Šis 27-erių vyras liepos 31 d. VSAT Pagėgių rinktinės vadui parašė prašymą dėl leidimo vykti per valstybės sieną be eilės. Be kitų privalomų dokumentų tokiam leidimui gauti, šiaulietis  pateikė ir rusišką pažymą. Joje nurodyta, kad šis vyras studijuoja vienoje iš Kaliningrado srityje veikiančių mokymo įstaigų.

Pagal galiojančią tvarką viena iš asmenų kategorijų, kurie į pasienio kontrolės punktus įleidžiami ir tikrinami be eilės, yra vykstantieji į gretimoje valstybėje veikiančią mokymo įstaigą mokymosi tikslais. Gaudami tokį leidimą šie asmenys pasieniečiams, be kitų dokumentų, turi pateikti ir pažymą iš mokymosi įstaigos (originalą), kurioje turi būti nurodytas mokymosi laikotarpis ir vieta.

Pagėgių rinktinės  pareigūnams šios pažymos įgijimo teisėtumas sukėlė abejonių, todėl VSAT Pagėgių rinktinėje buvo imtasi atitinkamų veiksmų. Netrukus iš Lietuvos konsulato Sovetske gautas raštas, kuriame nurodyta, kad minėtas 27-erių Šiaulių gyventojas jokioje mokymo įstaigoje Kaliningrado srityje nesimoko. Konsulatas pasieniečius taip pat informavo, kad rinktinei pateikta pažyma gali būti suklastota.

Pasitvirtinus įtarimams, VSAT Pagėgių rinktinėje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl  dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Šis šiaulietis VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnams yra žinomas, nes buvo du kartus teistas dėl kontrabandos.