Trečiadienio vakare VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kabelių užkardos pareigūnai, patruliuodami prie valstybės sienos su Baltarusija, aptiko miškingoje teritorijoje plačiai pasklidusias baliono latekso skiautes.

Netrukus pareigūnai pastebėjo juodu polietilenu apvyniotą ryšulį. Prie jo buvo likusi baliono dalis – laikiklis, prie kurio tvirtinamas cigarečių ryšulys, su latekso baliono atplaiša.

Pareigūnai surengė pasalą ir laukė radinio ateisiančio pasiimti žmogaus.

Netrukus iš Lietuvos pusės pasirodė vyras, jis ėjo ryšulio link. Pasieniečiai sulaikė 45-erių Varėnos rajono gyventoją.

Apžiūrėję polietileno plėvele apvyniotą ryšulį, pasieniečiai jame rado 500 pakelių cigarečių „Minsk Capital QS“ su baltarusiškomis banderolėmis. Jų vertė – 2 070 eurų.

Už akcizinių prekių gabenimą pažeidžiant nustatytą tvarką varėniškiui Kabelių pasienio užkardoje pradėta administracinė teisena. Už tokį pažeidimą jo laukia bauda nuo 2 000 iki 5 500 eurų.

Po apklausos VSAT pareigūnai vyrą paleido, prieš tai įteikę šaukimą atvykti į užkardą, kurioje po keleto savaičių bus nagrinėjama jo administracinė byla. Ten laikinai saugomi ir sulaikyti rūkalai.

Mėginimai kontrabandą iš Baltarusijos pristatyti meteorologiniais balionais kol kas nėra populiarūs. Nors šis būdas – begarsis, tačiau jį įvaldyti reikia labai specifinių žinių ir įgūdžių, palankių oro sąlygų.

Šiemet tai antras kartas, kai meteorologiniu balionu iš Baltarusijos mėginama pristatyti kontrabandinių rūkalų. Pirmasis toks atvejis buvo nustatytas vasario pabaigoje, kuomet šios užkardos pasieniečiai Varėnos rajono apylinkėse sulaikė 32-ejų Alytaus rajono gyventoją, atėjusi pasiimti meteorologiniu balionu atskraidintų baltarusiškų cigarečių.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistų vertinimu, pasieniečių perimti objektai primena jų naudojamus meteorologinius balionus. Iš Kauno meteorologijos stoties kasdien leidžiami tokie balionai su radiozondu, matuojančiu oro temperatūrą, slėgį, vėją, renkantį kitus duomenis.

Meteorologinis balionas būna pripildytas helio arba vandenilio dujų. Kuo jis didesnis ir daugiau pripildytas dujų, tuo keliamoji jo galia didesnė. Įprastas Lietuvos meteorologų radiozondas sveria kaip išmanusis telefonas ir todėl pakyla net iki 25–30 km aukščio. Tokiose aukštybėse meteorologiniai balionai sprogsta, tuomet krenta žemyn.

Panašūs balionai gaminami Kinijoje, Indijoje, Japonijoje ir kitur. Jų galima įsigyti ir atsisiųsti iš kai kurių interneto parduotuvių.

Tam, kad meteorologinių balionų skrydis būtų sėkmingas, reikia turėti specialių žinių ir įgūdžių bei sulaukti palankių oro sąlygų. Pasak meteorologų, būtina žinoti, kiek balioną pripildyti dujų, kad jis nenuskristų per aukštai ir per toli, reikia žinoti tikslią vėjo kryptį ir greičius skirtinguose aukščiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją