Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių patrulių rinktinės vyresniajam patruliui L. Sirgedui iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą. Protokolas pareigūnui buvo surašytas dar birželio 2-osios naktį Palangoje, kai jo vairuojamą automobilį „Škoda Octavia“ apie 0.40 val. Vytauto ir Žemynos gatvių sankryžoje sustabdė vietos pareigūnai.

Protokole teigiama, kad L. Sirgedas atsisakė pasitikrinti blaivumą, o tai pagal galiojančius įstatymus yra prilyginama sunkiam girtumui.

Dėl incidento Palangoje Vilniaus policija yra pradėjusi ir tarnybinį patikrinimą.

L. Sirgedas buvo sulaikytas praėjus parai po Klaipėdoje vykusio geriausių patrulių konkurso, kuriame šiais metais užėmė tik aštuntąją vietą.

Vilniaus patrulis neigia kaltę ir tik teisme pareiškė, kad Palangoje net nevairavo automobilio, be to, esą buvo blaivus. „Iš vakaro buvau išgėręs skardinę ar pusę alaus“, – sakė L. Sirgedas.

Pareigūnas pasakojo, kad jo policijos patruliai net nestabdė, o su jais susitiko išlipęs iš automobilio.

„Aš mašinos nevairavau, sėdėjau keleivio vietoje, – sakė L. Sirgedas. – Tame automobilyje vairas yra dešinėje pusėje, o keleivio vieta yra kairėje pusėje, kur aš ir sėdėjau. Automobilį vairavo mano sugyventinė Ieva Veteikytė, su kuria aš pakeliui susipykau ir sustabdžiusi automobilį ji išėjo namo. Paskui iš mašinos išėjau ir aš, pakeliui sutikau patrulius, jie tikrai manęs nestabdė“.

L. Sirgedas tikino, kad Palangos pareigūnai, sužinoję, jog sulaikė savo kolegą, ėmė reikšti nepasitenkinimą: „Vilniuje jūs visi mus, na, nesakysiu to žodžio, kitaip tariant skriaudžiate, tad mes irgi jums padarysime“.

„Aš jiems aiškinau, kad nevairavau, bet jie manęs neklausė, – tikino patrulis. – Man siūlė pūsti į alkotesterį, bet kai pamačiau dėžę, iš kurios jį išėmė, atsisakiau. Savo darbe esu daug matęs alkotesterių – pagal tą dėžę pamaniau, kad alkotesteris yra toks, kurio nerekomenduoja naudoti arba naudoti tik asmeninėms reikmėms“.

Pareigūnas taip pat tikino, kad policijos komisariate prašė nuvežti į medicinos įstaigą, tačiau policininkai esą jo neklausę. „Jie man sakė, ką tu čia pasakoji, tai niekam nebuvo įdomu“, – tikino L. Sirgedas.

Tuo tarpu iš Palangos į Vilnių atvykę L. Sirgedos kolegos pateikė visai kitokią versiją. Pareigūnai teigė, kad jiems sukėlė įtarimų per dvi eismo juostas važiavęs automobilis. „Jis blaškėsi po visą kelią, todėl mums sukėlė įtarimą ir nusprendėme jį sustabdyti“, – tikino vienas pareigūnų.

Pasak policininkų, L. Sirgeda buvo neblaivus – nerišliai kalbėjo, nuo jo sklido labai stiprus alkoholio kvapas, be to, jis svirduliavo. „Akivaizdžiai matėsi, kad yra neblaivus“, – sakė pareigūnas.

Palangiškiai tikino, kad jų kolega iš Vilniaus atsisakė pūsti į alkotesterį, tačiau savo motyvų neaiškino. „Kai paaiškinau, kad atsisakymas pūsti yra prilyginamas sunkiam girtumui, jis sakė, kad viską žino, bet nepūs, o kažkam paskambins ir viską sutvarkys, netrukus privažiuos reikalingi žmonės“, – prisiminė vienas pareigūnų.

Kadangi L. Sirgedas teisme pareiškė, kad automobilį vairavo jo sugyventinė, teismas patenkino jo prašymą ir į kitą teismo posėdį nusprendė ją iškviesti liudyti.

Jeigu paaiškės, kad automobilį vairavo būtent L. Sirgedas, jam gresia bauda nuo 2 iki 3 tūkst. Lt ir vairuotojo pažymėjimo praradimas nuo 2 iki 3 metų.