„Šį rudenį ypatingai daug žmonių kreipiasi ne tik dėl savigynos, bet ir dėl kovų menų, kaip, pavyzdžiui, karatė. Šiuo metu visos klasės pilnos“, – teigė kovos menų instruktorė Simona Haniball.


Anot instruktorės, savigyna ne mažiau nei moterys domisi ir jauni vaikinai. Tuo metu ginklų pardavėjai tikina pastebėję ypatingą jaunų moterų domėjimąsi ginklais.

„Dabar, rudenį, padidėjo susidomėjimas, ypač iš moteriškos pusės. Moterys, studentės, kurios vėlai grįžta iš darbo, dažniausiai naudoja dujinius balionėlius. Jį patogu neštis rankinuke, jis turi saugiklį, tad galioja kelerius metus, net jei jo nenaudoji“, – pasakoja ginklų parduotuvės skyriaus vedėjas Liudas Labuckas.

Parduotuvėje sutiktas jaunuolis sako, kad dujų balionėlį nutaręs nupirkti draugei. „Kai š paskaitų grįžta tamsiu paros metu, būna visokių atvejų, nemalonių situacijų. Tarkime, autobuse priekabiauja vaikinai. Tad dėl saugumo ir parūpinau balionėlį“, – kalbėjo jis.

Policija perspėja, kad prieš panaudojant bet kokį ginklą būtina įvertinti, ar situacija atitinka būtinosios ginties sąlygas.

„Žmogus gali naudoti ginklą gindamas save, gindamas kitą asmenį, gindamas savo būstą, būsto neliečiamybę. Jeigu visų tų dalykų nėra, nėra poreikio gintis, tai ginklą naudoti draudžiama“, – sakė Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Čiupaila.

Policijos teigimu, šiemet norinčiųjų įsigyti leidimus ginklams netgi sumažėjo, tačiau daugybę ginklų savigynai galima įsigyti ir be specialaus leidimo.

Tačiau pareigūnai pabrėžia, kad tėvai neturėtų leisti vaikams nešiotis jokių ginklų. Kad vaikai neįvertina pavojaus, sutinka ir ginklų pardavėjai.

„Įstatymas tokių dalykų kaip dichlofosas nereglamentuoja, tačiau įstatyme numatyta, kad dujiniai balionėliai priskiriami D kategorijos ginklams, tad juos galima įsigyti tik asmenims nuo 18 metų“, – teigė A. Čiupaila.

„Žmonės nukenčia tada, kai yra auksinių rankų meistrai ir sugalvoja tobulinti ginklus, nors jų metalo konstrukcija nėra tam skirta. Arba maži vaikai suranda tėvų be priežiūros paliktą tokį daiktą ir iššauna netyčia ar norėdami pagąsdinti“, – teigė L. Labuckas.

Policijos duomenimis šiemet per pirmus aštuonis mėnesius vagysčių ir plėšimų padaugėjo nedaug – 3–4 proc., palyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu. Tačiau rudenį ir žiemą, kai temsta anksčiau, šių nusikaltimų visada padaugėja.