Pokalbį vyrai pradėjo pokštaudami: „O nuotraukų prisiminimui bus? Sakysim Palangoj fotografavo.“ Išsamiai pasakodami apie kūnus puošiančias tatuiruotes, vyrai atskleidė ir kitas savo gyvenimo detales.

Piotras buvo nuteistas 1974 m. Nuo to laiko laisvėje daugiausiai yra išbuvęs trejus metus. Kalinimo įstaigose iš viso jis jau praleido 38-erius metus. Visos tatuiruotės puošiančios vyriškio kūną darytos netekus laisvės. Ilgą laiką nuteistasis pats darė tatuiruotes sau ir kitiems nuteistiesiems. Tačiau dabar susilpnėjęs regėjimas šiuo amatu užsiimti nebeleidžia. Kaip teigė pašnekovas, darant tatuiruotes labai silpnėja regėjimas.

Nuteistųjų teigimu, jie savo tatuiruotes pataisos namuose gali darytis ganėtinai laisvai: „Jei pagautų su šviežia - grėstų nuobaudos. Tikslingai negaudo, tačiau administracija turi duomenų bazę, kurioje gali matyti su kokiomis tatuiruotėmis atvažiavai.“

Nerijaus ir Piotro kūnus puošia įspūdingos tatuiruotės, tačiau vyrų ir jų kūnuose įrėžtų grožybių istorijos skirtingos. Vienam jų - tai surašyta gyvenimo istorija, kitam - saviraiškos galimybė. Kaip teigė Nerijus: „Didžioji dalis tatuiruočių reikšmių gimė Tarybų Sąjungos laikais, dabar į jas žvelgiama kaip į meno kūrinį.“

„Ši kaukolė ir data šalia jos žymi mano pirmąjį teistumą. Tuomet man buvo šešiolika metų. Kaukolė simbolizuoja pasipriešinimą sistemai. Jų yra ir ant mano nugaros,“ – savo tatuiruočių istoriją pradeda Piotras.

Žvelgdamas į dešinę ranką, Piotras pradeda komentuoti pirštus puošiančias tatuiruotes: „Kryžius ant piršto žymi, kad sėdėjau kalėjimo rėžime. Pikų mostis (kortos rūšis, - DELFI past.) kuri ištatuiruota irgi 1974 m. reiškia, kad priklausiau blatniems.“

„Kai išeisiu – būsiu žmogus“, – tarsteli Piotras, žvelgdamas į ant piršto nupieštą abreviatūrą.

Ant Piotro dešinės rankos didžiojo piršto – tarptautinis tatuiruočių meistrų ženklas.

Rišotkė (grotos), deganti žvakė, balandis reiškia, kad pabėgau iš kalinimo įstaigos. Tai padariau 1975 m., po aštuonerių mėnesių nelaisvės. Tuomet buvau nuteistas septynis metus kalėti sugriežtintam rėžime, nes pabėgęs įvykdžiau dar kelis nusikaltimus.“

Akys nukrypsta į kelį puošiančią žvaigždę. Žvelgdamas į kultinę tatuiruotę Piotras paaiškina: „Ji reiškia, kad nesiklaupsiu prieš pareigūnus ar valdžią.“

„Dabar nerastumėt tokių dažų, kurie tiek metų atlaikytų. Ar žinot iš ko anksčiau tatuiruotes darydavo? Iš kerzinių batų kulnų“, – linksmai pridūrė Nerijus.

Pirmuosius kartus baustas už plėšimą, motociklo vagystę, o dabar jau dešimtmetį kalintis už žmogžudystę, Piotras nužvelgia ant savo kūno rusų kalba ištatuiruotą užrašą: „Nėra gyvenime laimės.“ „Ši irgi daryta 1975 m., bandžiau parodyti koks gyvenimas man – šešiolikmečiam jaunuoliui yra neteisingas“, – nusijuokė Piotras.

Ant dešiniojo vyro peties ištatuiruotas Lietuvos kunigaikščio Gedimino portretas. Paklaustas kodėl jo kūną puošia būtent ši asmenybė, Piotras paaiškino: „Dar būnant laisvėje čia turėjau išbadytą kryžių. Vėliau šalia dėl grožio ištatuiravo kunigaikštį.“

„Kalėjimuose būdinga protestuoti prieš valdžią. Kai valdė komunistai, kaliniai raižydavo fašistinius ar kitus antikomunistinius ženklus,“ – pridūrė Nerijus.

Ant abiejų Piotro šonų galima matyti ištatuiruotas eiles. Žvelgdamas į kairįjį šoną paaiškina: „Čia eilės iš persų poeto Omaro Chajamo kūrybos.“

„Ant dešiniojo šono zekų eilės apie tai kaip kaliniai vargsta – prieš valdžią ir mentus. Čia rusiškai gražiai skamba“, – pridūrė Piotras.

Ant Piotro krūtinės ištatuiruota moteris. „Tą ir reiškia - aš mėgstu moteris“, – nusijuokia vyras. „Dešinėje pusėje parodyta tai, kas mane žudo – moterys, degtinė ir kortos“.

Piotras, prieš netenkant laisvės, buvo dailininkas. Kaip pats teigė, piešdavo portretus, paveikslus. Kalėti jam liko dar penki metai. Ilgą laiką savo meilę dailei išreiškęs tatuiruotėmis, dabar Piotras džiaugiasi galėdamas dailinti pataisos namų aplinką.

Pakalbinome ir kitą nuteistąjį – Nerijų, kuris prarado laisvę 1992 m. ir nė karto nebuvo palikęs kalinimo įstaigos.

„Sėdau nepilnametis už visokius plėšimus, vagystes. Nelaisvėje padariau dar vieną nusikaltimą pačiame kalėjime – žmogžudystę. Kai sulaukiau pilnametystės mane pervežė į Pravieniškes. Ten įvykdžiau dar vieną žmogžudystę. Galiausiai buvau uždarytas į Lukiškių tardymo izoliatorių - kalėjimą.“

Nerijus pats tatuiruočių nedaro, laisvalaikiu drožinėja iš medžio. Išėjęs į laisvę norėtų restauruoti antikvarinius baldus. Kitaip nei Piotras, Nerijus tatuiruotes darosi daugiau dėl grožio. Kaip teigė pats, reikšmės gimsta vėliau.

„Kai atsisėdau buvau nepilnametis, tuomet rinkausi agresyvesnes tatuiruotes. Vėliau požiūris pasikeitė. Tatuiruočių darymas man pasidarė liga, aš jas darausi dėl grožio,“ – pasakojo Nerijus.

Nerijaus nugarą puošia drakonas – vyras gimęs drakono metais. „Ir šiaip, drakonas – stiprybės simbolis. O čia stiprybė labai reikalinga“, – pridūrė nuteistasis.

Nerijus žavisi mistinėmis būtybėmis, jo kūną puošia ne vienas demonas.

„Dariausi dėl grožio, tačiau vėliau man šios tatuiruotės įgavo kitą prasmę, juk kiekvienas mūsų turime kovoti su savo vidiniais demonais,“ – paaiškino nuteistasis.

Daugiau tatuiruočių vyras darytis nežada. Kaip teigė pats – žmona neleistų. Nuteistasis yra vedęs jau trečiąjį kartą. Su pirmąja žmona susipažino dar būdamas laisvėje, kalinimo įstaigoje, sulaukęs pilnametystės, ją vedė, tačiau galiausiai išsiskyrė. Vėliau susituokė antrąjį kartą, tačiau žmona mirė nuo plaučių vėžio. Dabar, jau du metus yra vedęs trečiąją žmoną.

„Kas mėnesį galiu susitikti, priklausau lengvai grupei, dirbu. Per mėnesį pataisos namų administracija skiria vieną ilgalaikį pasimatymą, kuris trunka parą specialiuose pasimatymų kambariuose. Tai pat, kas mėnesį priklauso trumpalaikis, kuomet su žmona galiu matytis dvi - keturias valandas,“ – pasakojo Nerijus.

Nerijui kalėti liko keturi metai. Paklaustas ar nesigaili dėl tokių savo gyvenimo vingių, vyras atsakė: „Aš nesigailiu dėl to ką padariau. Aš nenoriu užmiršti, kad sėdėjau. Čia mano gyvenimo istorija. Kai išeisiu į laisvę turėsiu su kuo palyginti savo naująjį gyvenimą.“