Kaip pranešė Policijos departamentas, antradienį, 11 val. 6 min., Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo 28 metų vyro pranešimą.

Jis pranešė, kad nuo kovo 11 iki balandžio 8 dienos Vilniuje nepažįstama moteris per internetinę investavimo platformą iš jo išviliojo apie 20 000 eurų.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo.

Vilniaus apskrities policija sako, kad investicinių sukčiavimų registruojama mažiau, tačiau jų nuostoliai itin dideli – siekia dešimtis, o kartais net ir šimtus tūkstančių eurų.

Didesnė dalis nukentėjusiųjų nuo investicinių sukčiavimų apie investavimą supranta mažai, tačiau yra girdėję, kad galima pasakiškai praturtėti.

Nusikaltimo schema paprasta: dažniausiai socialiniame tinkle žmogus randa skelbimą apie investavimą į kriptovaliutas, paspaudžia nuorodą ir užsiregistruoja, tuomet tą pačią arba kitą dieną jam paskambina asmuo, paprastai kalbantis rusų kalba, prisistato kompanijos brokeriu ar konsultantu, įtikina, kad jo padedamas žmogus turi investuoti į kriptovaliutą ir taip galės uždirbti daug pinigų.

„Žmogus įtikinamas susikurti paskyrą kriptovaliutų keitykloje, iš savo banko pervest eurus į kriptovaliutų keityklą, pakeisti eurus į kriptovaliutą ir pervesti į sukčiaus nurodytą kripto sąskaitą – neva tokiu būdu jis papildo savo paskyrą. Iš tiesų tą internetinę svetainę sukuria sukčiai, joje neva atvaizduota, kaip keičiasi uždirbamų pinigų kreivė. Deja, žmogus nežino, kad pinigai jau seniai nukeliavę sukčiams“, – sako policija.

Norintiems investuoti, pareigūnai pataria neprarasti kritinio vertinimo – visą laiką pagalvoti, ar žmogus, su kuriuo kalbama, yra tikrai tas, kuo prisistato. Galima paieškoti informacijos internete, pabandyti susitikti, pasižiūrėti, kur ofisas, pasitikrinti Lietuvos banko svetainėje, ar įmonė turi leidimą verstis tokia veikla.

Antradienį į Vilniaus apskrities policiją kreipėsi ir daugiau nukentėjusiųjų nuo sukčių.

12 val. 9 min. buvo gautas 51 metų vyro pranešimas, kad praeitą savaitę, balandžio 2 dieną, apie 14 val., Vilniuje, nepažįstamas asmuo per internetinę investavimo platformą iš jo išviliojo 300 eurų.

Apie 19 val. Vilniaus rajone, paspaudus elektroniniu paštu gautą aktyvią nuorodą ir suvedus elektroninės bankininkystės duomenis, iš 53 metų vyro banko sąskaitos apgaule išviliota 7 000 eurų.