Be to, Vyriausiajame administraciniame teisme dar neišnagrinėti V.Černiausko ir jo bendro jotainiečio Rolando Zupkos, gimusio 1976 metais, skundai dėl aplinkosaugos pareigūnų skirtų nuobaudų už dar vieną neteisėtos medžioklės epizodą. Todėl Panevėžio apygardos administracinis teismas nusprendė kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą dėl medžiagos apie V.Černiauskui inkriminuojamus nusižengimus pateikimo.

Pernai vykęs pirmasis Panevėžio apygardos administracinis teismas net nepradėjo brakonieriavimu įtariamų V.Černiausko ir R.Zupkos skundų nagrinėjimo, nes abu atsakomybėn patraukti vyrai pareiškė teises į gynybą. Savo ruožtu aplinkosaugininkai paprašė teismo, kad būtų atlikta abiejų brakonieriavimu įtariamų vyriškių balso ekspertizė. Už neteisėtą medžioklę Panevėžio rajono aplinkos apsaugos agentūra jiems buvo skyrusi baudas po 3 tūkstančius litų ir pateikusi 542 litų ieškinį už praėjusių metų vasario 2 dieną nugalabytą šerną.

Aptiko filmuotą medžiagą

Brakonieriavimo faktas paaiškėjo visiškai atsitiktinai. Panevėžio rajono policijos pareigūnams sustabdžius vieno iš įtariamųjų automobilį, jame buvo rastas nelegaliai laikytas šovinys. Atlikus kratas, V.Černiausko namuose kompiuterio laikmenose buvo aptikta filmuota medžiaga apie neteisėtas šernų medžiokles.

Pirminiais duomenimis, medžioklėse dalyvavo trys asmenys, bet vėliau Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Panevėžio rajono aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Rimantas Rudzevičius nusprendė, kad 1982 metais gimęs vadoklietis T.A. užfiksuotas tik viename medžioklės epizode, tad jam nuobauda nebuvo skirta.

Medžiokles filmuodavo

Aplinkosaugininkams pateiktoje filmuotoje medžiagoje buvo užfiksuota net 12 medžioklės epizodų. Brakonieriai trimis arba keturiais laikų veislės šunimis užpjudydavo šernus, o kai šie nuvargdavo, vienas iš brakonierių juos pribaigdavo peiliu. Šunų draskomi šernai žviegdavo, tačiau brakonieriai šunims liepdavo toliau pulti apsiginti negalintį žvėrį. Filmuota medžiaga žiaurumu šokiravo net visko mačiusius aplinkosaugininkus.

Už vieną neteisėtos medžioklės epizodą V.Černiauskui ir R.Zupkai buvo skirtos baudos po 3 tūkstančius litų ir pateiktas ieškinys už gamtai padarytą žalą. Tačiau brakonieriavimu įtariami vyrai Panevėžio rajono aplinkos apsaugos agentūros sprendimą apskundė Panevėžio apygardos administraciniam teismui. Pastarajam skundus atmetus, įtariamieji nesustojo ir įteikė skundus Vyriausiajam administraciniam teismui.

Papildomas ieškinys

Kadangi brakonieriams buvo skirta bauda ir pateiktas ieškinys tik dėl vieno medžioklės epizodo, Panevėžio rajono Aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai skyrė nuobaudas bei pateikė ieškinius dėl dar dviejų medžioklės epizodų 2006 metų gruodžio 9 dieną ir 2007 metų vasario 1 dieną. Filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kad su šernais susidorodavo V.Černiauskas, todėl jam skirtos administracinės baudos ir pateikti ieškiniai dar dėl trijų šernų nugalabijimo. Įtariamam brakonieriui skirta 8 tūkstančių litų administracinė bauda (po 4 tūkstančius litų už kiekvieną neteisėtą medžioklę) ir 1038 bei 541,40 Lt ieškiniai už gamtai padarytą žalą.

Tiesa, anksčiau patys įtariamieji prisipažino nugalabiję penkis šernus, tačiau teigę tai padarę ne šiemet, o 2000 metais.

Panevėžio regiono Aplinkos apsaugos departamento juristas Albertas Kilevičius stebėjosi, kad įtariamojo advokatas bando nušalinti neva suinteresuotą ieškinį pateikusią instituciją, nors jai niekas kitas atstovauti negali.