„Tuo metu mano psichologinė būklė buvo silpna, galėjau bet ką pasirašyti“, – pirmadienį pareiškė Tadas Kardašas, kurį prokurorai apkaltino tyčiniu vilnietės Marijos V. nužudymu.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius dėl labai sunkaus nusikaltimo anksčiau kartą teistam T. Kardašui pasiūlė skirti 12 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Anot jo, Didžiojoje Britanijoje sulaikytas ir šią vasarą į Lietuvą parvežtas T. Kardašas ikiteisminio tyrimo metu policijos pareigūnams smulkiai papasakojo, kaip nužudė moterį, pas kurią buvo užėjęs į svečius, taip pat parodė, kaip ją pasmaugė.

„Paskui jis pas ikiteisminio tyrimo teisėją pareiškė, kad parodymus duos savo valia, spaudimas nėra daromas, o praėjus daugiau kaip mėnesiui po bylos perdavimo į teismą, teisminio posėdžio metu nurodo, jog keičia parodymus ir nurodo kitus duomenis“, – stebėjosi prokuroras.

Pasak jo, jeigu pareigūnai T. Kardašui būtų darę spaudimą, jis po nuoširdaus prisipažinimo parašymo turėjo galimybę apie tai pasakyti advokatei bei teismui, į kurį buvo atvežtas tik po savaitės.

„Byloje yra pakankamai duomenų, kad jis būtų pripažintas kaltu – kaltinamasis net parodė, kaip pasmaugė moterį – jeigu nežinotų, to negalėtų parodyti“, – teigė L. Rudzevičius.

Vis dėlto su tokia valstybės kaltintojo pozicija nėra linkusi sutikti T. Kardašo advokatė Kristina Sandaraitė-Butvilienė, kuri įsitikinusi, kad prisipažinimą kaltinamasis parašė „ne be kitų asmenų įsikišimo“. „Taip jį paprotino pareigūnai – esą byloje ir taip pakanka įrodymų, jeigu jis prisipažins, gaus švelnesnę bausmę“, – teigė ji.

Gynėja pabrėžė, kad pareigūnai net neturėjo teisės pas T. Kardašą lankytis kalėjime – šiuose susitikimuose nedalyvavo advokatas. „Juk jam ir buvo parūpintas popieriaus lapas, rašymo priemonės, nurodyta, kur išsiųsti prisipažinimą – jeigu jis būtų atsisakęs duoti parodymus, įdomu, kuo būtų grindžiama jo kaltė, nes daugiau jokių įrodymų byloje nėra“, – kalbėjo K. Sandaraitė-Butvilienė.

Advokatės teigimu, jos ginamasis neneigia, kad buvo bute, kuriame gyveno nužudytoji, tačiau kategoriškai nepripažįsta, jog ją pasmaugė.

„Visi neaiškumai ir abejonės turi būti traktuojamos kaltinamojo naudai“, – advokatė bylą nagrinėjančio teisėjo Audriaus Cinino prašė priimti išteisinamąjį nuosprendį.

Šioje byloje ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad Marija V. buvo nužudyta 2003-ųjų vasarą Vilniuje, savo namuose – moteris buvo sumušta, tačiau mirties priežastis buvo ne suduoti smūgiai, o pasmaugimas. Su T. Kardašu nužudytoji susipažino kavinėje, vėliau jį pakvietė į savo namus.

Paaiškėjus šiam nusikaltimui nedelsiant buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau pareigūnams apklausus daugybę liudytojų ir atlikus kelias dešimtis daktiloskopinių bei kitų tyrimų, nepavyko nustatyti įtariamųjų.

Tik 2012-ųjų pabaigoje gavus naujas daktiloskopinių tyrimų išvadas buvo nustatytas galimas įtariamasis, atlikti papildomi procesiniai veiksmai. Pagrindinis įtariamasis buvo T. Kardašas, jau ilgą laiką gyvenęs D. Britanijoje.

Pagal Europos arešto orderį sulaikytas ir rugpjūtį į Lietuvą atgabentas įtariamasis pirmose apklausose teigė, kad neatsimena, ką darė 2003-ųjų vasarą, kai buvo nužudyta Marija V., tačiau vėliau davė išsamius parodymus apie savo galimai padarytą nusikalstamą veiką.

Šiandien T. Kardašas dėl to gailisi – kreipdamasis į teismą su paskutiniu žodžiu kaltinamasis teigė, kad Marijos V. nenužudė, tačiau taip ir nepasakė, dėl ko lankydavosi šios namuose.

„Esu nekaltas dėl šio įvykio – ikiteisminio tyrimo metu pas mane atėjusiems pareigūnams siūliau, kad kartu dalyvautų ir advokatas, bet jie sakė, jog nereikia, jis man bus reikalingas tik tuomet, kai bus skaitomas nuosprendis“, – sakė jis.

Kaltinamasis pažymėjo, kad pareigūnai privertė jį parašyti tariamą nuoširdų prisipažinimą, o kad nepakeistų pozicijos per apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją, kasdien lankė kalėjime.

„Negaliu apie tą įvykį nieko papasakoti, nes nežinojau, kad po tiek metų man reikės tą dieną prisiminti – tuo metu tai atrodė nereikšmingas įvykis, – sakė T. Kardašas. – Marija V. buvo nukritusi vieną ar kelis kartus ant grindų, bet aš jos nemušiau ir nesmaugiau. Manau, kad po manęs kažkas kitas buvo atėjęs į namus.“

Jis teigė, kad tyrėjams parodė, kaip smaugė Mariją V., bet tik dėl to, kad buvo psichologiškai paveiktas. „Tada galėjau bet ką pasirašyti“, – teigė jis.

Atnaujinta 2014 m. gruodžio 16 d. 16.25 val.: Nuosprendį 36 metų T. Kardašui teismas paskelbė per vieną dieną - jis buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo, už tai jam skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.