Šią išvadą pateikė patologijos specialistė profesorė Marie Cassidy iš Airijos teisingumo ir lygybės departamentui pavaldžios Valstybinės patologų tarnybos.

M. Cassidy patikslino, kad į paauglio krūtinę geležtė susmigo pakreipta 45 laipsnių kampu. Ji pradūrė plautį ir perskrodė kairįjį širdies skilvelį, rašo independent.ie.

Išvadas profesorė pateikė Airijos Kaslbaro mieste posėdžiaujančiam Centriniam baudžiamajam teismui, nagrinėjančiam Klermorise, Airijoje, gyvenusio Dovydo Jenko nužudymo bylą.

Nusikaltimas buvo įvykdytas Klermorise 2015 m. gruodžio 19-osios naktį. Kaltinamajam tada buvo ką tik suėję 16 metų. Jis neprisipažino kaltu dėl nužudymo.

Policijos pareigūnams pateiktoje ataskaitoje kaltinamasis nurodė, kad ketinimo sužeisti nužudytąjį jokiu būdu neturėjo. Jo tikslas, kaip pats teigė, buvo pagąsdinti su keturiolikmete seserimi miegamajame užsirakinusį vaikiną ir priversti jį nešdintis lauk.

Kaltinamasis D. Jenką pažinojo. Jie net buvo draugai – toje pačioje mokykloje kartu žaisdavo krepšinį. Vis dėlto po keleto nutikimų, tarp kurių ir draudimas D. Jankui kelias dienas lankytis mokykloje, kaltinamasis ėmė šalintis buvusio bičiulio.

Abu paaugliai kartu su savo šeimomis į Airiją atvyko iš Lietuvos ir gyvena joje jau keletą metų. Kaltinamasis kartu su motina ir seserimi gyvena Klermorise.

Policijos pareigūnams jis papasakojo, kaip ankstyvą 2015 m. gruodžio 15 d. rytą, po ištisą pusvalandį trukusio nesėkmingo mėginimo išsiaiškinti, kas su seserimi užsirakinęs miegamajame, pamatė per langą lipantį D. Janką. Daug negaišdamas jis čiupo savadarbį peilį ir per sodą pasileido link buvusio bičiulio. Motinos tuo metu nebuvo namie.

Kaltinamasis pasakoja, kaip vydamasis D. Jenką tris ar keturis kartus apsuko batutą, vis ragino jį nešdintis lauk, o peilis į D. Janko kūną susmigo tada, kai šis sustojo, atsigręžė ir vaikinai susidūrė.

M. Cassidy, peržiūrėjusi vaizdo įrašą, kuriame kaltinamasis pasakoja policininkams, kaip viskas vyko, pareiškė, kad peilio dūris neprimena atsitiktinio sužalojimo, galėjusio įvykti susidūrus dviem žmonėms.

Jei sužalojimas būtų įvykęs po susidūrimo, peilis būtų smigęs iš priekio, tačiau nagrinėjamu atveju jis buvo susmeigtas iš šono ir smigo 45 laipsnių kampu.

Atsakydama į advokato Michaelio Bowmano pateiktus argumentus, M. Cassidy sutiko, kad peilis galėjo susmigti ir kitu kampu, jei auka būtų parkritusi ant žemės arba dūrį patyrusi krisdama.

Teismui buvo pranešta, kad tada, kai įvyko incidentas, už namo esančio sodo veja buvo šlapia ir dumblėta.

Pasak M. Cassidy, dūris – tai staigus veiksmas, tačiau nėra nustatyta, kokiose padėtyse buvo priešininkai jo atlikimo akimirką. Ji tvirtina, kad susidūrimo atveju, priešininko odą pavyktų perrėžti tikrai be didelių pastangų, nes smūgį sustiprintų susidūrimo jėga.

Profesorė sutiko su M. Bowmano teigimu, kad demonstruodamas įvykį tiriantiems pareigūnams, kaip atliko smūgį peiliu, kaltinamasis buvo nepažįstamoje aplinkoje.

Aukščiausiojo teismo narei Eileen Creedon ir prisiekusiesiems, tarp kurių – aštuonios moterys ir keturi vyrai, M. Cassidy pasakė, kad remiantis Kaslbaro ligoninėje padarytomis pomirtinio tyrimo išvadomis, dūrį patyręs septyniolikametis mirė labai greitai.

Kai peilio ašmenys perdūrė kairįjį plautį ir susmigo į kairįjį širdies skilvelį, krūtinės ertmė ir kvėpavimo takai labai greitai prisipildė kraujo.

Nustatytas D. Janko mirties laikas – 3.40 val. nakties. Gyvybė užgeso nepaisant pastangų jį atgaivinti.

Teismo posėdžiai ir toliau tęsiasi.