Lietuva yra iš dalies yra įgyvendinusi Europos Sąjungoje keliamą reikalavimą, kad būtų galima nustatyti pagalbos telefonu skambinančiojo vietą, skelbia LNK „Žinios“.

„Kadangi Lietuvai buvo iškelta byla dėl direktyvos nevykdymo, operatoriai, du iš trijų, pasakė, kad tokia galimybė gal ir būtų, bet jiems reikia kalbėti su jų įrangos tiekėjais, įrangos tiekėjams reikia sumokėti, kad jie realiai išsiaiškintų, kiek tos galimybės kainuos ir taip toliau“, - sakė BPC viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas.

Vienas operatorius reikalavimą įvykdė, tačiau iš esmės tai problemos neišsprendė, reikalavimas nustatyti skambinančiojo buvimo vietą liko tik rekomendacinis.

„Telefonas be SIM kortelės yra tik įrenginys ir jis prisijungs prie stipresnio signalo. Jeigu signalas yra to tinklo, kuris gali (nustatyti apytikslę buvimo vietą – DELFI), tada tos koordinatės, ta visa informacija bus atsiųsta ir mums, jeigu prisijungs prie to signalo tinklo, kuris neturi tos galimybės, mes ir negausime“, - teigė jis.

Pareigūnų teigimu, nužudytos merginos telefonas prisijungė prie to tinklo, kuris neturi galimybės išsiųsti BPC duomenų apie skambinančiojo buvimo vietą.

Prieš šešerius metus, 2007-aisiais, iš mobiliojo ryšio operatorių buvo reikalaujama, kad jie nustatytų telefono be SIM kortelės buvimo vietą ir siųstų tokius duomenis pagalbos tarnyboms. Tačiau šis reikalavimas galiausiai virto tik rekomendacija, nes operatoriai ėmė kalbėti apie milijonines išlaidas tokiai paslaugai.

Šeštadienį „Tele2” priminė, jog jų tinkle pagalbos numerio 112 vietos nustatymo paslauga veikia ir be SIM kortelės. BPC naudojama vietos nustatymo paslauga skambinant iš „Tele2” ir “Pildyk” tinklo, o kai SIM kortelės, buvimo vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą. „Tele2” skambinančiojo buvimo vietos nustatyto paslaugą BPC nemokamai teikia nuo 2008 m. rugpjūčio 1 dienos.

Policija gali sekti įtariamuosius, bet ne auką

„Policija negavo buvimo vietos, kur yra nukentėjusioji, dabar žuvusioji, prašiusioji pagalbos. Ką aš galiu pasakyti: mūsų departamento darbuotojai atliko tyrimą Panevėžyje. Iš karto po trijų minučių pro pranešimo, kada budėtojas buvo teisėtai sujungtas su mergina, keturi policijos ekipažai pradėjo nedelsiant visas įmanomas paieškos priemones“, - sakė Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

Pareigūnų turima informacija, pagrobėjai su mergina nebuvo iš anksto pažįstami, o visas nusikaltimas įvykdytas per porą valandų. Mergina pagrobusių asmenų negalėjo apibūdinti.

„Mes tikrai neturime jokių galimybių, nei techninių, nei įstatymas mums nepadeda žinoti pagalbos prašančio žmogaus buvimo vietą“, - sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar jam buvo žinoma, kad egzistuoja problema, kai iš mobiliojo telefono be SIM kortelės negalima prisišaukti pagalbos, S. Skvernelis sakė, jog už šią sritį yra atsakingas BPC.

„Šita problema mums yra žinoma ir kada buvo svarstoma, kas turi gauti Lietuvoje nustatant besikreipiančiojo pagalbos vietą, policija aktyviai prašėsi, kad jai būtų tiesiogiai siunčiami šitie duomenys, tačiau buvo priimtas kitas sprendimas, kad tik į BPC“, - dėstė S. Skvernelis.

Pasak jo, policija su BPC nuolat bendrauja, nes ne viskas tenkina bendradarbiavimo sąlygas.

„Tikrai galiu pasakyti vieną esminį ir labai svarbų dalyką, pačius įtariamuosius, kada mums yra pavesta ir mes turime išeitinius parametrus, mes galime nustatyti su savo techninę pagalbą asmens buvimo vietą. Šiuo atveju, dar kartą pabrėžiu, tai yra BPC kompetencija“, - sakė S. Skvernelis.

Jis dėstė, jog policija, priklausomai nuo įvykio vietos, gali nustatyti įtariamųjų buvimo vietą. Paprastai, jei įvykis yra mieste, ji nustatoma 500 m spinduliu, jei užmiestyje 3-15 km spinduliu.

„Šiandien Lietuvoje yra priimtas toks sprendimas ir toks teisinis reguliavimas, kad policija su pareiškėju aktyviai nebendravo, t.y. gavo verstą informaciją iš BPC“, - konstatavo jis.

Tragedijos neišvengta

Šeštadienį Panevėžio rajone buvo nužudyta mergina.

Vežama bagažinėje 17-metė skambino į BPC, sakė, kad ją išžagino ir ketina nuskandinti. Deja, BPC nenurodė, iš kur skambinama. Vėliau paaiškėjo, kad patruliai buvo netoli vietos, kur netrukus buvo sudegintas automobilis su mergina bagažinėje.

Šeštadienį vidaus reikalų ministras teisino BPC dėl to, kad nepranešė policijai skambinusiosios būvimo vietos - esą iš merginos telefono buvo išimta SIM kortelė, todėl buvo neįmanoma nustatyti, iš kur skambinama.

Tačiau būdama bagažinėje 17-metė skambino draugui ir pasakė, kad ją pagrobė. Be SIM kortelės ji būtų galėjusi skambinti tik bendruoju pagalbos numeriu.

Reikalaus trauktis vadovus

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas LRT „Panoramai“ tvirtino, kad po tragedijos iš postų turėtų pasitraukti BPC vadovai. Pasak ministro, jie yra atsakingi, kad sistema, nustatanti skambinančiojo pagalbos vietą, veiktų.

Jeigu jie nesugeba susitvarkyti, jie turi pasitraukti. Pirmadienio rytą aš įvardinsiu pavardes. Už sistemos funkcionavimą, veiklą atsakomybę prisiima vadovai. Asmenys, kurie yra atsakingi už 200 mln. eurų įsisavinimą, yra atsakingi“, - dėstė ministras.

D.Barakausko nuomone, buvo sugaišta per daug laiko dirbant su „Bite“, „Omnitel“ ir „Tele2“, kad sistema veiktų.

„Kad šitokių dalykų nebūtų, tai buvo neįvykdyta“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (806)