Anksčiau Mantui Stabingiui, Vytautui Galiniui ir Daumantui Krisnickui buvo skirtos laisvės apribojimo bausmės 2 metams. Penktadienį teismas paskelbė, kad M. Stabingis turės atlikti realią 2 metų laisvės atėmimo bausmę, o V. Galinis kalės pusantrų metų. D. Krisnickui palikta anksčiau paskirta laisvės apribojimo bausmė.

Tokį sprendimą teismas priėmė nustatęs, kad griežtų laisvės atėmimo bausmių paskyrimas nuteistiesiems būtų aiškiai neproporcingas, tačiau anksčiau paskirtos visiems trims vienodos rūšies ir dydžio su laisvės atėmimu nesusiję bausmės, neįvertinus visų bendrininkų grupėje dalyvavusių asmenų konkretaus indėlio, taip pat nėra teisingos, praneša Lietuvos apeliacinis teismas.

Teismo nuomone, M. Stabingis buvo šių nusikaltimų iniciatorius, bendravo su užsieniečiais dėl siuntos su narkotikais gabenimo, jo iniciatyva V. Galinis surado D. Krisnicką, kuris gabeno siuntinį. M. Stabingis taip pat visos kelionės metu bendravo su užsieniečiais bei D. Krisnicku, kuriam davė nurodymus kaip elgtis, kokiu maršrutu keliauti, kur ir kada susitikti su asmenimis, kurie perduos siuntinį ir pan. Kitų nuteistųjų indėlis padarant nusikalstamas veikas, teismo nuomone, buvo kiek mažesnis.

Taigi, atsižvelgęs į nuteistųjų asmenybes, jų dalyvavimo nusikaltimuose pobūdį ir kitas aplinkybes, M. Stabingiui teismas paskyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę. Šiek tiek švelnesnė pusantrų metų realaus laisvės atėmimo bausmė paskirta V. Galiniui, o D. Krisnickui, atsižvelgiant į jo sveikatą ir šeimyninio gyvenimo aplinkybes, palikta anksčiau paskirta laisvės apribojimo bausmė.

Kadangi gabentos narkotinės medžiagos galutinio adresato nepasiekė, t.y. buvo oro uoste paimtos muitinės pareigūnų, be to, nėra jokių duomenų, kad vyrai ketino jas platinti, o realiai jokia žala niekam nebuvo padaryta, teismas nusprendė, kad griežtų sankcijoje numatytų laisvės atėmimo bausmių paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui ir bausmės paskirčiai.

Be to, teismas pašalino iš nuosprendžio aplinkybes, jog vyrai neteisėtai įgijo ir turėjo tikslą platinti narkotikus, nes tai apkaltinamajame nuosprendyje nėra įrodyta – įrodyta tik tai, kad jie gabeno heroino turinčius miltelius į Lietuvą. Taip pat šiandienos nuosprendyje buvo patikslintas gabentų narkotikų kiekis – kad vyrai neteisėtai gabeno 1979,5 g miltelių, kurių sudėtyje yra didelis kiekis (629,45 g) heroino.

Primename, kad 2012 m. kartu su nenustatytais kitais asmenimis M. Stabingis, V. Galinis ir D. Krisnickas bendrininkų grupėje į Lietuvą iš Zanzibaro gabeno ir muitinei nepateikė didelio kiekio narkotinių medžiagų. M. Stabingiui ir V. Galiniui pasiūlius D. Krisnickas nuvyko į Zanzibarą, paėmė miltelius, paslėpė juos lagamino dviguboje sienelėje ir lėktuvu atgabeno į Lietuvą, kur buvo sulaikytas muitinės pareigūnų.

Apeliacinį skundą pateikęs M. Stabingio gynėjas prašė jo ginamąjį išteisinti, o prokuroras prašė skirti visiems nuteistiesiems galutines subendrintas 12 su puse metų laisvės atėmimo bausmes. Šie abiejų apeliantų skundai buvo iš dalies patenkinti.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam teismui.