Antradienio popietę Padvarionių pasienio užkardos pareigūnai, tikrinantys iš Baltarusijos atvykstančias transporto priemones, užfiksavo, kad Jungtinėje Karalystėje registruotas automobilis „Volkswagen Passat“ su priekaba „Debon“ skleidžia padidintą jonizuojančios spinduliuotės kiekį.

Medininkuose aptiktas radioaktyvus krovinys

Užsienietis gabeno krovinį su įvairiomis prietaisų dalimis, tarp kurių galėjo būti ir detalių, naudojamų orlaiviuose.

Medininkuose aptiktas radioaktyvus krovinys

Patikrinę šią transporto priemonę specialia įranga, pasieniečiai identifikavo radionuklidą RA-226 (ilgiausiai gyvuojantį radžio izotopą) ir radioaktyvų iridžio izotopą IR-192 bei nustatė didžiausią dozės galią krovinio paviršiuje – 2,250 µSv/h (mikrosivertų per valandą).

Medininkuose aptiktas radioaktyvus krovinys

Apie įvykį VSAT pareigūnai informavo Radiacinės saugos centrą. Jungtinės Karalystės pilietis su kroviniu į Lietuvą įleistas nebuvo, jam teko grįžti atgal į Baltarusiją.

Tikrindami asmenis, transporto priemones, kertančias valstybės sieną, VSAT pareigūnai taip pat atlieka ir radiacinę kontrolę. Pasieniečiai yra parengti aptikti, reaguoti ir užkirsti kelią neteisėtam branduolinių ir kitų radioaktyviųjų medžiagų gabenimui per Lietuvos valstybės sieną.