Įtariama, kad prieš aštuonerius metus už tyčinį nužudymą nuteistas M.U. bausmę atlikdamas pataisos namuose sugebėjo suburti organizuotą gaują, į kurios veiklą buvo įtraukti ne tik kiti kaliniai, bet ir laisvėje esantys jų draugai. Tarp įtariamųjų – Marijampolės pataisos namuose už plėšimus įkalinti R. P. bei A. B. Kitų pataisos namų „auklėtinių“ pareigūnams nepavyko nustatyti.

Įtariama, kad gaujos nariai naudojosi tarp nusikaltėlių populiariu sukčiavimo būdu – naktimis skambindavo nepažįstamiems, dažniausiai senyvo amžiaus, žmonėms ir prisistatę jų artimais giminaičiais reikalaudavo pinigų už tariamai padarytą teisėtvarkos pažeidimą. Manoma, kad kai kurias savo aukas nusikaltėliai buvo nusižiūrėję iš anksto.

Gaujos vadeiva M.U. nepažįstamiems žmonėms ne kartą skambino pats ir prisistatydavo „policijos pareigūnu Jankausku“ – dėl to klaipėdiečiui pareikšti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, bet ir pareigūno vardo pasisavinimo. Kai auka „užkibdavo ant kabliuko“, sukčius paskambindavo laisvėje esančiam bendrui ir liepdavo susitikti ir paimti pinigus. Įtariama, savo parankiniams M.U. dažniausiai mokėjo po 100 litų.

Nustebino kai kurių žmonių patiklumas – viena vilnietė per tris kartus tą pačią naktį sukčiams sumokėjo net 13 tūkst. litų. Kita klaipėdietė nė nedvejodama nusikaltėliams sumokėjo 4 tūkst. eurų už tai, kad pareigūnai išleistų jį į laisvę ir neapkaltintų dėl vieno žmogaus sumušimo.

Patiklumu pribloškė ir vilnietis dailininkas – per keturis kartus jis sukčiams atidavė 8 tūkst. litų. Penktąjį kartą, kai vyriškiui paskambino sukčiai, dailininkas jiems padiktavo išankstinio apmokėjimo paslaugos papildymų už 405 litus.

Viena vilnietė neteko 7 tūkst. litų, kai iš jos namų pinigų atėjęs pasiimti M.U. bendras pinigų negavo, todėl pavogė jos rankinę su banko kortele ir slaptažodžiu. Per kelis kartus jis tą naktį ištuštino moters sąskaitą. Be to, nusikaltėliai kai kuriems nukentėjusiesiems pinigus liepdavo pervesti į bankų sąskaitas.

Gaują pavyko atskleisti pasinaudojus telekomunikacijų bendrovių pateikta informacija bei nukentėjusiųjų parodymais. M.U. gresia įkalinimas iki aštuonerių metų, jo bendrams – šiek tiek švelnesnės bausmės. Kai kurie jų slapstosi nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, yra paskelbta jų paieška. Šios publikacijos šaltiniai nėra susiję su policija ir prokuratūra.