Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis DELFI sakė, jog analizuojant pirmadienio žmogžudystes Kaune neatrodo, kad įtariamasis Drąsius Kedys veikė būdamas sutrikusios psichikos. Specialistų manymu, jis galėjo būti labai gerai pasirengęs ir viską apskaičiavęs.

"Įtariamasis buvo viską kruopščiai apskaičiavęs ir suplanavęs. Manau, rengdamasis nusikaltimui jis stebėjo būsimąsias aukas, išsiaiškino jų dienotvarkes ir kt. Tikėtina, kad jis turi ir pasitraukimo planą", - DELFI sakė G. Jasaitis.

Todėl nesitikima, kad artimiausiu metu jis įklius kur nors gatvėje – manoma, kad D. Kedys dabar bandys tyliai palaukti, kol nurims triukšmas ir susilpnės jo paieška.

D.Kedys Lietuvoje?

Generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas sako manąs, kad D. Kedys yra Lietuvoje. Paklaustas, ar nemano, kad įtariamasis turėjo iš anksto parengtą atsitraukimo planą, V. Račkauskas atsakė: „Visko gali būti“.

Oro uostuose dirbantys pareigūnai yra pasirengę galimam ieškomojo pasirodymui.

Kaip DELFI sakė Vilniaus oro uosto atstovė spaudai Gabrielė Vasiliauskaitė, Transporto policijos Oro uosto posto pareigūnams išdalytos D. Kedžio nuotraukos.

Policijos duomenys apie ieškomąjį perduodamos ir į pasieniečių duomenų bazes. Tad D. Kedžio ieško ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Tiesa, sienos su Europos Sąjungos narėmis Latvija ir Lenkija beveik nekontroliuojamos.

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis antradienį sakė, kad yra duomenų, leidžiančių manyti, jog žudikui padėjo vienas ar net keli asmenys.

Mergaitę paėmė Vaiko teisių apsaugos tarnyba

Tuo metu D. Kedžio tėvas Vytautas Andrius Kedys DELFI antradienį sakė, jog anūkę paėmė Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Vyras pasakojo, kad pirmadienį atėjęs įvaikų darželį pasiimti mergaitės jos ten nerado. Darželio darbuotojos seneliui tik parodė Vaiko teisių apsaugos tarnybos paliktą raštą,kuriame pranešama, kad mergaitė paimama tarnybos globon.


V.A. Kedys sakė nežinąs, kur šiuo metu yra anūkė – jam to niekas nepaaiškino. 


D. Kedžio tėvas patvirtino, kad namuose nuo pirmadienio budi policininkai: pirmadienį namus saugojo „Aro“ pareigūnai, antradienį budėję policininkai – neuniformuoti.

Apsauga paskirta net R.Šalaševičiūtei

Asmenis, kuriems gali kilti grėsmė dėl Drąsiaus Kedžio veiksmų, teisėsaugininkai akylai saugo. Tiesa, nežinia, kiek tokių asmenų iš viso yra, tačiau apsauga paskirta net R.Šalaševičiūtei, rašo kaunodiena.lt.

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis išliko lakoniškas: "Vienus asmenis imta saugoti, kitiems liepta pasisaugoti. Yra sudarytas saugomų asmenų ratas, tačiau kiek žmonių saugoma, šiuo metu negalėčiau tikslinti. Nuo kada juos imta saugoti ir kieno iniciatyva paskirta apsauga, taip pat nenoriu konkretinti."


Beje, prokurorai teigė nenustatę daugiau sąsajų tarp jų ieškomo D.Kedžio bei pirmadienį nušauto teisėjo J.Furmanavičiaus. Vienintelės aplinkybės, kuo jiedu buvo susiję - D.Kedžio viešai mesti kaltinimai teisėjui, esą šis tvirkino jo mažametę dukterį ir tai, jog įtariamojo žudiko sesuo Neringa Venckienė dirba tame pačiame Kauno apygardos teisme, kur dirbo ir J.Furmanavičius.

Ieškomo D.Kedžio pastangomis į pedofilijos skandalą įtrauktas kaunietis verslininkas Andrius Ūsas su šeima nuo pat pirmadienio ryto buvo pareigūnų žinioje. Jam paskirta papildoma pareigūnų apsauga. Pirmadienį vakare, apie 21 val., lydimas „Aro“ pareigūnų, vyriškis vienas, be šeimos narių buvo užsukęs į namus.

Pirmiausiai gyvenamojo namo kiemą ir patį būstą apžiūrėjo „Aro“ vyrai, o tik po to į vidų užėjo pats šeimininkas. Susirinkęs būtiniausius daiktus, A.Ūsas išvyko, kaip pats sakė, „į nebūtį“.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prieigose antradienio rytą ir toliau „žemo starto“ pozicijose budėjo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnų būrys su specialiai neženklintu tarnybiniu automobiliu. Jų tikslas ir pagrindinė paskirtis - operatyvus šturmas aliarmo atveju, užtikus ryškius besislapstančių įtariamųjų pėdsakus. „Aro“ vyrai specialioje parengtyje jau nuo pirmadienio popietės.

Dalyvavo kovose be taisyklių?

Esama neoficialių duomenų, kad ieškomas kaunietis anksčiau dalyvavęs kovose be taisyklių. Be to, surinkti pirminiai duomenys byloja, kad pastaruoju metu jo psichinė būsena buvusi ne pati geriausia.

Pareigūnai neatmeta tikimybės, kad net ir užkluptas jis geruoju nepasiduos ir gali bandyti priešintis, todėl jie pasiryžę imtis ir papildomų priemonių, kad jis būtų sulaikytas.

Pirmadienį pareigūnai skelbė, jog autobusiukas „VW Transporter“, kuriuo žudikas užblokavo kelią teisėjui J. Furmanavičiui, priklauso įmonei, kurioje dirbo D. Kedys. Bet paaiškėjo, kad ši informacija buvo klaidinga. Kaip DELFI antradienį sakė generalinio prokuroro pavaduotojas G. Jasaitis, pagal valstybinį registracijos numerį, autobusiukas priklauso ne bendrovei, o vienam Kėdainių gyventojui, kuris šią mašiną jau buvo kažkam pardavęs ar atidavęs.

Kaip rašo lrytas.lt, pirmadienio vakarą gautas pranešimas, kad D. Kedys viename Kauno viešbučių buvo užsisakęs kambarį, tačiau į jį neatvyko, apie tai policijai pranešė viešbučio administracija.

Moterys prokurorams nesiskundė

Kaip rašo „Kauno diena“, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius neigia, kad D. Kedžio buvusi sugyventinė Laima Stankūnaitė ar pirmadienį nužudyta jos sesuo Violeta N. jam, ar kitam prokurorui skundėsi, esą D. Kedys grasina jas nužudyti.

Spaudoje buvo skelbiama, kad L.Stankūnaitė su seserim buvo apsilankiusios pas sostinės prokurorus ir joms skundėsi, kad D. Kedys grasina išžudyti visą šeimą. Tačiau R. Jancevičius tai neigia.

„Nebuvo atėjusi pas mane ar pas mūsų prokurorus. Tai yra ne visai teisybė, kad ji atėjo pas kažkokį prokurorą ar dar kažką, to nebuvo“, - tvirtino R.Jancevičius.

DELFI primena, kad pirmadienio rytą nušautas Kauno apygardos teismo teisėjas 47-erių J.Furmanavičius. Po kelių valandų Kaune rasta nužudyta ir moteris – teisėjo nužudymo byloje ieškomo D. Kedžio buvusios gyvenimo draugės sesuo.