Gyvas buvo likęs tik vienas paukštukas, kuris, kaip paaiškėjo, buvo ne zylė, o nykštukas. Žuvusių paukščių pastarosiomis dienomis teko matyti ir daugiau. Sekmadienį negyva zylutė buvo rasta Liepų gatvėje netoli Autobusų parko. Pirmadienį negyvos zylės pastebėtos Šaulių, J.Janonio gatvėse ir Vitės rajone. Žmonės prabilo apie tai, kad uostamiestyje siaučia paukščių gripas.

Kalti dideli stiklai

Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus paukščių skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis „Klaipėdai“ tikino, jog paukščių gripo Lietuvoje neužfiksuota. Tai patvirtino ir Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys. Buvo tiriami praskrendantys paukšteliai, tačiau nė vienas jų nebuvo užkrėstas paukščių gripu.

S.Rumbutis sakė, kad dažniausiai migruojantys paukšteliai žūsta atsitrenkę į vitrinas, didelius langus, stiklu dengtus aukštus pastatus. Greitai skrendantys paukščiai nepastebi dangų atspindinčių stiklų ir į juos atsitrenkia. Mokslininkas neabejojo, kad Klaipėdoje būtent taip ir atsitiko.

Tačiau jis negalėjo paaiškinti, kodėl Geležinkelio gatvės kieme tarp „chruščiovinių“ nedideliais langais namų guli tiek daug negyvų paukščių. Jis atmetė prielaidą, kad jie apsinuodijo nuodingu lesalu, nes nykštukai minta vabzdžiais.

Išgirdo iš „Klaipėdos“

Apie neįprastą masinę paukštelių mirtį „Klaipėda“ informavo Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko pavaduotoją Giedrių Bertašių ir Pajūrio regioninio parko vyriausiąjį ekologą Erlandą Paplauskį. Abu specialistai teigė apie įvykį išgirdę pirmą kartą. G.Bertašius žadėjo pasidomėti reikalu, o E.Paplauskis nedelsdamas nuvyko į Geležinkelio gatvę.

Vėliau jis pasakojo, kad situacija labai bloga - kaltas paukščių migracijos kelyje stovintis namas. Paukšteliai dėl kažkokių priežasčių nespėjo pakilti aukščiau ir žuvo atsitrenkę į namo sieną.

Pakalbėjęs su aplinkinių kiemų gyventojais, E.Paplauskis sužinojo, jog taip vyksta kasmet, o rudenį - vos ne kasdien. Žuvusių paukštelių čia randama kiekvieną rytą, tik mažiau.

Sujaudintas pamatytų vaizdų, E.Paplauskis sakė skubiai ieškosiąs išeities. Galbūt bus galima pastatyti veidrodžius ar baidykles, kad paukščiai aplenktų pavojingą vietą.