Abi upes Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai atidžiai stebi nuo šeštadienio ryto, kai Šilutėje įvyko ekologinė nelaimė – iš akcinei bendrovei "Biofuture" priklausančios bioetanolio gamybos atliekų saugyklos į Šyšos upę išsiliejo teršalų, pranešė Aplinkos ministerija.

Bioetanolio gamybos atliekos – tai grūdų raugo žlaugtai. Juos įmonė laiko saugykloje ant Šyšos kranto ir parduoda ūkininkams, kurie šiais žlaugtais šeria gyvulius.

Kaip rodo tyrimai, 95 proc. bioetanolio gamybos atliekų sudaro organinės medžiagos, o 4 proc. – bendrasis azotas ir kiti teršalai.

Nelaimė įvyko, kai žlaugtai pradėjo veržtis iš saugyklos rezervuarų. Kad dviejų rezervuarų sklendės atidarytos, ankstų šeštadienio rytą pastebėjo gamyklos "Biofuture" darbuotojai.

Jie nedelsdami ėmėsi priemonių teršalams sulaikyti. Žlaugtai iš rezervuarų pirmiausia pateko į betoninę apsauginę rezervuarų talpą.

Kai ji persipildė, teršalai ėmė plūsti į Šyšą. Tačiau netrukus juos sulaikė greitai supiltas žvyro pylimas. Teršalus stipriai praskiedė ir vakare prasidėjęs smarkus bei ilgai trukęs lietus.

Šeštadienį aplinkos apsaugos pareigūnai paėmė laboratorinius mėginius penkiose Šyšos vietose ir nustatė, kad deguonies koncentracija upėje nesumažėjusi. Išsamių vandens tyrimų rezultatai paaiškės savaitės pabaigoje.

Bendrovės "Biofuture" pateiktais preliminariais duomenimis, į Šyšą pateko apie 10-20 kubinių metrų teršalų. Pasak Gedimino Markausko, šis kiekis bus patikslintas surinkus reikiamus duomenis. Dabar aplinkosaugos pareigūnai aiškinasi, kiek ir kokios žalos padaryta gamtai. Šią žalą turės atlyginti minėtoji bendrovė.