Policijos pareigūnai informuoja, kad siautėjusios gaujos „veikla“ Naujojoje Vilnioje buvo sustabdyta, o įtariamieji - sulaikyti.

Naktį iš 2014 m. rugpjūčio 4 d. į 5 d. Pavilnio seniūnaitijos teritorijoje buvo pavogtos dvi vibroplokštės. Viešosios policijos pareigūnams, nuvykusiems pas savininkus ir pradėjus aiškintis pirminę informaciją apie įvykį, kai kurie faktai ir pasakojimai sukėlė įtarimų. Į pagalbą atskubėjo 4-ojo policijos komisariato kriminalinės policijos žvalgai.

Nusikaltimus padeda išaiškinti pastabūs žmonės

Karštomis pėdomis sekę pareigūnai iš žmonių sužinojo daug naudingos informacijos. Juk kartais ir smulkmenos detektyvuose atskleidžia svarbiausius momentus. Paaiškėjo, kad vienas iš kaimynų prisiminė, kaip kitas kaimynas kažkada vaikštinėjo, siūlė nusipirkti kažkokius statybinius įrankius.

Kiti kaimynai prisiminė, kad kažkada naktį matė kažkokį autobusiuką, stovintį netoli vietos, kur buvo pavogti įrenginiai. Pareigūnai pirmiausia nusprendė aplankyti kaimyną, kuris kažkada siūlė nusipirkti kažkokius statybinius įrankius. Paties šeimininko pareigūnai nerado, tačiau jo aplinkos žmonės papasakojo itin svarbių detalių – pasipasakojo, kad yra bendras pažįstamas, kuris ir važinėja autobusiuku. Dar pridūrė, kad jie buvo susitikę degalinėje, o jų kompanijoje svečiavosi dar ir trečias asmuo.

Peržiūrėjus degalinės pateiktus vaizdo įrašus, nesunku buvo nustatyti autobusiuko valstybinius numerius, susitikti su jo savininku, kuris nuoširdžiai pareigūnus tikino, kad vibroplokštes atidavė jam įsiskolinęs asmuo. Kita vertus, skolos atidavimas daiktais trečią valandą nakties nėra pats įtikinamiausias nekaltumo būdas. Atlikę procesinių veiksmų kompleksą, pareigūnai išsiaiškino, kad autobusiuko savininkas buvo nusikaltimo bendrininkas, o pagrindinis nusikaltimo „veikėjas“ – kaimynas, kuris siūlė nusipirkti statybinių įrankių.

Pagrindinis įtariamasis kurį laiką bandė slapstytis nuo policijos, tačiau nesėkmingai.

Nedavė ramybės dar vienas dalykas – vibropolkštės. Ar tikrai tokius sunkius daiktus (apie 200-300 kg) dviese galima taip lengvai kilnoti? Pareigūnai išsiaiškino, kad vagystę įvykdė keturi asmenys. Visi keturi įtariamieji nustatyti, o pagrindinis – sulaikytas.

Vagis slėpėsi kaimyno palėpėje

2014 m. liepos 28 d., šeštadienį, buvo užregistruota vagystė - apvogti net penkių žmonių sandėliukai Naujojoje Vilnioje. Pačių nukentėjusiųjų teigimu, greičiausiai viskas įvyko iš sekmadienio į pirmadienį.

Policijos pareigūnai tą pačią dieną kruopščiai išklausinėjo aplinkinius – gal kas ką matė ar girdėjo. Paaiškėjo, kad vienas iš kaimynų ir matė, ir girdėjo – tiesiog vidury nakties atsikėlęs ir išgirdęs neįprastą krebždesį lauke, priėjo prie lango. Pamatė, kad du piliečiai krauna daiktus į automobilį. Ne visi žmonės persikrausto naktimis, ne visi naktimis grįžta arba išvažiuoja automobiliais, prikimštais įvairiausių daiktų.

Šaunus kaimynas įsiminė automobilio numerius. Policijos pareigūnai netruko nustatyti automobilio savininką, jį susirado. Pasirodo, savininkas automobilį pardavė tiesiog įvykdytos vagystės išvakarėse - sekmadienio vakarą. Išsiaiškinus, kam parduotas automobilis, pareigūnai iš karto nuskubėjo pas naująjį automobilio savininką. Prie namo rado ieškomą automobilį, o paieškoję dar ilgiau ir atidžiau, naująjį automobilio savininką pareigūnai tiesiog „iškrapštė“ iš kaimyno namo palėpės – ten jis buvo pasislėpęs. Įtariamasis gyveno netoli Burbiškių, tačiau vagystės objektu buvo pasirinkta Naujoji Vilnia.

Vagišius iš nakties „grobio“ jau buvo sugebėjęs parduoti beveik pusę pavogtų daiktų. Atlikę teisėtą kratą, pareigūnai rado įvairiausių daiktų – įvairių statybinių įrankių. Kai kurie vogti daiktai tiesiog voliojosi netoliese ant žemės, kiti vogti daiktai rasti net už 100 m. Vogtų daiktų pareigūnai rado ir pas vagišiaus kaimyną - pastarasis dievagojosi, kad daiktus buvo paprašytas pasaugoti tik laikinai.

Išaiškinus šią vagystę, paaiškėjo, kad visai neseniai iš to paties nukentėjusiojo asmens sandėliuko buvo pavogta ritė, o kratos metu, pas įtariamąjį buvo rasta ritė, labai panaši į tą, kurios pasigedo nukentėjusysis. Be to, pareigūnai aptiko dar ir vogtą kuro pompą. Abu daiktai buvo atpažinti, o antrąjį įtariamą asmenį vagystėmis pareigūnai, įsitikinę, suras. Deja, buvo gauta informacija, kad įtariamasis, kuris buvo uždarytas į areštinę, joje pasikorė.

Sandėliuko Pavilnyje istorija

Policija gavo informaciją, kad 2014 m. liepos paskutiniąją savaitę buvo apvogtas vienas iš Pavilnyje esančių namų sandėliukas. Ilgapirščiai pasisavino dviratį, statybinius įrankius. Pareigūnai nuvyko į įvykio vietą. Vienas iš kaimynų papasakojo, kad šalia apsigyveno jaunuolių pora. Nukentėjusioji juos pažinojo ir atvirai prisipažino, kad įtaria būtent juos padarius vagystę. Vos pareigūnai išsiaiškino informaciją apie jaunąją porą, jų kolegos iš miesto pirmojo komisariato tą pačią naktį jaunąją porą sulaikė – jie buvo ieškomi už padarytas vagystes pirmojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje.

Vagišiai specializavosi dviračių vagystėse. Apmaudu ir gaila - jauni, auginantys mažylį, yra visiškai priklausomi nuo narkotikų. Už padarytas vagystes teks atsakyti, tačiau kur kas didesnė atsakomybės našta liks prieš savo atžalą.

Sena užmiršta istorija pagaliau pasiekė dienos šviesą

Vos prieš savaitę pareigūnai gavo informaciją, kuri padėjo bylai, anksčiau laikytai „neturinčiai vilčių" būti išaiškintai. Dar 2011 m. rugsėjo mėn. Vilniaus kapinėse buvo pavogti paminklai. Įtariamųjų niekaip nepavyko rasti. Vieną praėjusios savaitės dieną nukentėjusieji paskambino į policiją ir pranešė, kad Šumsko kapinaitėse pastebėjo paminklus, labai panašius į tuos, kurie buvo pavogti. Pareigūnai nustatė asmenį, kuris galbūt pastatė naują paminklą Šumsko kapinaitėse.

Tiriant toliau paaiškėjo, kad paminklo „statytojas“ anksčiau buvo teistas, tačiau aršiai gynėsi ir tvirtino, kad nieko nevogė. Vis dėlto, pats susipainiojęs savo parodymuose, prisipažino, kad nusikaltimą padarė jis. Įtariamasis buvo uždarytas į areštinę.

Kitą dieną, papildydamas savo pasakojimą, dar labiau susipainiojo ir išsidavė, kad darbavosi ne vienas. Kitas įtariamasis kurį laiką bandė slapstytis nuo policijos, tačiau galiausiai policija ir jį surado. Abu įtariamieji prisipažino pavogę paminklus: vieną – pastatė gavę užsakymą, kitą – tiesiog pardavė.