Netrukus 85 metų gimtadienį švęsianti Šalčininkų rajono gyventoja Genoefa Dorodko į Vilnių atsivežė parduoti keletą kilogramų sviesto ir šviežio pieno. Pradėjusi prekybą, garbingo amžiaus moteris iškart sulaukė policijos pareigūnų dėmesio. Iš pradžių patruliai tik įspėjo, kad prekiauti be specialaus leidimo negalima. Sutrikusi moteris nusprendė vykti namo, nors liko dar dalis neparduoto sviesto ir pieno.

Moteris nutarė palaukti savo anūko Dariaus K., pažadėjusio ją nuvežti į stotį. Netrukus jie abu kaip didžiausi nusikaltėliai atsidūrė policijos komisariate.

Grasino pistoletu

Darius pasakojo, kad jam atvykus pas močiutę įvykiai pakrypo netikėta linkme. Po kelių akimirkų pasirodę policijos patruliai G.Dorodko tiesiog nunešė į savo automobilį. Išvydęs tokį vaizdą, Darius K. nusprendė jos produktus nunešti į savo automobilį.

„Mane, nešantį krepšį su sviestu ir pienu, ėmė vytis policininkas. Kol jie močiutę kišo į automobilį, buvau beveik spėjęs nueiti už šalia esančio namo. Čia įvyko baisiausia. Policininkas išsitraukė pistoletą, nusitaikė į mane ir šaukė „gult, šausiu“. Išsigandau ginklo, bandžiau klausti už ką. Tačiau iškart buvau pargriautas ant žemės, man uždėjo antrankius. Esu neįgalus, turiu antrąją neįgalumo grupę, bandžiau tai pasakyti pareigūnui, tačiau jis dar labiau įsiuto“, – prisimena Darius K.
Patrulio porininkė, jauna policijos pareigūnė, tuo metu saugojo močiutę.

„Man, jau gulinčiam, patrulis įspyrė kelis kartus į šoną ir kojas. Nežinau, kodėl jis taip darė, nes aš visiškai nesipriešinau. Jį erzino bet koks mano žodis. Nuolat trankė per kaklą. Kai atvedė ir įsodino į automobilį, išvadino visuomenės parazitu“, – dėstė pašnekovas.

Pasak Dariaus K., porininkė buvo labai taktiška. Elgėsi taip, kaip pareigūnui ir priklausytų. „Ji nepasakė nė vieno blogo žodžio. Atrodė, kad jai nejauku stebėti tai, kas vy ksta. Matė, kad prieš mane, surakintą antrankiais, jos kolega smurtauja. Net jau vairuodamas jis atsisuko ir su neapykanta trenkė man į veidą“, – negali pamiršti vaikinas.

Uždarė į kamerą

Sulaikytą Darių K. ir jo močiutę policijos patrulis pristatė į Vilniaus antrąjį policijos komisariatą. Vaikinas nustebo pamatęs, kad metaliniame „narve“ sėdi uždaryti keli pensinio amžiaus žmonės. „Senukų paklausiau – jūs irgi už pieną? O jie atsakė – ne, mes už mėlynes“, – atsimena pažintį su senukais Darius.

Tačiau šie pasikalbėjimai su mėlynių pardavėjais papiktino jį sulaikiusį patrulį. Jis, spausdamas tašką už ausies ir taip sukeldamas nežmonišką skausmą, į kamerą uždarė ir Darių K. Vėliau, pasak Dariaus, visi įvykiai rutuliojosi labai greitai. Sėdint „narve“ negalią turinčiam vaikinui ėmė darytis silpna. „Išsitraukiau telefoną, surinkau 112 ir bandžiau išsikviesti greitąją pagalbą, – dėstė Darius. – Pasakiau, kad esu komisariate, tačiau greitoji neatvyko, o prišokę policininkai atėmė telefoną.“

Situacija kaito. Darių ėmė filmuoti. Policininkai klausinėjo, kas jis toks, kada gimęs ir pan. „Kai pasakiau, kad esu neįgalus ir man reikia medikų pagalbos, patys iškvietė greitąją pagalbą, – vieną malonesnių įvykio akimirkų prisimena vaikinas. – Atvykę medikai pamatavo spaudimą, įvertino mano būseną kaip kritišką. Davė vaistų, ramino ir laukė, kol man pagerės.“

Po visų procedūrų Darius K. ir jo močiutė G.Dorodko buvo išleisti iš komisariato.

Skyrė baudą

Po poros dienų sviestu ir pienu prekiavusiai 84 m. G.Dorodko paskirta 20 Lt bauda. Į policiją iškviesto Dariaus imta teirautis, ar jis rašys skundą dėl pareigūno veiksmų. Toks policijos nerimas suprantamas – tą pačią dieną po sulaikymo Darius kreipėsi į Greitosios pagalbos ligoninę, kur jam buvo nustatyti kūno sumušimai, poodinės kraujosrūvos.

Paaiškėjo, kad pieno produktų prekeivių uolus gaudytojas yra Vilniaus patrulių 4 kuopos vadas Žilvinas Adomaitis. Vyriausiasis policijos komisariatas, gavęs pranešimą iš ligoninės, nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą ir visą medžiagą perdavė vidaus tyrimų skyriui.

Policijos versija

Vilkpėdės nuovados viršininkas Valerijus Petrašunas prisipažino, kad apie įvykusį konfliktą puikiai žino: „Buvo kilęs toks konfliktas, tačiau nieko komentuoti negaliu. Gavome nurodymą visą medžiagą perduoti vidaus tyrimų skyriui. Tai ir padarėme. Atsakymus galės pateikti tik jie.“
Vidaus tyrimų skyriaus vadovė Daiva Britovienė patvirtino, kad medžiaga dėl tarnybinio patikrinimo yra gauta.

„Mes gavome pradinę policijos informaciją. Turėsime apklausti minėtą pareigūną. Apklausime ir Darių K. Patikrinimas pradėtas, nes gauta informacija iš ligoninės. Manau per trisdešimt dienų paskelbsime išvadas“, – aiškino pareigūnė.

Iškalbingesnis buvo antrojo policijos komisariato viršininkas Petras Budelis. Jis patvirtino žinantis apie konfliktą. „Girdėjau, kad jaunuolis įsivėlė į aiškinimąsi su pareigūnu, – kalbėjo P.Budelis. – Močiutė prekiavo Savanorių prospekte žaliu pienu, o tai draudžiama. Policininkai jau buvo ją įspėję. Pareigūnai įtarė, kad Darius K. prekiautojos „stogas“ (besirūpinantis tiekimu arba apsauga – red. pastaba), nes atnešė pieno. Ar buvo pareigūnas išsitraukęs ginklą, nežinau. Nustatys tyrimas. Darius K. bus baudžiamas už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą ir pasipriešinimą pareigūnams.“

Patrulių rinktinės tarnybos organizavimo skyriaus laikinasis viršininkas Audrius Dragūnas nesiryžo vertinti savo pavaldinio ketvirtosios kuopos vado Žilvino Adomaičio elgesio. Jo tvirtinimu, pažeidimus padarę asmenys dažnai bando apkaltinti policijos pareigūnus. A.Dragūnui pasakyta, kad tas vaikinas priešinosi patruliui, nepakluso jo reikalavimams.

Paklausėme, kaip neįgalus 168 cm ūgio vaikinas gali priešintis už jį aukštesniam, gerokai stambesniam ir gerai fiziškai parengtam policijos pareigūnui? Į šį klausimą A.Dragūnas rado vienintelį atsakymą – tas pareigūnas irgi ne dviejų metrų ūgio. Būna visko.

Norėjome pašnekinti ir pieno pardavėjų gaudynėse dalyvavusį Ž.Adomaitį, tačiau šis nusprendė neviešinti savo elgesio motyvų.

Močiutė patyrė stresą

G.Dorodko iki šiol negali atsigauti po patirto streso. Šalčininkų rajone savo ūkį prižiūrinti senolė išgyvena dėl mylimo anūko likimo. Moteris nerimauja, kad 85-jo gimtadienio gali ir nesulaukti. „Iki šiol verkiu ir verkiu. Niekada negalvojau, kad policininkas gali taip mušti žmogų. Vis daužė ir daužė Dariukui per sprandą. Vaikas atėjo man padėti, o tapo nusikaltėliu“, – kalbėjo ji.

O kad Darius K. tikrai nenusikaltėlis patvirtino ir įvykio liudininkas, buvęs statybininkas, dabar pragyvenimui uogas renkantis Stasys Palujanskas. „Mačiau, kaip atvyko net keturi pareigūnai. Du tikrino prekeivius, kiti gaudė vaikiną, – pasakojo jis. – Uždėjo antrankius. Žmonės piktinosi, matydami į automobilį velkamą senutę. Kai atsitinka bėda, policijos neprisišauksi, o šį kartą jų buvo net keturi. Sunkūs laikai, krizė, žmonėms, ypač seniems, išgyventi reikia. Dėl to ir prekiauja senukai pienu, uogomis. Niekas specialių aikštelių jiems neįrengia. Nesuprantu, kodėl reikia smurtauti prieš antrankiais surakintą vaikiną, tyčiotis iš senutės?“

Darius K. pasikonsultavęs su teisininkais įteikė skundą Vilniaus vyriausiajam policijos komisariatui dėl patrulio Ž.Adomaičio elgesio. Jame išdėstytos visos konflikto aplinkybės dėl patrulio veiksmų ir smurtavimo.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją