Prokuratūra praneša, kad G. Eidukevičius surašė motyvuotą apeliacinį skundą, o Apeliacinis teismas jį tenkino – kanapių augintojui skyrė 10 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei konfiskavo nusikaltimo padarymo priemones - butą ir automobilį.

Tyrimo duomenimis, N. G. kanapių auginimo patirties sėmėsi Olandijoje. Iš ten jis atsigabeno kanapių sėklų ir kai kurią joms auginti reikalingą įrangą.

Nagrinėjant bylą teisme nustatyta, kad N. G. 2009-2010 m. viename iš Jonavos butų įrengė oranžeriją. Kanapėms augti buvo sudarytos nepriekaištingos sąlygos: tinkama šiluma, apšvietimas, santykinė drėgmė, automatinis laistymas.

N. G., nuskynęs ir išdžiovinęs dalį kanapių, išbandė jas pats. Įsitikinęs, kad kanapės jau yra tinkamos narkotikų gamybai, nupjovė likusias kanapes ir pradėjo gaminti.

Atlikus kratą kanapių buvo rasta ne tik minėtame bute, kuriame buvo įrengta kanapių plantacija, bet ir šalia namo stovėjusiame N. G. automobilyje.

Iš viso buvo rasta ir paimta per 4 kg narkotinių medžiagų, kurių vertė juodojoje rinkoje – 200 tūkst. litų.

Kauno apygardos teismui N. G. aiškino, jog kanapes jis augino savo reikmėms, tačiau, anot nuteistojo, jam nepavyko kokybiškai jų užauginti, todėl jis ruošėsi jas išmesti.

Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs prokuroro skundą, panaikino išteisinamąjį Kauno apygardos teismo nuosprendį ir skyrė N. G. 10 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią jis atliks pataisos namuose.

Be to, iš N. G. konfiskuotos nusikaltimo padarymo priemonės – dviejų kambarių butas Jonavoje, kuriame jis augino kanapes, ir daugiau nei 21 tūkst. litų kainuojantis automobilis, kuriame buvo laikomos kanapių dalys.

Prokuroras pažymėjo, kad įstatymų leidėjas ne veltui neteisėtą disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų priskyrė labai sunkių nusikaltimų kategorijai bei numatė griežtas sankcijas - nuo dešimties iki penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę.

„Platinant ir vartojant narkotines medžiagas nepataisoma žala daroma ne tik juos vartojantiems asmenims ir jų artimiesiems, bet ,kaip rodo teisminė praktika, dažnai ir visai nieko dėtiems žmonėms. Apsvaigę nuo narkotinių medžiagų ar turėdami tikslą gauti keliasdešimt litų narkotikų dozei, tokie asmenys daro naujus nusikaltimus – vagia, apiplėšia, neretai yra pasiryžę kėsintis į kitų žmonių gyvybes. Teisėsaugos pareigūnai šįkart užkirto kelią ir 9 tūkst. dozių narkotikų nepateko į nelegalią narkotikų rinką“, - kalbėjo G. Eidukevičius.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Jonavos rajono PK, tyrimą organizavo Jonavos rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Rytis Ivanauskas, valstybinį kaltinimą nagrinėjant apeliacinį skundą palaikė Generalinės prokuratūros prokurorai Ona Rojutė ir Arūnas Urbelis.