Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama baudžiamoji byla dėl kyšininkavimo ir padėjimo vykdyti kontrabandą – baudžiamojon atsakomybėn patraukti trys VSAT pareigūnai: Tadeušas Paškevičius (Tadeuš Paškevič), Igoris Šipkovskis ir Elanas Agafonovas (Elan Agafonov).

Vilniaus rinktinės Sargybų skyriaus pasieniečiai kaltinami talkinę kontrabandininkams – iš anksto su jais suderinę laiką, jie turėdavo nepastebėti per valstybės sieną gabenamos kontrabandos.

Ilgą laiką pasieniečius stebėję ir pokalbių telefonu klausęsi jų kolegos nustatė du atvejus, kai pareigūnai už piniginį atlygį sutiko talkinti kontrabandininkams.

Bylos duomenimis nustatyta, kad 2013-ųjų kovą I. Šipkovskis savo kolegai T. Paškevičiui pasiūlė 600 litų (174 eurų) kyšį už tai, kad šis užsimerktų prieš kontrabandininkus. Dar kitą kartą – rugpjūčio mėnesį I. Šipkovskis tokį pasiūlymą pateikė ir savo kolegai E. Agafonovui. Šiam buvo pažadėta ne mažiau kaip 500 Lt, panaši suma – ir T. Paškevičiui.

Pinigus, bylos duomenimis, I. Šipkovskiui perduodavo nusikalstamos veikos organizatorius Andrejus – kas jis toks, pareigūnams taip ir nepavyko išsiaiškinti: kontrabandininkai dažnai keisdavo mobiliuosius telefonus, o ir bendraudami naudojo koduotus žodžius.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti pareigūnai pripažino jiems pateiktus kaltinimus – jie atskleidė, kad kontrabandininkai kiekvienam mokėjo maždaug po 50 Lt (beveik 15 eurų) už vieną per valstybės sieną nelegaliai atgabentą cigarečių dėžę.

Per apklausą T. Paškevičius teisme pasakojo, kad talkinti kontrabandininkams jam pasiūlė bendradarbis I. Šipkovskis.

„Sutikau tik dėl pinigų, nes tuo metu buvo sunki mano materialinė padėtis, – sakė pasienietis. – Mano atlyginimas buvo nedidelis, o tuo metu sirgo senelis, reikėjo pirkti vaistus, todėl nusprendžiau sutikti.“

Pasienietis pasakojo, kad kovo 5-osios vakarą pradėjo dirbti naktinėje pamainoje: „Saugojau valstybės sieną su Baltarusija – iš anksto buvau su I. Šipkovskiu susitaręs, kad tą naktį gali kažkas vykti nelegalaus, o aš į tai nežiūrėsiu. Jis nepasakė, kas bus per sieną gabenama, tik man pasiūlė pinigus – nesakė, ar tai bus cigaretės, ar automobilis.“

T. Paškevičius neslėpė, kad tą vakarą budėjo ne vienas, o su kolega, bet šis buvo ką tik pradėjęs dirbti VSAT, todėl nieko apie slaptus susitarimus nežinojo ir net neįtarė.

Pasienietis teigė, kad su I. Šipkovskiu tą vakarą bendravo telefonu, kai baigė budėjimą pasienio ruože, kolegai parašė užkoduotą SMS žinutę – joje nurodė, kurioje vietoje pasienio ruožas yra laisvas ir nekontroliuojamas. „Parašiau, kad jau praėjome ruožą ir siena yra laisva – žalia šviesa, nėra pareigūnų“, – teisme kalbėjo T. Paškevičius.

„Tą naktį buvo labai šalta, todėl su kolega nuėjome į punktą ir šildėmės“, – aiškino jis.

Anot pasieniečio, kontrabandinės cigaretės iš Baltarusijos į Lietuvą turėjo būti atgabentos apie 1-2 val.

„Už tai gavau 600 Lt, pinigus I. Šipkovskis perdavė Naujojoje Vilnioje, prie parduotuvės – pinigus gavau, bet daugiau į detales nesigilinau“, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas pasienietis.

Jis neslėpė, kad už vieną per valstybės sieną pergabentą cigarečių dėžę jam buvo pažadėtas 50 Lt atlygis. „Kiek uždirbo I. Šipkovskis, nežinau, bet jis sakė, kad tada turėjo būti pervežta 12 dėžių“, – teigė jis.

Pareigūnas neneigė, kad tai buvo ne vienintelis kartas, kai jis užmerkė akis prieš kontrabandininkus – rugpjūčio mėnesį I. Šipkovskis vėl pasiūlė talkinti kontrabandininkams. Tokio pasiūlymo iš kolegos sulaukė ir E. Agofonovas.

Operatyviniai darbuotojai išsiaiškino, kad tąkart per valstybės sieną nelegaliai buvo pervežtos 22 dėžės kontrabandinių cigarečių.