Penktadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių pasienio užkardos pareigūnai Šalčininkų PKP tikrino iš Baltarusijos į Lietuvą važiuojančio krovininio furgono „Fiat Ducato“ su priekaba „Unsinn GTP“ ir jo vairuotojo asmens dokumentus. Kazachstane registruotą automobilį su priekaba vairavo 44-erių Baltarusijos pilietis.

Sulaikytas baltarusis, mėginęs papirkti pasienietę

Buvo nustatyta, kad baltarusis neturi dokumentų, pateisinančių jo buvimo Šengeno erdvėje tikslus ir sąlygas. Jis turi iki šių metų lapkričio 24 d. galiojančią Lenkijos nacionalinę vizą, bet jos išdavimo pagrindas – darbo santykiai, o užsienietis darbo sutarties nepateikė.

Pasiteiravus, kodėl jo neįleido Lenkijos pasieniečiai, baltarusis prisipažino, kad ten nedirba. Šiuos jo žodžius patvirtina kovo 11 d. Terespolio (Lenkija) kontrolės punkte pasieniečių anuliuotas spaudas Baltarusijos piliečio pase.

Išgirdęs, jog į Lietuvą jis nebus įleistas, baltarusis vėl tikino, kad turi darbo sutartį. VSAT pareigūnei paprašius sutartį pateikti, užsienietis iš automobilio atsinešė iš Lenkijos gautą kvietimą dirbti. Jame buvo įdėtos 50 ir 10 eurų nominalo kupiūros, iš viso – 60 eurų.

Pasienietė kelis kartus įspėjo Baltarusijos pilietį dėl baudžiamosios atsakomybės už valstybės tarnautojo papirkimą, tačiau vyras atkakliai laikėsi savo. Jis tvirtino viską suprantąs, o pinigai VSAT pareigūnei – už tai, kad jis galėtų įvažiuoti į Lietuvą.

Baltarusijos pilietis buvo sulaikytas ir uždarytas policijos areštinėje.

Varėnos pasienio rinktinėje dėl papirkimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tokią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Sulaikytas baltarusis, mėginęs papirkti pasienietę

Pirmadienį baltarusiui skirtas suėmimas dviem mėnesiams. Automobilis „Fiat Ducato“ su priekaba perduotas baltarusio įgaliotam asmeniui.