daugiau, bet tai, anot specialistės, buvo bandoma daryti tuomet, kai važiuota per valstybės sieną su netvarkingais transporto priemonės dokumentais arba neturėta reikiamų dokumentų.

Toleruoja kontrabandą

2008 metų vasarį atlikto viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup“ tyrimo duomenimis, nors 61 proc. apklaustųjų šalies gyventojų mano, jog cigarečių, alkoholinių gėrimų, degalų ir kuro produktų kontrabanda Lietuvoje yra svarbi problema, pakantumas šiam reiškiniui yra gana didelis. Net 39 proc. gyventojų visiškai pateisina arba yra linkę pateisinti kontrabandą, 46 proc. pateisina kontrabandinių prekių vartojimą. Statistika: sienos pažeidimai

VSAT Pagėgių rinktinė saugo 178 km ilgio valstybės sienos ruožą su Rusijos Federacija, jai pavaldžios K. Naumiesčio, Šilgalių, Rociškių, Viešvilės, Bardinų, Plaškių bei Vileikių užkardos. Pagėgių rinktinės pasieniečiai 2008 metais užfiksavo 54 valstybės sienos pažeidimus (2007 m. – 92, 2006 m. – 139).

Mažėja sulaikomų sienos pažeidėjų skaičius. Praėjusiais metais VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnams įkliuvo 17 asmenų, 2007-aisiais – 30 valstybės sienos pažeidėjų. 2006 metais neteisėtas žygis per sieną nesėkmingai baigėsi 36 pažeidėjams.

Per 2008 metus buvo sulaikytos 6 organizuotos asmenų grupuotės, užsiimančios cigarečių kontrabanda iš Kaliningrado srities į Lietuvos Respubliką, kurių sudėtyse buvo nuo 6 iki 20 asmenų.

Iš viso Pagėgių rinktinės saugomame valstybės sienos ruože 2008 metais buvo sulaikyta ar rasta 561 959 pak. cigarečių (73 proc. mažiau nei 2006 m.).