Pateikti įtarimai

Rašėme, kad Rokiškio policijos pareigūnai antradienį patikrino iš laukų važiavusį Obelių žemės ūkio bendrovės kombainą. Jame bei bendrovės sandėlyje rado 700 kilogramų kanapių sėklų. Kombainas spėjo nukulti kiek daugiau nei 2 ha ploto.

Bendrovės vadovas biržietis R.O. parai buvo uždarytas į areštinę. Jam pateikti įtarimai dėl Lietuvoje draudžiamo augalo - kanapių - auginimo. Po paros arešto R.O. išleistas į laisvę, jam pritaikyta kardomoji priemonė – paimtas pasas ir pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

Abejoja ekspertų išvadomis

Baltijos šalių kanapių augintojų asociacijos vadovas Ramūnas Rudokas teigė žinantis apie Mataučizno kaime aptiktą didelį kanapių plotą, kuriame pagal ekspertų atliktus tyrimus augintos narkotinės kanapės. Tačiau R.Rudokas abejoja pareigūnų atliekamo tyrimo nešališkumu ir teigia, jog kanapių sėklų pavyzdžius turėtų ištirti nepriklausoma ekspertizė.

Jis “Gimtajam Rokiškiui” tvirtino, kad kanapių sėklos, kurios buvo pasėtos Mataučiznos kaime, atgabentos iš Prancūzijos, yra sertifikuotos veislės, leidžiamos auginti ES kaip pluoštinis pramoninis augalas.

Juokaujant paklaustas, ar šis kanapių laukas ne jo, mūsų rajone gimusi ir augusi šou verslo žvaigždė R.Rudokas, atsakė neigiamai. Tačiau situaciją, kaip ir priklauso asociacijos vadui, stebi ir seka. Anot jo, net ir pluoštinės pramoninės kanapės turi šiek tiek narkotinių medžiagų, tačiau jos negali viršyti leidžiamų 0,2 proc. ES leidžiama auginti kanapių veisles, kurios neturi narkotinių medžiagų. Lietuvoje, nors esame ES nariai, kanapes auginti tebėra uždrausta.