Apie smurtą iš karto po incidento pareigūnams papasakojęs ir pareiškimą parašęs nukentėjusysis šiandien nesijaučia nukentėjęs nuo buvusių kameros draugų – teismui pradėjus nagrinėti baudžiamąją bylą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo jis pareiškė, kad buvo sumuštas ne nuteistųjų, o įkalinimo įstaigos prižiūrėtojų.

Tačiau bandymas prieš jį smurtavusiems vyrams padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės neišdegė – teisėjai konstatavo, kad byloje yra surinkta pakankamai įrodymų, kuriais nustatyta, jog būtent pataisos namuose bausmę atliekantys Edgaras Karlauskas ir Marius Žemaitis surengė kruviną egzekuciją.

Už šį nusikaltimą teismas nutarė vyrams skirti po vienerių metų laisvės atėmimo bausmę – E. Karlauskui nuosprendis buvo subendrintas su kitu anksčiau jam paskelbtu verdiktu, todėl vietoj 4 metų jis kalės 5. Tuo metu bausmę jau atlikusiam M. Žemaičiui teko grįžti į įkalinimo vietą.

„Byloje neabejotinai nustatyta, kad nuteistieji E. Karlauskas bei M. Žemaitis, veikdami bendrai, iš asmeninių paskatų, tyčia, uždarosios zonos kameroje, kilusio konflikto metu, pavartojo prieš nukentėjusįjį nuteistąjį fizinį smurtą ir jį sužalojo, padarydami nukentėjusiajam nežymų sveikatos sutrikdymą“, – nuosprendyje nurodė teismas.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad vieną vakarą Marijampolės pataisos namuose, uždarojoje zonos kameroje kalintys E. Karlauskas ir M. Žemaitis po vakarienės įsivėlė į konfliktą su kameros „draugu“. Netrukus šis konfliktas perėjo į muštynes.

Kiti kameroje buvę kaliniai sakė, kad M. Žemaitis nuo lovos pagriebė paklodę, kurią susuko į „morkos“ arba, anot prokurorų, į „botago“ padėtį, nukentėjusiajam už nugaros batų batraiščiais surišo rankas ir pririšo prie kameros lango grotų.

O tada – ir prasidėjo: E. Karlauskas nukentėjusiajam keletą kartų ranka sudavė į galvą, sugriebė už kaklo ir trenkė į žemę, o po to spyrė. Kai nukentėjusiajam pradėjo bėgti kraujas, jis prarado sąmonę. Bet netrukus atsigavo – tada prie egzekucijos prisidėjo M. Žemaitis, kuris taip pat susuko paklodę, kuri gavosi kaip botagas. Ją sušlapinęs vyras nukentėjusįjį pradėjo plakti.

„Jį plakė M. Žemaitis, o E. Karlauskas mušė rankomis, kojomis“, – sakė egzekuciją matęs, bet į ją nesikišęs kitas nuteistasis.

Kai kalinys netrukus ėmė springti, vyrai jį trumpam paliko ramybėje, bet vos tik jis atsigavo, vėl suvyniojo paklodę, į kurią dar įdėjo tris muilo gabalus ir vėl šį daužė, kol triukšmą išgirdo prižiūrėtojai – jie nukentėjusįjį išvedė iš kameros.

Per apklausą ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusysis nurodė, kad jį sumušė kiti kaliniai, tačiau kai byla buvo atversta teisme, jis aiškino, jog esą anksčiau melavo – iš tikrųjų jį sužalojo įkalinimo įstaigos prižiūrėtojai. Jis taip pat nurodė, kad ant apklausos protokolo esą yra suklastotas jo parašas.

Tačiau teisėjai apklausė kitus kalinius, peržiūrėjo vaizdo įrašus ir nenustatė, kad su nuteistojo sužalojimu gali būti susiję pareigūnai. Anot teismo, taip nukentėjusysis siekė suklaidinti teismą bei padėti kaltinamiesiems išvengti baudžiamosios atsakomybės.