Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje 47 metų Vilniaus rajono gyventojas Svajūnas Jonynas pripažintas kaltu dėl dokumento suklastojimo bei pavogto vairuotojo pažymėjimo panaudojimo.

Teisėja Aiva Survilienė nutarė, kad S. Jonynas į valstybės biudžetą turi sumokėti 16 MGL dydžio (2 080 litų) baudą.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų pavasarį S. Jonynas pagrobė savo broliui išduotą vairuotojo pažymėjimą, kurį panaudojo balandžio 26-osios naktį, kai Vilniuje, Žvalgų g. sukėlė avariją – nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į medį. Savo pažymėjimo vyras neturėjo – teismas jam dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų buvo uždraudęs vairuoti.

„Kai į įvykio vietą atvažiavo policininkai, jiems pateikiau brolio vardu išduotą pažymėjimą, o paskui suklastodamas parašą pasirašiau pasiaiškinimą, – sakė S. Jonynas. – Tokie mano veiksmai policijos pareigūnams nesukėlė jokių įtarimų, jie man pažymėjimą grąžino“.

Kad S. Jonynas apsimetė kitu žmogumi, paaiškėjo gerokai vėliau. Vienas kelių policijos pareigūnas ikiteisminio tyrimo metu sakė, kad po avarijos automobilyje aptiko miegantį vyrą, kuris pateikė D. Jonyno dokumentus.

„Vėliau atvykęs į Kelių policijos valdybą, asmuo, prisistatęs D. Jonynu, parašė paaiškinimą ir pateikęs automobilio „Volkswagen Golf” registracijos dokumentus, priklausančius jo motinai, norėjo atsiimti automobilį iš saugomos aikštelės, – sakė pareigūnas. – Paprašiau jo pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, tačiau tas asmuo paaiškino, kad asmens dokumento su savimi neturi ir nueis paimti iš automobilio, tačiau atgal į policiją taip ir negrįžo“.

Policininkas neslėpė, kad tuomet patikrino duomenų bazę ir nustatė, kad asmuo, prisistatęs D. Jonynu, iš tikrųjų yra S. Jonynas, kuriam atimta teisė vairuoti transporto priemones.

Netrukus į policiją buvo iškviesta ir automobilio savininkė – S. Jonyno motina paaiškino, kad automobiliu leido naudotis Svajūnui, o Dainius jo negali vairuoti, nes yra neįgalus.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas S. Jonynas pripažino kaltę, todėl jam iškelta byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka – teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą kaltinamajam net nedalyvaujant posėdyje.

S. Jonynas yra gerai žinomas sostinės kriminalistams – jis išgarsėjo dar 2001-aisiais, kai rugpjūtį į Vilnių tarnybos reikalais buvo atvykęs Estijos vidaus reikalų ministras. Jo tarnybinis automobilis „Audi A6“ rugpjūčio 22-osios naktį buvo pavogtas Saltoniškių gatvėje. Sostinės kriminalistai ministroautomobilį rado greičiau nei per dvi savaites – jis buvo paslėptas netoli Profsąjungų rūmų esančiame garaže. Čia buvo surengta pasala, S. Jonynas ir jo bičiulis buvo sulaikyti, o vėliau ir nuteisti.

Vilniečio pavardė buvo minima ir 2009-aisiais, kai sausio 1-ąją sociademokrato Broniaus Bradausko sūnus pakliuvo į tragiškai pasibaigusią avariją – jam priklausantis automobilis „Subaru Legacy“ trenkėsi į „VW Vento“, kuriuo važiavo vieno turtingiausio Lietuvos verslininko Nerijaus Numavičiaus tėvai Vladislovas ir Irena Numavičiai. S. Jonynas važiavo su B. Bradausko sūnumi, kuris mirė pakeliui į ligoninę.