Tą pačią dieną gimę brolis ir sesuo į JAV atvyko kartu su tėvais, būdami vienuolikos, 2000-aisiais.

„Jie buvo susižavėję būsimu gyvenimu Amerikoje, tačiau jų viltys sužlugo po trejų metų, kai pareigūnai sulaikė jų tėvus“, - rašoma dienraštyje.

Taip pat teigiama, kad byla prasidėjo 1995 metais, dvynių tėvai tuo metu Lietuvoje turėjo privačią įmonę UAB „Grazna“.

Vyras V.A. dirbo buhalteriu, žmona T.A. - direktore. Kaip teigiama minėtame staripsnyje, pora skolindavosi pinigų iš klientų, žadėdami mokėti palūkanas, arba viliojo investuotojus perleisti jiems pinigus nekilnojamojo turto pirkimui.

Lietuvos pareigūnai porą sukčiavimu apkaltino 1998 metais ir įsakė nepalikti šalies. Jie esą nevykdė įsipareigojimų, išnaudojo investuotojų pinigus asmeniniams pirkiniams.

Tačiau porai su abiem vaikais pavyko persikelti į JAV 2000 metais. 2003 metų kovą Lietuvos pareigūnai paprašė, kad pora būtų išduota Lietuvai, jie buvo suimti ir iki šiol yra sulaikyti JAV. Poros advokatai, anot dienraščio, ruošiasi kreiptis į JAV Aukščiausiąjį teismą.

Nuo pat tėvų sulaikymo dienos jų nepilnamečiai vaikai laikomi specialioje tautinėms mažumoms skirtoje prieglaudoje. Jie visais įmanomais būdais priešinasi, kad nebūtų parsiųsti į Lietuvą. Tačiau, dienraščio teigimu, jų deportacija atrodo neišvengiama.

Yra duotas įsakymas dvynius deportuoti, tačiau jų advokatė paprašė leidimo kreiptis į Floridos jaunimo teismą ir siekti apsaugos. Pageidautinu sprendimu teismas būtų liepęs valstijos valdžiai rasti dvyniams įtėvius arba globėjus.

Prašymas buvo atmestas, federaliniai pareigūnai tvirtina, kad deportacija gali būti įvykdyta bet kurią dieną.

„Sulaikytieji tėvai nesirūpino vaikais ir nesusitarė, kas juos priimtų Lietuvoje, - laikraštis cituoja dvynių advokatę Deborą Lee. – Dvyniai neturi giminių Lietuvoje, kurios galėtų jais pasirūpinti. Gali būti, kad jie bus pasiųsti namo vieni“.

Tuo tarpu dienraštyje cituojamas tėvų advokatas Jamesas Burke’as teigia, kad V.A. ir T.A. „labai rūpinasi, kas nutiks vaikams“ ir jie „džiaugtųsi “, jei vaikams būtų leista pasilikti JAV ir „augti kaip amerikiečiams“.

Dvyniai neseniai parašė laiškus, kuriuose aiškinama, kodėl jie nenori grįžti į Lietuvą. Laiškų kopijas išplatino Floridos imigrantų advokatų centras.

„Su kuo ten liktume? - klausia mergina ranka rašytame laiške. - Su kuo du paaugliai gali ten (Lietuvoje) būti, jeigu ten nėra pastogės, į kurią grįžti. Niekas nenorėtų priimti dviejų jau ūgtelėjusių paauglių ant savo pečių. Bijau grįžti į savo šalį, nes jaučiuosi labai “amerikonizuota“.