Pradėjus ikiteisminį tyrimą pagal tam tikrus Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius, pareigūnams nurodyta nedelsiant patikrinti, ar asmuo, kurio veiklos atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas, turi (neturi) registruotų ginklų.

Nustačius, kad asmuo, kurio veiklos atžvilgiu vykdomas ikiteisminis tyrimas turi ginklų ir įtarus, kad jis turi sveikatos sutrikimų, trukdančių tinkamai elgtis su ginklu, pažeidžia saugaus elgesio su ginklu tvarką arba kilus įtarimui, kad ginklas, ginklo priedėlis, šaudmenys gali tapti teisės pažeidimo, nusikalstamos veikos įrankiu ar teisės pažeidimo ar nusikalstamos veikos objektu, pareigūnams nurodyta apie tai nedelsiant informuoti teritorinės policijos įstaigos licencijavimo padalinį.

Gavus bet kokią neigiamą informaciją apie asmenis (skundai, pranešimai ir pan.), pareigūnai privalės patikrinti, ar asmuo turi (neturi) registruotų ginklų. Nustačius, kad asmuo apie kurį gauta neigiama informacija, turi ginklų ir įtarus, kad jis turi sveikatos sutrikimų, trukdančių tinkamai elgtis su ginklu, pažeidžia saugaus elgesio su ginklu tvarką arba kilus įtarimui, kad ginklas, ginklo priedėlis, šaudmenys gali tapti teisės pažeidimo, nusikalstamos veikos įrankiu ar teisės pažeidimo ar nusikalstamos veikos objektu, apie tai bus privaloma nedelsiant informuoti teritorinės policijos įstaigos licencijavimo padalinį.

Pareigūnams taip pat nurodyta atidžiau tikrinti galimas neteisėtos prekybos vietas (turgus, interneto svetaines ir pan.), kuriose galimai prekiaujama pneumatiniais, dujiniais, šaltaisiais ir kitais ginklais.