Atvažiavus apsaugininkams, įtariamasis jau buvo pasišalinęs. Į „FoxBox“ terminalą jis sumetė 546 iš apyvartos išimtas 50 euro centų monetas. 273 eurus vyriškis norėjo pervesti į savo sąskaitą.

Peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus, buvo nustatyta, kaip jis atrodo. Netrukus saugos tarnybos darbuotojai įtariamąjį pastebėjo ir sulaikė Liepkalnio ir Žirnių gatvių sankryžoje. Jis perduotas policijai.

Paaiškėjo, kad jam jau iškeltos kelios bylos dėl išimtų iš apyvartos sugadintų monetų platinimo. Šis žmogus netgi pasirašęs pasižadėjimą Lietuvos bankui neplatinti tokių monetų.

Šios monetos tikros, tačiau įvairiai sugadintos. Jos buvo išimtos iš apyvartos Europos Sąjungoje ir, neoficialiais duomenimis, išvežtos į Kiniją, kur turėjo būti išlydytos. Tačiau bent dalis jų Kinijoje buvo pavogtos ir grįžo į Europą.

Lietuvoje, kaip ir kitose euro zonos šalyse, šias monetas bandoma legalizuoti atsiskaitant jomis įvairiuose pinigus priimančiuose automatuose ir terminaluose.

Tačiau tai nėra visai paprasta. Pavyzdžiui, kaip DELFI pasakojo „Mokėjimo terminalų sistemų“ vadovas Justinas Drėgva, terminalai „FoxBox“, užfiksavę įtartinai didelį metamų monetų kiekį, iškart apie tai praneša realiuoju laiku.

Ekskomisarų biuro nuotr.