Skaičiuojama, kad nesumokėtų baudų suma jau perkopė vieną milijoną litų.

Situacija nesikeičia

DELFI žurnalistai Jonavoje lankėsi ir prieš dvejus su pusę metų. 2011 metų metų sausį pavyko nesunkiai nusipirkti kontrabandinių cigarečių tiesiog po policijos vaizdo stebėjimo kamera.

Kas pasikeitė per pustrečių metų? Iš esmės nieko. Romai ir toliau ramiausiai prekiauja stoties prieigose esančiame turguje.

Tuo galėjo įsitikinti žurnalistai, kurie pakartojo prieš dvejus su pusę metų vykusį eksperimentą. Šį kartą romų tautybės moteris pati priėjo prie žurnalisto ir už 5 Lt pasiūlė įsigyti cigarečių pakelį be banderolių.

Nekilo problemų ir tuomet, kai prekiautojos buvo paprašyta pristatyti didesnį kiekį cigarečių – atvežti dešimt blokų cigarečių moteris pažadėjo pageidaujamu laiku.

Baudos negąsdina

Jonavos PK viršininkas Vigintas Lukošius neslepia, kad kovoti su nelegaliais prekiautojais sekasi sunkiai. Viena iš priežasčių yra ta, kad romai tiesiog nebijo baudų, nes jų paprasčiausiai nemoka. Skaičiuojama, kad nesumokėtų baudų suma jau perkopė milijoną litų. Išieškoti baudas iš oficialiai jokio turto neturinčių romų – bergždžias reikalas.

„Aišku, nelabai malonu, kad išieškojimo mechanizmas veikia sunkiai ir išieškoti pavyksta labai nedaug“, - sako V. Lukošius.

Per policijos reidus romai tiesiog pakeičia prekybos vietą, o vėliau, kai situacija kiek aprimsta, vėl grįžta į pamėgtą Jonavos turgų.

„Darbas vykdomas nuolatos – rengiami priemonių planai užkardyti ten vykstančius teisės pažeidimus. Tačiau tokio rezultato per tuos dvejus metus pasiekti ir pasakyti, kad ten teisės pažeidimų nėra – negalime. Tačiau galime pastebėti, kad mūsų pastangos duoda savų rezultatų, nes ten prekiaujančių žmonių gerokai sumažėjo“, - DELFI sakė V. Lukošius.

V. Lukošiaus duomenimis, praėjusiais metais dėl nelegalios prekybos tabako gaminiais buvo surašyta apie 70 administracinės teisės pažeidimo protokolų. Kai kuriems asmenims baudų skirta jau daugiau nei 100 tūkst. Lt.