Automobilio "Nissan 180" nesuvaldęs šoninio slydimo automobiliais varžybų dalyvis iš Vilniaus Mantas Kisielius paaiškinti, kas jam nutiko, pareigūnams nesugebėjo. "Vaikinas įsivaizdavo tobulai valdantis automobilį. Paaiškėjo, kad yra ne visai taip", - tokią nuomonę išsakė pareigūnai po pirminės šio 25 metų įtariamojo apklausos. Stiprų šoką, pirminiais duomenimis, patyręs nisano vairuotojas po jos paleistas. Baudžiamojo kodekso straipsnis, pagal kurį pradėtas ikiteisminis tyrimas, grasina laisvės atėmimu iki 5 metų.

www.kedainietis.lt vaizdo medžiaga

Trys - reanimacijoje.

Šeštadienio popietę į Kėdainių ligoninę buvo atvežti 7 šių varžybų žiūrovai. Kėdainių policijos duomenimis, 2 iš jų dėl patirtų lūžių paguldyti į Kėdainių ligoninės reanimacijos skyrių. Vienas, patyręs sunkią galvos traumą, skubiai išvežtas į geresnę medicinos įrangą turinčias Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK). Teigiama, kad šis 25 metų vilnietis atvežtas į KMUK jau be sąmonės.

Patekusieji į Kėdainių reanimacijos specialistų globą - taip pat vilniečiai. Dar 4 mažiau nukentėję jų likimo draugai (2 vilniečiai, rokiškėnas ir kėdainietė) išleisti gydytis ambulatoriškai. Nukentėjusiųjų amžius - nuo 21 iki 27 metų. Beveik visi patyrė įvairių lūžių, galvos traumų ar sumušimų.

Nelaimės aplinkybes pavyko įamžinti. Šis siaubą keliantis vaizdas publikuojamas kai kuriose interneto svetainėse. Iš įrašo aiškiai matyti, kad nesuvaldytas nisanas rėžėsi į žmonių būrį net nestabdydamas.

Išlakstė kaip kėgliai

Prieš pat nelaimę girdėti, kaip vairuotojas, greičiausiai turėdamas tikslą pasipuikuoti prieš žiūrovus, dar labiau padidina greitį. Netrukus automobilis tampa nevaldomas. Pralėkęs pro vieną būrelį žmonių, jis staiga metasi į šoną, apsisuka 90 laipsnių kampu ir rėžiasi į kitą - jau didesnį žmonių būrį. Vienas jų stebi varžybas sėdėdamas ant motociklo.

Smūgis kai kuriuos nelaimėlius tiesiog pakelia į orą, ištaško juos į visas puses kaip kėglius. Likusiųjų gulėti dėl patirtų įvairių traumų - mažiau, negu tų, kuriems pavyko laiku sureaguoti ir atšokti į šalį.

"Jeigu viskas būtų buvę numatyta, to nebūtų atsitikę", - teigė LŽ Kėdainių policijos vadovas, turėdamas galvoje ir šių varžybų organizatorius. Nelaimės vietoje nebuvo jokių įspėjamųjų juostų. Tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl nukentėjusieji stovėjo aiškiai per arti trasos.

Vienas varžybų organizatorių Tomas Gruzdys su tokiais pareigūno samprotavimais nesutinka. Jis leido suprasti, kad su nisano vairuotoju neketina dalytis atsakomybe dėl to, kas įvyko.

Gandai ir tikrovė

"Tai įvyko nisano vairuotojui jau baigus pasirodymą - už 100 metrų nuo trasos, kai jis grįžo atgal į stovėjimo vietą. Visiems varžybų dalyviams ne kartą buvo pabrėžta, kad baigus trasą greitį reikia maksimaliai sumažinti", - sakė T.Gruzdys. Kai kurie kraupios avarijos liudytojai įsitikinę, kad prieš nelaimę nevaldomas nisanas lėkė daugiau kaip 100 kilometrų per valandą greičiu. Tačiau tai - greičiau jų patirto šoko padarinys. T.Gruzdžio manymu, nisanas įlėkė į žmonių būrį, važiuodamas apie 50-60 kilometrų per valandą greičiu.

Netikėto techninio nisano gedimo galimybę T.Gruzdys taip pat atmetė. "Visi varžybose dalyvaujantys automobiliai turi būti patikrinti prieš startą. Automobilis buvo visiškai tvarkingas", - tikino jis. Pasak T.Gruzdžio, vaikinas - gana patyręs lenktynininkas, dažnai dalyvaudavo varžybose, pernai net padėjo renginį organizuoti. "Galbūt paveikė adrenalinas, bet tvirtinti negaliu, juk į kito galvą neįlįsi. Aiškiai mačiau, kad jis nestabdė, bet kodėl - turi išsiaiškinti policijos pareigūnai", - LŽ sakė T.Gruzdys.

Kai kurių liudytojų teigimu, dėl išgerto alaus kiekio galėjo būti praradę savisaugos instinktą ir patys nukentėjusieji. Tačiau Kėdainių policija duomenų, kad nors vienas iš jų įvykio metu būtų buvęs neblaivus, neturi.

Vakar T.Gruzdys bandė susisiekti su nukentėjusiųjų artimaisiais. "Noriu pareikšti jiems užuojautą, man labai rūpi, kaip jaučiasi nukentėjusieji, kokia jų sveikatos būklė", - aiškino varžybų organizatorius. Apie kokią nors piniginę kompensaciją jis sakė dar negalvojęs. Viskas priklausys nuo tyrimo rezultatų.

Populiarus sportas

Kaip teigė Kėdainių policijos vadovas, per tokius komercinius renginius viešąją tvarką privalo užtikrinti patys organizatoriai, samdantys privačias saugos tarnybas. Taip buvo ir šį kartą, tačiau Kėdainių policijos patruliai renginyje, į kurį, pirminiais duomenimis, susirinko keli šimtai žmonių, taip pat dalyvavo. Paprastai į "driftingą" susirenka nemažai žiūrovų.

"Driftingą" T.Gruzdys įvardijo daugiau ne kaip lenktynes, o kaip automobilių šou. Šis sportas pasaulyje labai populiarus. Jis labiau panašus į dailųjį čiuožimą negu į lenktyniavimą. "Čia viską lemia ne greitis, o sugebėjimas gražiai manevruoti", - LŽ sakė varžybų organizatorius.

Į žiūrovų sambūrį įtariamas įsirėžęs M.Kisielius savo telefoną vakar buvo išjungęs.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją