Vakar Kauno miesto apylinkės teismas dviem mėnesiams leido suimti Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko instruktorių M.Mickėną. Vyresniajam seržantui pareikštas įtarimas dėl pasikėsinimo nužudyti jį atstūmusią merginą ir įkaite paimtą jos draugę. Šiai padėti bandę policininkai sulaukė žodinių girto "Otelo" grasinimų, kad taip pat "bus padėti į vietą".

Grėsminga padėtis

Apie naktį į šeštadienį Kauno Palemono mikrorajone įvykusį incidentą, per kurį neblaivus kariškis sukėlė ant kojų specialiąsias tarnybas, nenori kalbėti nei buvusi M.Mickėno mergina, nei situacijos įkaitais tapę kaimynai, kurie bijo, kad ginklu švaistęsis kaimynės svečias gali sugrįžti.

Tąnakt, apie 0.10 val., Kauno specialiosios tarnybos užregistravo skambutį iš Stoties gatvės: "Kaimynystėje šaudo!" Atskubėję prie nurodyto penkiaaukščio ir įvertinę padėtį, pareigūnai nusprendė kviesti pagalbon antiteroristinių operacijų rinktinę "Aras". Pro buto, kuriame neblaivus kariškis laikė įkaite paimtą merginą, langą buvo matyti, kaip jis laiko įrėmęs pistoletą aukai į galvą.

"Jeigu veršitės į butą, nušausiu ją, "padėsiu į vietą" jus visus ir nusišausiu pats!" - grasino vyriškis, jau spėjęs pademonstruoti savo rankos taiklumą. Apie tai bylojo keturios šūvių žymės šio buto lauko duryse. Į jas šaudyta vyriškio turėtu 9,2 mm kalibro pistoletu "Makarov", išduotu savigynai.

"Otelas" įsisiautėjo 

Pasak butą nuomojančios 27 metų Jolantos F., buvęs draugas išsitraukė ginklą, kai ši atsisakė jį įsileisti. Atstumtas vaikinas užgulė buto durų skambutį prieš vidurnaktį, būdamas neblaivus.

Išgertas alkoholio kiekis greičiausiai ir pavertė M.Mickėną kerštinguoju "Otelu", nors pagrindo tam tikrai nebuvo. Jolanta F. vakarojo tik su kartu gyvenančiu jaunesniuoju broliu bei į svečius atvykusia dvidešimtmete drauge iš Panevėžio.

Šūviai į medines Jolantos F. nuomojamo buto duris paleisti merginai stovint už jų, kai tik ši pagrasino, kad kvies pagalbon policiją, jeigu M.Mickėnas ir toliau bandys laužtis. Mergina vos spėjo atsitraukti. Sprendžiant iš duryse likusių skylių, taikyta į pilvo sritį.

Apšaudęs duris, karštakošis nusprendė šturmuoti butą per balkoną - peršovė bei išdaužė balkono durų stiklą.

Buto nuomininkė ir jos brolis spėjo pabėgti, tačiau įsibrovėliui pavyko nutverti jų viešnią. Įkaite dvidešimtmetė tapo atsitiktinai - atvykusi pernakvoti pas Kaune gyvenančią draugę prieš egzaminą universitete.

Veltui Jolanta F. su broliu prašė, kad M.Mickėnas paleistų įkaitę. Nepavyko jo perkalbėti ir buvusiam vaikystės draugui, tarnaujančiam Kauno patrulių rinktinėje. Taip sutapo, kad būtent jis su kitais pareigūnais tąnakt atvyko į įvykio vietą vieni pirmųjų.

Netikėta atomazga 

Derybos su ginkluotu "Otelu" užtruko beveik pusantros valandos. Situacijai darantis vis grėsmingesnei - įkaitę paėmęs kariškis pradėjo tuštinti bute rastą alkoholį - specialiosios tarnybos nusprendė rengtis buto šturmui.

Belaukiant iš Vilniaus atvykstančių "Aro" rinktinės pareigūnų, penkiaaukštį apsupo policija. Butą su žiūronais stebėjo policininkai, budėjo greitosios medicinos pagalbos medikai bei kinologai su tarnybiniais šunimis.

Kai "Aras" jau buvo netoli Kauno, įvyko netikėta atomazga. Girtam M.Mickėnui užsnūdus, jo įkaitė iššoko per balkoną. Kaip LŽ teigė kai kurie apie šį įvykį informuoti policijos pareigūnai, atsikvošėjęs kariškis puolė paskui ją.

Dvidešimtmetės šuolis nebuvo itin sėkmingas. Ji lengvai susižalojo stuburą ir ištikta šoko būsenos buvo išvežta į Kauno medicinos universiteto klinikas. Iš jų, suteikus pagalbą, turėjo būti išleista gydytis ambulatoriškai.

Pagrobėjui nepasisekė dar labiau nei įkaitei. Jis pateko tiesiai į policijos glėbį ir surakintas antrankiais buvo paguldytas veidu į sniegą. Jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis - beveik 2,3 promilės alkoholio.

Pirmas kartas? 

Pasak Lietuvos kariuomenės vado atstovo spaudai kapitono Tomo Balkaus, apie incidentą, kurį sukėlė vyresnysis seržantas M.Mickėnas, jo būrio, dislokuoto Rukloje, Jonavos rajone, vadams bei Karo policijai buvo pranešta vos prasidėjus įkaitų dramai.

Remdamasis kuopos, kurioje tarnauja šis karys, vado žodžiais, T.Balkus apibūdino vyresnįjį seržantą kaip tarnybai atsidavusį karį, per aštuonerius tarnybos metus neturėjusį jokių prasižengimų. Anot pašnekovo, M.Mickėnas - nevedęs, baigęs vieną Lietuvos universitetų. Jis dėstė šauktiniams karybos taktiką ir ginkluotės subtilybes bei vadovavo šaudymo pratyboms. "Jeigu M.Mickėnas bus pripažintas kaltu, jis turės atsisveikinti su tarnyba, nors visa tai įvyko ne tarnybos metu, jis nevilkėjo uniformos ir neturėjo tarnybinio ginklo, - teisti asmenys į Lietuvos kariuomenę nepriimami," - teigė LŽ T.Balkus.

Jolantą F. bei jos brolį kaimynai apibūdino kaip tvarkingus, ramius jaunuolius. Jie penkiaaukštyje butą nuomoja jau senokai, bet niekada dėl to kaimynai neturėjo jokių problemų.

Vakar M.Mickėnas buvo atvestas į teismą. Prokuroras prašė jį suimti trims mėnesiams. Išsiblaivęs "Otelas" tikino nenorėjęs nieko nušauti. Esą tik išgėręs kelis butelius alaus atėjo pasikalbėti su jį palikusia buvusia mergina, kurią myli iki šiol.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją