„Martynas aiškino, kad čia – jo pomėgis, nes pats rūko kanapes, o augindamas grybiena norėjo sužinoti, ar grybai gali išaugti namuose“, - penktadienį Vilniaus miesto trečiajame apylinkės teisme kalbėjo Vilniaus policijos Narkotikų kontrolės skyriaus vyresnysis tyrėjas Viktoras Barbarovičius.

Į teismą tyrėjas atvyko kartu su trimis savo kolegomis – jie šių metų kovo 3-osios vakarą sostinės Naujininkų mikrorajone, viename Kapsų gatvės bendrabučių atliko kratą, kurios metu buvo rasta moderni technika kanapėms auginti.

Pareigūnai pasakojo, kad iš anksto buvo gavę informacijos, kad M. Strupaitis savo namuose augina kanapes, todėl pasirūpinę kratos orderiu vakare nuvyko į namus.

Pasak jų, M. Strupaičio kambaryje buvo rasta ne tik speciali technika kanapėms auginti, bet ir jau maždaug pusės metro išaugusios kanapės.

„Buvo rastas įrenginys temperatūrai reguliuoti, drenažai laistymui, specialus apšvietimas ir ventiliatoriai – auginimui reikalingas vėjelis“, - teisme kalbėjo V. Barbarovičius.

Jis prisiminė, kad kaltinamojo namuose taip pat buvo rasta kanapių sėklų bei haliucinogeninių grybų, kurių auginimui taip pat buvo pritaikyta speciali aparatūra.

„Martynas sakė, kad kanapes augina sau, nieko čia blogo nemato, nes jų nepardavinėja“, - pokalbį su M. Strupaičiu prisiminė tyrėjas Airidas Matulevičius.

Kad M. Strupaitis daugiabutyje augino kanapes, pripažino ir jo tėvas Alvydas Strupaitis. Vyras teisme apgailestavo, kad „nepilnai priešinosi sūnaus pomėgiui“.

„Maniau, kad jas numarinsiu, nes prie 100 vatų lemputės joks augalas neužauga, - teismo posėdyje aiškino kaltinamojo tėvas. – Galvojau, vaikas pažais ir viskas tuo baigsis, nemaniau, kad tai – pavojinga visuomenei. Dabar esu įsitikinęs – reikėjo man aktyviai priešintis sūnaus užmojams“.

Jis neslėpė įtaręs sūnų vartojant narkotines medžiagas, tačiau dabar yra įsitikinęs – M. Strupaitis narkotikų nevartoja. „Labai gerai būtų, kad įstatymai taptų griežtesni“, - pareiškė kaltinamojo tėvas.

A. Strupaitis teigė nežinojęs, kad sūnus namuose augino ir haliucinogeninius grybus, tačiau prisipažino, jog pats bandė užauginti šampinjonų.

Į teismą atvykusi M. Strupaičio motina atsisakė duoti parodymus prieš sūnų, tuo tarpu pats kaltinamasis turėtų būti apklaustas rugsėjį. Tiesa, jis neneigė savo kaltės ir aiškino, jog kanapėmis ir grybais Olandijoje prekiaujama legaliai, o jis pats nusprendęs pabandyti juos išauginti namų sąlygomis Lietuvoje.

Penktadienį teisme liudijęs ekspertas nurodė, kad išdžiovinus M. Strupaičio namuose užaugintas kanapes buvo nustatyta, kad bendroji jų masė – 40,12 g. Jeigu jos būtų pasvertos nedžiovintos, svarstyklių rodyklė greičiausiai būtų sustojusi ties 300 g žyma.

Už tai, kad neteisėtai augino didelį kiekį kanapių, M. Strupaičiui gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pasak prokurorės Audronės Kolbienės, pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai jauni žmonės savo namuose bando užsiauginti kanapes.

„Informacija apie jų auginimą laisvai prieinama internete, todėl manau, kad valstybė turėtų riboti tokios informacijos sklaidą“, - sakė valstybės kaltintoja.