Šovė į briedę

Incidentas, kuris Dariui K. baigėsi nemalonumais, nutiko praėjusį šeštadienį, kai jis svečio teisėmis medžiojo "Dainavos" medžiotojų būrelio plotuose Vėžionių miške.

Anot Alytaus regiono Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Arūno Vaickaus, matuiziškis kitų medžiotojų nuostabai šovė į medžioklės lauke pasirodžiusią briedę ir ją sužalojo. Dariaus K. paleistas šūvis nebuvo labai taiklus, todėl sužeistas žvėris pabėgo į saugesnę, pavojaus gyvybei nekeliančią vietą. Medžiotojai dar bandė sekti kruvinais pėdsakais, tačiau sužeistos briedės jiems taip ir nepavyko rasti.

Kadangi dainaviškiai negalėjo savo plotuose medžioti briedžių, nes neturėjo nei licencijos, nei buvo nustatyti šių žvėrių medžioklės limitai, Dariaus K. elgesį jie traktavo kaip šiurkštų medžioklės taisyklių pažeidimą. Be to, paaiškėjo dar vienas pažeidimas - matuiziškis šaudė 7 milimetrų šratais.

Iškart po nelemto šūvio "Dainavos" būrelio medžiotojai paėmė iš Dariaus K. medžiotojo pažymėjimą ir apie įvykį informavo Varėnos medžiotojų ir žvejų draugijos vadovus bei aplinkosaugininkus.

"Bus mėsos"

"Neleistinai pasielgęs medžiotojas aiškino nė pats gerai nežinąs, kodėl šovė į briedę. Esą galvon šovusi vienintelė mintis: "Bus mėsos", ir paspaudęs nuleistuką", - pasakojo A.Vaickus.

Anot aplinkosaugininko, matuiziškis gailisi dėl savo spontaniško poelgio. Tačiau jo elgesys nepateisinamas. Darius K. tik šių metų birželį gavo medžiotojo pažymėjimą. Vyras domėjosi medžioklės ir laukinių gyvūnų išsaugojimo klausimais, tad rugsėjį jam buvo suteikta medžiotojo-selekcininko kategorija. Todėl, A.Vaickaus įsitikinimu, iš penkių metrų atstumo jis tikrai galėjo gerai matyti, į ką šauna. Tai nebuvo apsirikimas ar atsitiktinis šūvis, į briedę taikytasi tikslingai.

Pirmas kartas

Paprastai medžiotojai praneša aplinkosaugininkams apie niekingą brakonierių elgesį. Kad jie informuotų apie medžioklės taisykles pažeidusį medžiotoją - itin retas atvejis. A.Vaickui per dešimt darbo metų aplinkosaugos srityje tai pirmas kartas. "Labai džiaugiuosi, kad "Dainavos" būrelio medžiotojai savo kolegos atžvilgiu pasielgė principingai. Nugalėjo ne tariamas draugiškumas, bet medžiotojo garbės kodeksas", - teigė A.Vaickus.

Per šiuos metus Alytaus regione užfiksuoti septyni brakonieriavimo atvejai, kai buvo nušauti briedžiai: po tris - Lazdijų ir Varėnos rajonuose, dar vienas - Alytaus rajone. Tačiau kol kas nė vienas briedį nušovęs brakonierius nesulaukė atpildo už savo poelgį.

"Kiekvienu konkrečiu atveju turime įtariamuosius, bet įrodyti jų kaltę sunku, nes mūsų teisinė sistema labai liberali pažeidėjams. Dažnai jiems pavyksta išvengti atsakomybės už gyvūnų žudymą", - apgailestavo A.Vaickus.