Teismas informuoja, kad išnagrinėjęs bylą nustatė, kad O. Rostas įvykdė didelės vertės turto vagystę.

2015 m. vasario 11 d. apie 11.30 val. juvelyrinių dirbinių salone moteris slapta pagrobė didelį kiekį (24 022 Eur) aukso dirbinių.

Kaltinamoji O. Rostas prisipažino kalta. Moteris pasakojo, kad Vokietijoje buvo pagrobta jos dukra. Vyrai, pagrobę dukrą, prašė išpirkos pinigais (10 tūkst. Eur) arba aukso dirbiniais. Kaltinamoji tvirtino, kad dukros pagrobėjai liepė jai apvogti juvelyrinių dirbinių parduotuvę.

Ją vyrai iš Vokietijos atvežė į Lenkiją. Lenkijoje, geležinkelio stotyje, užsienietė sutiko du vyrus ir moterį, kurie, nusprendę jai padėti, nuvežė į Lietuvą. Šiauliuose, pirmoje pasitaikiusioje juvelyrinių dirbinių parduotuvėje, O. Rostas nutarė įvykdyti juvelyrinių dirbinių vagystę. Į parduotuvę O. Rostas atėjo kartu su vyru ir moterimi.

Vyras kalbėjo angliškai, todėl ėjo kartu, nes ji nemoka anglų kalbos.

O. Rostas prašymu pardavėja nuo aukso dirbinių nuėmė etiketes ir auksą sudėjo į maišelius. Kai pardavėja kitur nukreipė dėmesį, kaltinamoji pavogė maišelį su aukso dirbiniais. Vėliau O. Rostas pasakė pardavėjai, kad eina į banką išsikeisti pinigų. Į parduotuvę jie nebegrįžo.

Pavogtus papuošalus Latvijoje ji perdavė dukros pagrobėjams, kurie paleido merginą.

Ikiteisminio tyrimo metu O. Rostas neigė kaltę, nes, kaip ji tvirtino, neturėjo advokato, nesuprato ko iš jos reikalaujama. Kaltinamoji sutiko sumokėti padarytą žalą.

Teismas baudžiamąją bylą išnagrinėjo sutrumpinto proceso tvarka, nes įvykio aplinkybės aiškios, su sutrumpintų įrodymų tyrimo tvarka sutiko kaltinamoji O. Rostas, prokuroras ir gynėjas.

Teismas konstatavo, kad kaltinamoji O. Rostas padarė vieną tyčinę nusikalstamą veiką, kuri yra priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai. Atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Baudžiamąją atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, kad ji prisipažino padariusi nusikaltimą ir nuoširdžiai gailėjosi. O. Rostas anksčiau Lietuvoje nėra teista.

Šiaulių apylinkės teismas Rumunijos pilietei O. Rostas skyrė 3 m. laisvės atėmimo bausmę. Kadangi byla buvo nagrinėjama sutrumpintų įrodymų tyrimo tvarka, paskirta laisvės atėmimo bausmė sumažinta vienu trečdaliu. O. Rostas skirta galutinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, kurią užsienietė atliks pataisos namuose.

O. Rostas turės sumokėti 23 315,66 Eur turtinei žalai atlyginti, valstybei padengti proceso išlaidas (447,34 Eur) ir proceso išlaidas civiliniam ieškovui (600 Eur).

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.