Devynerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas anksčiau teistas M. Remeika nesulaukė teisėjų gailesčio – Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį atmetė jo advokato skundą dėl Kauno apygardos teisme paskelbto apkaltinamojo nuosprendžio.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad M. Remeika pagrįstai nuteistas dėl sunkaus R. Kurausko sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų. Be to, teismas nusprendė, kad kojos netekusiam nukentėjusiajam pagrįstai buvo priteistas 21 tūkst. Lt turtinės ir 50 tūkst. Lt – neturtinės žalos atlyginimas.

Su bausme nesutikęs M. Remeika pribloškė teisėjus ir nukentėjusįjį, kai savo apeliaciniame skunde pareiškė, kad dėl Alytuje nutikusios tragedijos kaltas ne jis, o alkoholis. Anksčiau smulkiai papasakojęs, kaip peiliu dūrė R. Kurauskui į koją, dabar M. Remeika aiškino, kad nieko neprisimena – esą buvo taip apsvaigęs nuo alkoholio, jog vos galėjo paeiti.

Be to, nuteistasis tikino, kad dėl girtumo su juo niekas net negalėjo susikalbėti.

M. Remeikos advokatas teismo prašė nuteistajam paskirti psichologinę-psichiatrinę ekspertizę, kuri esą turėtų atskleisti, ar jis nusikaltimo padarymo metu buvo pakaltinamas.

„Visi duomenys rodo, kad nuteistajam įvykio metu buvo patologinis girtumas, todėl jis negalėjo suprasti savo veiksmų ir jų valdyti“, – pareiškė gynėjas.

Maža to, nuteistasis dėl tragiškai pasibaigusio įvykio kaltino medikus – esą jie laiku nesuteikė pagalbos, nes sunkiai sužeistą R. Kurauską į Santariškių klinikas atvežė tik praėjus 11 val. po sužeidimo.

Medikai tam turėjo pasiteisinimą – greitoji pagalba prie restorano, kur įvyko incidentas, atvyko vos per porą minučių ir iš karto bandė gaivinti sužeistąjį. Pasak jų, R. Kurauskas buvo praradęs sąmonę ir kurį laiką išbuvo komos būsenos. Jauno vyro gyvybę siekę išgelbėti medikai visaip bandė jam stabdyti gausų kraujavimą, o kadangi vyras buvo komos būsenoje, išvežti jį iš Alytaus ligoninės į Vilnių nebuvo jokios galimybės.

Tik kai R. Kurauskas atgavo sąmonę, gydytojai jam persiuvo kraujagysles ir greitosios pagalbos automobiliu išgabeno į klinikas. Tiesa, čia jo sužeistą koją jau reikėjo amputuoti.

Nukentėjusysis yra netekęs 70 proc. darbingumo.

Bylos duomenimis, M. Remeika alytiškį R. Kurauską užpuolė kovo 27-ąją, apie 3 val. Naujojoje gatvėje, prie restorano „Stiklinis“. Restoranas jau užsidarė, todėl lankytojai jau skirstėsi namo, o M. Remeika prie jų kabinėjosi. R. Kurauskui jis dūrė atlenkiamu peiliu į koją be jokios priežasties, nieko neaiškinęs.

M. Remeika – policijai gerai žinomas, dukart teistas. Pirmą kartą jis viešoje vietoje žiauriai sumušė žmogų, antrąkart buvo nuteistas už narkotinių medžiagų įgijimą, gabenimą ir laikymą.