„Kažkokiam fanatikui nepatiko moters aktą vaizduojantis paveikslas. Nepasakyčiau, kad jis labai nepadorus. Patalpose, kurioje eksponuojami paveikslai, įrengtos filmavimo kameros. Jos taip pat yra ir lauke. Manau, įdėjus šiek tiek pastangų, tikrai įmanoma išsiaiškinti, kas ėmėsi tokių veiksmų“, - sakė pirmą kartą su tokia situacija susidūręs varėniškis dailininkas Valdemaras Šemeška.

Incidentas įvyko balandžio 25 d. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekos galerijoje. Vyriškis dažais ištepliojo paveikslą „Persiškas kilimas“.

V. Šemeška teigė, kad dar prieš parodos atidarymą su biblioteka pasirašė sutartį. „Anksčiau to daryti neteko,bet paprašė, kad įvertinčiau savo kūrinius. Po to įvykio paveikslą išnešė į saugyklą. Mano nuomone, galėjo ir palikti. Pačios darbuotojos atrodė nustebusios, sumišusios. Suprantu – joms tai buvo netikėta, gal išsigando, kad nuostolius gali tekti atlyginti iš savo kišenės“, - kalbėjo V. Šemeška, tikinęs, kad gaišti laiko teismuose neketina.

Vaizdo įraše, pasak bibliotekos darbuotojų, vyro veido bruožų nesimato. V. Šemeškos teigimu, panašu, kad galerijose gali lankytis kas tik nori. Pro duris įžengęs vyriškis tikrai turėjo būti kieno nors pastebėtas ir savo elgsena atkreipęs aplinkinių dėmesį.

Pastebėjusios dažais ištepliotą paveikslą bibliotekos darbuotojos apie įvykį pranešė policijai. „Toks atvejis pasitaikė pirmą kartą. Tai tikrai netikėta. Net minties neturėjome, kad parodos lankytojas gali šitaip pasielgti. Nepatogu ir prieš parodos autorių. Tačiau už trečiųjų asmenų padarytą žalą mes neatsakome“, - sakė Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė.

Moteris tikino, kad darbuotojai saugo tai, kas yra jų žinioje. Prie kiekvieno parodos lankytojo apsaugos darbuotojo pastatyti galimybių nėra . Savaitgaliais, kada ir buvo sugadintas paveikslas, būna nemažas srautas žmonių. Visus sužiūrėti sudėtinga.

V. Šemeška teigė, kad gaila įdėto darbo ir pastangų. Dailininkas tikisi, kad policijos pareigūnai pasistengs surasti dažais paveikslą ištepliojusį vyriškį.

Išniekintas paveikslas „Persiškas kilimas“