Generalinės prokuratūros prašymu, suėmimo terminas Ali Ay pratęstas iki rugsėjo 21 dienos. Lietuvos teismas Švedijos piliečio suėmimą pratęsė, remdamasis Europos konvencijos bei Lietuvos Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis.

Teismas taip pat rėmėsi teisėsaugos duomenimis, kad Ali Ay ieškomas kaip tarptautinis nusikaltėlis, Stambulo valstybinis saugumo teismas yra išdavęs sankciją jo areštui, jis yra įtariamas padaręs Turkijoje keletą nusikaltimų.

Iki rugsėjo 21 dienos Turkija turės atsiųsti reikiamus dokumentus dėl Ali Ay ekstradicijos ir parsivežti jį į savo šalį. Rugsėjo 21 dieną sueis 40 parų, kai Švedijos pilietis yra sulaikytas Lietuvoje. Pagal Europos konvenciją dėl ekstradicijos, kitoje valstybėje asmuo gali būti sulaikytas iki 40-ties parų.

38 metų kurdų kilmės Švedijos pilietį Ali Ay rugpjūčio 11 dieną sulaikė Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkto pareigūnai, nustatę, kad jo už narkotikų kontrabandą ir prekybą heroinu ieško Turkijos Interpolas. Ali Ay už prekybą heroinu taip pat ieškojo Olandija ir Vokietija.

Tai buvo pirmas atvejis, kada Lietuvoje buvo sulaikytas tokio tarptautinio masto nusikaltėlis.

Rugpjūčio 12 dieną Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismas leido suimti Ali Ay, remdamasis Europos konvencija dėl ekstradicijos, Lietuvos Interpolo nacionalinio biuro prašymu, kadangi tarptautinę paiešką paskelbusi Turkija prašė sulaikyti Ali Ay.

Kai rugpjūčio 25 dieną Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo suimtojo skundą dėl kardomojo suėmimo, Lietuvos generalinė prokuratūra pateikė Turkijos ambasados notą, kurioje buvo patvirtinta, kad Turkija tikrai oficialiai prašys išduoti sulaikytąjį ir prašė pratęsti suėmimą iki 40 parų.

1988 metais Ali Ay už narkotikų siuntimą iš Švedijos į Italiją sulaikė Švedijos policija. Tada šios šalies teismas nuteisė jį kalėti 12 metų. 1992 metais perkėlus jį į Turkiją, pagal šios šalies įstatymus Ali Ay bausmės laikas baigėsi ir jis buvo paleistas.

Ali Ay advokatas E. Burokas teismui išreiškė nuostabą, kad Turkijos ambasada Lietuvoje visiškai nesidomi Lukiškių kalėjime uždarytu jo ginamuoju. Advokatas teigė pranešęs ambasadai, kad Ali Ay yra sulaikytas ir uždarytas į kalėjime Vilniuje. Tačiau susitikimą su Ali Ay turkų diplomatai vis atidėlioja.

"Toks Turkijos pusės nerūpestingumas kelia abejones, ar mano ginamasis bus kam nors reikalingas", sakė advokatas E. Burokas.