Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad tris mažametes mergaites seksualiai prievartavęs bei jas filmavęs K. Klebaka už grotų praleis 7 metus 3 mėnesius. Anksčiau reikalų su teisėsauga turėjęs nuteistasis taip pat buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Jolanta Čepukėnienė trijų mažamečių mergaičių įstatyminėms atstovėms priteisė po 5 tūkst. eurų nukentėjusiųjų patirtai neturtinei žalai atlyginti.

Pirmadienį paskelbtas nuosprendis dar neįsiteisėjo – nuteistasis, kuris teismo verdiktą išklausė nedemonstruodamas jokių emocijų, dar galės skųstis apeliacine tvarka. Neabejojama, kad jis šia teise pasinaudos, nes kaltės dėl prieš mažametes panaudotos prievartos taip ir nepripažino.

Bylos duomenimis nustatyta, kad K. Klebeka mažametes mergaites ne tik seksualiai prievartavo, bet ir filmavo praėjusių metų vasarą. Jis buvo sulaikytas Vilniuje, rugpjūčio 3 d.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nikolajus Kozliakas sakė, kad K. Klebeka iš pradžių užmezgė kontaktą su viena mažamete, o vėliau ėmė bendrauti ir su jos draugėmis. Jos gyvena šalia ir žaisdavo tame pačiame kieme.

„Nustatyta, kad jis praėjusių metų vasarą, nenustatytą tiksliai kartų kiekį, tiek savo automobilyje, tiek savo bute, tiek vežiodamas mergaites iš vienos aikštelės į kitą, tenkino savo lytinę aistrą, – sakė prokuroras. – Mergaitės nesipriešino, jos dėl savo amžiaus, anot ekspertų, nesugebėjo tinkamai įvertinti nei veiksmų, kuriuos su jomis atliko nuteistasis, nei galimų pasekmių. Mažametės nesuprato, kas su jomis daroma, prieš jas nebuvo naudojamas smurtas, todėl K. Klebekai buvo inkriminuota, kad jis pasinaudojo nukentėjusiųjų bejėgiška būsena dėl jų mažametystės.“

Pasak prokuroro, K. Klebeka savo aukas filmavo – vaizdo įrašai buvo rasti jo namuose per kratą kompiuteryje, kurį teismas nutarė konfiskuoti.

„Jis mergaites filmavo siekiant apsidrausti ir esant reikalui įrodyti, kad prieš aukas nebuvo vartojamas joks smurtas – tokia jo pozicija“, – prokuroras pabrėžė, kad nukentėjusiomis pripažintos mergaitės dėl savo amžiaus tokių dalykų tiesiog nesureikšmino.

Pareigūnams įkliuvęs pedofilas taip pat buvo įsitikinęs, kad seksualiniai „žaidimai“ su mažametėmis nėra nusikaltimas, nes esą jis prieš mergaites nevartojo nei psichologinio, nei fizinio smurto.

Byloje valstybinis kaltintojas K. Klebeką siūlė įkalinti 8 metams, bet yra patenkintas ir teismo skirta vos švelnesne bausme. „Bausmė yra pakankamai motyvuota, manau, teismas viską įvertino teisingai“, – pažymėjo prokuroras.