Brakonieriams gresia administracinė atsakomybė, teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Pagal įstatymą, jiems gali būti pareikšti ieškiniai ne tik už Medžioklės taisyklių pažeidimą, gamtai padarytą žalą, bet ir gyvūnų kankinimą.

Medžiotoju netaps

Redakcijos žiniomis, rajono Policijos komisariato pareigūnai, atlikę kratas, rajono Aplinkos apsaugos agentūrai perdavė filmuotą medžiagą su 12 brakonieriavimo epizodų. Ji buvo rasta vieno iš įtariamųjų kompiuterio laikmenose. Anot aplinkosaugininkų, visos filmuotos medžiagos trukmė daugiau nei valanda.

Pareigūnai nustatė, kad kruvinose medžioklėse dalyvavo 1976 metais gimęs jotainietis R.Z. ir du vadokliečiai - 1976 metais gimęs V.Č. bei T.A., gimęs 1982 metais. Anot agentūros viršininko Antano Gailiušio, R.Z. net ketino tapti medžiotoju, tačiau aplinkosaugininkai kreipėsi į Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyrių, kad medžiotojo bilietas brakonieriui nebūtų išduotas.

Laukia atsakomybė

Bylą narpliojantis inspektorius Rimantas Rudzevičius „Panevėžio balsui“ sakė, kad tai precedento ne tik Panevėžio rajone, bet ir visoje Lietuvoje neturintis atvejis. Anot jo, pasitelkę šunis brakonieriai vykdė žvėrių skerdynes. Laikantis įstatymų raidės, jiems gali būti pareikšti ieškiniai ne tik už Medžioklės taisyklių pažeidimą, gamtai padarytą žalą, bet ir gyvūnų kankinimą.

Iš filmuotos medžiagos matyti, kad į medžioklę brakonieriai pasiimdavo tris keturis laikų veislės šunis. Vyrai šautuvų neturėdavo ir būdavo ginkluoti tik peiliais. Pareigūnų nuomone, medžioklės, kurias reiktų vadinti skerdynėmis, buvo vykdomos šiemet sausio-kovo mėnesiais Jotainių arba Vadoklių miškuose.

Šernus pribaigdavo peiliu

Medžioklės vykdavo pagal vieną scenarijų. Brakonierių šunys rasdavo šerną ir jį tol puldinėdavo, kandžiodavo, tampydavo, kol šis nusilpdavo. Užpultieji žvėrys žviegdavo, o brakonieriai ragindavo šunis pulti toliau. Vėliau vienas iš brakonierių, kaip įtariama V.Č., prieidavo ir šaltakraujiškai pribaigdavo jį peiliu. Viename iš epizodų matyti brakonierius sužeista ranka (ar duriant šerną, ar besigindamas žvėris jam įkando).

Pareigūnai nesiima spręsti, kiek žvėrių tokiu būdu buvo nugalabyta, nes ne visos medžioklės galėjo būti filmuojamos. Iš turimos medžiagos jie spėja, kad taip buvo sunaikinta ne mažiau kaip penki šernai, tačiau jų galėjo būti ir dvylika. Viename iš siužetų vienas iš brakonierių džiaugėsi, kad iki pietų pavyko sugauti tris šernus. Kitame siužete, norėdamas šerną apsvaiginti, brakonierius trenkia žvėriui į galvą storoku pagaliu.

Įkliuvo dėl šovinių

Rajono Policijos komisariato kriminalinės policijos vadovas Stasys Petraitis seminare ir įvykį komentuoti atsisakė. Jis nepanoro atskleisti, kodėl buvo atliekamos kratos.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus valdybos pirmininkas Petras Narbutas patvirtino, kad vienas iš brakonierių - R.Z. - buvo išlaikęs egzaminą, tačiau, gavus Aplinkos apsaugos agentūros raštą, jam medžiotojo bilietas nebus išduodamas.

Be to, šiuo metu vyksta jaunų medžiotojų šaudymo pratybos, tačiau minėtas vyras jose net nebuvo pasirodęs. P.Narbutas neatmetė galimybės, kad R.Z. galės tapti medžiotoju, nes būna, kai brakonieriai, tapę medžiotojais, susitvarko. P.Narbutas apgailestavo, kad apie Vadoklius ir Jotainius brakonieriai tikrai siaučia. Skyriaus vadovas girdėjęs, kad policininkai sustabdė automobilį ir jame rado šovinių, todėl buvo atlikta krata įtariamojo namuose, o kompiuterio laikmenose rasti minėtų žvėrių žudynių vaizdai.