Visą Lietuvą sukrėtusioje Kėdainių istorijoje imta ieškoti kaltų, imta tikrinti pareigūnų, tyrėjų darbą, tačiau tarnybos, kurios atsakingos už vaikų priežiūra, savo sistemos darbuotojų kaltės nemato.

Pareigūną toks socialinių darbuotojų elgesys piktina ir skaudina, nes kai naktį prireikė pagalbos (ne vieną kartą), vaikais rūpintis turinčios tarnybos darbuotojai ramiai miega.

„Dirbu Reagavimo skyriuje tyrėju ir ne vieną kartą esu susidūręs su šių tarnybų abejingumu. Štai vienas pavyzdys. Buvo naktį gautas pranešimas, kad mama su vaiku nori nušokti nuo namo stogo. Pranešime nebuvo nurodyta nei jos gyvenamoji vieta, nei ji kur yra, tik telefono numeris. Aš su kolega, dirbdamas operatyvinėje grupėje, telefonu susisiekiau su šia moterimi. Bendravau apie tris valandas. Bendraudamas supratau, kad ši moteris yra neblaivi, elgiasi neadekvačiai ir tikrai yra realus pavojus, - darbo subtilybėmis dalijosi pareigūnas. - Stengiausi ją nuraminti, paguosti, kad visos problemos yra išsprendžiamos. Pokalbio metu vos ne vos išsiaiškinome jos buvimo vietą. Patekome į butą, esanti penktame daugiabučio namo aukšte. Buvo rasta neblaivi moteris su mažamečiu vaiku. Motinai iškvietėme greitąją pagalbą. Mama buvo išvežta ir paguldyta į ligoninę“.

Anot pareigūno, vietoj to, kai pabandė telefonais susisiekti su vaikų teisių apsaugos specialistais, ir prasidėjo vargai.

„Visų trijų darbuotojų telefonai išjungti. Nebežinau iš kelinto karto pavyko susisiekti su vieną specialiste. Mes jai paaiškinome situaciją, kad reikia spręsti dėl vaiko buvimo vietos. Bet ji atsakė mums, kad ji yra po darbo, niekur nevyks ir išjungė telefoną, - pasakojo V. Burokas. - Supratome, kad šią problemą reiks spręsti mums“.

Laimei, mažylio bėdoje nepaliko medikai. Policijos pareigūnai vaiką aprengė ir nuvežė į ligoninės vaikų skyrių, kur gydytojai vaiką laikinai priglaudė.

Anot pareigūno, tai ne vienintelė patirtis, kai socialiniai darbuotojai nelinkę padėti vaikams, palikdami juos likimo valiai.

Į pareigūno laišką sureagavo ne vienas jo kolega iš skirtingų miestų. Užtarimo sulaukė tik Anykščių specialistai, tačiau kur kas daugiau pareigūnų rašė, susiduriantys su tokia pat problema.